TEHNOLOŠKI GIGANT U PROBLEMIMA

Sony se zbog dostupnosti dijelova muči s određivanjem cijene za svoju novu igraću konzolu PlayStation 5

 Ibrahim Erikan / Anadolu Agency

Tehnološki gigant Sony muči se s određivanjem cijene za svoju novu igraću konzolu PlayStation 5 jer dijelova koje će u konzolu staviti nema dovoljno za njihove potrebe što je dovelo do toga da se cijena izrade popela do 450 američkih dolara, piše Bloomberg.

Bloombergu su osobe upoznate s problematikom proizvodnje i određivanja prodajne cijene rekli da Sony PlayStationovu cijenu odredi u veljači one godine kada konzola treba izaći da tržište te da potom u produkciju krene na proljeće. No, tvrtka, čini se, takav raspored neće slijediti ove godine već će pričekati da Microsoft obznani cijenu svoje nove konzole Xbox Series X, glavnog konkurenta PlayStationa 5-ice.

PlayStation 4, trenutna Sonyjeva igraća konzola, izašao je 2013. godine i na početku se prodavao po maloprodajnoj cijeni od 399 dolara. Prema procjeni tvrtke IHS Markit, produkcijska cijena jedne jedinice bila je 381 dolar. S obzirom na to, cijena PlayStationa 5 trebala bi biti najmanje 470 dolara.

Bloomberg piše da će se takva cijena teško opravdati, budući da PlayStation 4 Pro, jača verzija PlayStationa 4, trenutno košta 399,99 dolara i često biva snižen.

"Potrošači će svoja očekivanja staviti u suodnos s PlayStationom 4 i PlayStationom 4 Pro. Ako Sony stavi veću cijenu, to će vjerojatno napraviti kako bi kompenzirao skupu proizvodnju, što bi se moglo negativno odraziti na potražnju", rekao je analitičar tvrtke Macquarie Capital Damian Thong.

Sony ovu vijest nije želio komentirati.

Sony se najviše muči s nabavljanjem dinamične radne memorije (DRAM) i flash memorije (NAND). Obje su komponente iznimno tražene jer se proizvođači najnovije generacije pametnih telefona pripremaju za lansiranje svojih novih uređaja.

Također, treba napomenuti da tvrtke poput Sonyja i Microsofta svoje konzole mogu prodavati tako da na svakoj jedinici gube novac jer te gubitke mogu nadoknaditi prodajom igara i pretplata.

Neki djelatnici Sonyja smatraju da bi tvrtka nove konzole trebala prodavati s gubitkom ako to znači da će njihova cijena biti natjecateljska u odnosu na Microsoftovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:48