DOSSIER GAMING

ZAŠTO SU SVI LUDI ZA PLAYSTATIONOM 4 PRO I NOVOM FIFA-om 17? Odigrali smo utakmicu s jednim od najboljih igrača FIFA-e u Hrvatskoj

Rozario Matošin i novinar Juraj Filipović
 Boris Kovacev / HANZA MEDIA
Upoznajte Rozarija Matošina, gamera, studenta i programera koji svaki dan posljednjih 18 godina igra FIFA-u, a prema rang-listi online igrača 2013. godine bio je bolji od nekoliko desetaka milijuna ljudi

U 2013. bio je među prvih 30, tada bolji od nekoliko desetaka milijuna ljudi. Igrao je FIFA-u 13 - dvadeseti nastavak tog nogometnog serijala u izdanju Electronic Artsa.

Bila je to posljednja FIFA koja je bila primarno namijenjena konzoli PlayStation 3. Lansirana je 2012., a prodana u 14,5 milijuna primjeraka. Danas igra FIFA-u 17 na PlayStationu 4. Samo u prvom tjednu prodano je 7 milijuna primjeraka. Više od pola odnosi se na konzolu PlayStation 4 iako su developeri iz tvrtke EA igru učinili kompatibilnom za Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360 i Windows PC. Nastavi li se trend, mogla premašiti rekordan broj prodanih primjeraka FIFA-e 13.

FIFA je najpoznatija i najuspješnija sportska igra. Prva nogometna simulacija izašla je 1993., a do danas ih je prodano više od 150 milijuna. Ona je sinonim za prve gamerske korake. Za nju nas vežu maratonska druženja, improvizirani kućni turniri, neopisiva sreća nakon osvajanja prvenstva, ali i gomila izgubljenih živaca, razbijenih kontrolera… Osim toga, svi mi koji smo odrastali na FIFA-i raspolažemo i hrpom beskorisnog znanja. Tako svaki zagriženi igrač FIFA-e može bez većih problema izrecitirati prvu postavu Arsenala, Manchester Uniteda, Barcelone, Real Madrida, Juventusa ili Milana od 2000-ih pa sve do danas. Junak naše priče, koji je pobijedio milijune u FIFA-i, zna i puno više od toga.

Rozario Matošin je Šibenčanin kojega je život odveo u Zagreb. Već na ulasku u njegov stan odmah se primijeti da se radi o klasičnom gameru.

Radni stol je kreativno neuredan, a na njemu je veliki LCD televizor, monitor, profesionalni fotoaparat i hrpa PlayStation ekskluziva, dijelova, daljinskih upravljača, kontrolera, komponenti. Podno stola pozornost plijeni svjetleća mašina - primjećujem, prilično nabrijano kućište računala.

U Zagreb se doselio prije četiri godine, i to zbog fakulteta. On je 23-godišnji student treće godine na Algebri, a uz studij paralelno radi u digitalnoj agenciji Nivas kao junior front end developer. Želi ostati u toj tvrtki i kaže da je sretan jer u njoj prepoznaje sve ono što ga u životu zanima. S djevojkom živi u iznajmljenom stanu na Jarunu.

Igra od 1998.

Rozario je kao nogometni zaljubljenik prvu FIFA-u zaigrao 1998. Naravno, na legendarnom PlayStationu 1. Lijepo je vidjeti enormnu količinu osjećaja koju gaji prema tom nogometnom serijalu.

Međutim, zanimljivije je bilo čuti zbog čega se opredijelio za FIFA-u, a ne za konkurentski Pro Evolution Soccer. - Svake godine čitam recenzije obiju igrica. Ja sam fan FIFA-e zbog realističnog gameplaya, licenciranih klubova, stadiona, igrača i trenera, zbog velikog broja opcija i mogućnosti unutar igre... Kad igram novu FIFA-u, zaista imam dojam da sam u njoj, na stadionu - govori nam.

Uspjeh iz 2013. mu nije izazvao euforiju. Budući da tada nije pratio statistike, Rozario je za svoj rezultat saznao sasvim slučajno, preko prijatelja koji su mu se javili nakon što su vidjeli njegovo ime u srazu s najboljim svjetskim igračima. Mladom programeru to nije bilo ni na kraj pameti. Sve je krenulo iz zabave, a na kraju je pomeo profesionalne igrače. Kaže da je potrebno jako puno igrati i trenirati da bi ušao u krug najboljih.

- Otkad sam prvi put probao FIFA-u, nije prošao dan da je nisam zaigrao - kaže Rozario, koji je ispred televizora potrošio više desetaka tisuća sati, a uz to još mnoge neprospavane noći proučavajući rasprave o FIFA-i na Redditu i Twitteru.

FIFA 17

5 najjačih klubova: Real Madrid, Barcelona, Bayern Munich, Manchester United, Manchester City

5 najjačih igrača: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar Jr., Luis Suarez, Manuel Neuer

REUTERS
Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar Jr. Luis Suarez, Manuel Neuer

5 reprezentacija koje kronično nedostaju: Hrvatska, Albanija, Island, Slovačka, Ukrajina

Taktika i formacija

Čim smo ušli u stan, htjeli smo se iz prve ruke uvjeriti o čemu govorimo. Ponudio mi je jednu partiju i dobacio kontroler. Dok sam se snalazio po izbornicima i pronalazio FC Arsenal s kojim sam htio igrati, Rozario je već bio posložio prvu momčad Liverpoola, izbalansirao klupu, odredio formaciju, stil igre i svakom igraču pojedinačno zadao obveze, pazeći pritom na njihove individualne kvalitete poput brzine, jačine šuta, driblinga, psihofizičkog stanja tog dana.

Nisam u tu partiju ušao kao autsajder. Pa igram FIFA-u već 13 godina bez prestanka. Majka me zbog crvenih očiju i izbjegavanja hrane znala tjerati da idem van, na ulicu. Sjećam se svog starog PlayStationa 2, dobio sam ga na poklon, a moju prvu FIFA-u donio mi je otac iz Italije. Bila je to FIFA 2004. Od tada do danas izašlo je puno dobrih igrica, ali FIFA mi je oduvijek bila posebna strast. Nešto što je teško zaboraviti. Poput prve ljubavi.

Iako većina starijih igrača smatra da filozofiranje o taktici ne jamči pobjedu i da su bitne vlastita sposobnost i sreća, moj suigrač s time se ne slaže.

- Igram u formaciji 4-3-3 ili 4-1-2-1-2 - govori mi dok igramo. - To je prilično ofenzivna taktika. Bitno je imati u timu jednog brzog i robusnog napadača koji može istrčati na kontru i eventualno zagraditi loptu. S druge strane, umjetna inteligencija, a posebno braniča u novoj FIFA-i je izvrsna tako da bekovima i stoperima zabranim prelaženje centra. To je dobro jer mogu koristiti high pressure opciju, kod koje inače cijela momčad ulazi na protivničko polje, a time riskiraš kontranapad i najčešće gol. Volim se probijati kroz sredinu terena, dakle ne preko bokova, što većina igrača radi. Branim se zapravo sa zadnjim veznim igračem kojem dam zadatak da pokriva cijelu širinu terena, a uvijek mi, za svaki slučaj, četiri obrambena čuvaju mrežu - dodaje.

- A što s napadom - zbunjeno sam ga pitao.

- Evo, imam na papiru sve napisano. Napadač mi mora stiskati zadnju liniju protivnika, a opcija counter attack omogućuje da igraš visoko i spreman si kapitalizirati najmanju suparničku grešku. Ne valja nestrpljivo koristiti modove all out attack ili ultra attack i potjerati sve igrače u napad. Stvar je balansa s naglaskom na napadačku igru, pritisak i zgoditak jednostavno mora doći. Ne šaljem duge lopte, nego pokušavam dodavati loptu iz prve i igrati kao na parketu, kao u dvorani. Bitno je krilne igrače usmjeriti prema sredini, time ispred protivničkog gola dobivate zgusnutu masu od šest svojih igrača - odggovorio je.

Iako sam poveo ne tako lijepim golom Sancheza u 13. minuti, Rozario je strpljivo čekao i valjda me pustio da kratko likujem. Na kraju je Liverpool “razmontirao” Arsenal sa 4:1. Nije ni čudo da je bio nabrijan jer Redsi su mu i u stvarnom životu najdraža momčad.

Sve to ne može biti ključ uspjeha bez predznanja i osjećanja same igre.

Na tom kontroleru od desetak tipki postoji gotovo stotinjak mogućnosti što se tiče same igre: lagano dodavanje, dodavanje u prostor, razne jačine i tipovi udarca, različite vrste sprinta, građenje lopte, uklizavanje, oduzimanje lopte bez prekršaja, simuliranje, proslava pogodaka...

Deset savjeta Rozarija Matušina za igranje FIFA-e:

1. Formacija: 4-3-3 ili 4-1-2-1-2

2. Bekovima i stoperima zabraniti prelazak centra

3. Krila uvući u sredinu i sa 5 igrača stvoriti višak pred šesnaestercem

4. Koristiti high pressure opciju

5. Zadnjeg veznog igrača koristiti kao predbraniča, a ne playmakera

6. Prilikom napada koristiti counter attack opciju

7. Igrati po podu koristeći kratko i brzo dodavanje

8. Probijati se kroz sredinu terena, rijetko preko bokova

9. Isturiti najboljeg napadača i s njim zbunjivati protivničku obranu

10. Redovito uvoditi promjene s klupe koje ste precizno odabrali prije utakmice

Užitak u 4K rezoluciji

To što je EA napravio s FIFA-om 17 je izvrstan posao. Igra je grafički dotjerana, nevjerojatno realistična, umjetna inteligencija je na vrlo dobroj razini. Uvedeno je dosta novih modova u kojima se možete okušati kao menadžer ili pak individualni igrač. Licencirano je 35 europskih i svjetskih liga te čak 47 muških i 14 ženskih nacionalnih timova.

Licence postoje i za apsolutno sve klupske stadione engleskog Premiershipa. Tome valja pridodati još 25 stadiona iz ostatka svijeta i licencirane trenere. Kad to sve skupa pomiješate igrajući na dobrom televizoru, zaista je riječ o nadnaravnom doživljaju koji vas posve inspirira.

Posebno ako imate PlayStation 4 Pro, koji predstavlja najmoćniju igraću konzolu na planetu. On nudi mnoge novosti, od kojih je najvažnija mogućnost igranja u 4K (Ultra HD rezolucija). Ultra HD rezolucija donosi 8 milijuna piksela na ekranu, što je čak četiri puta više od televizora koji podržavaju FullHD rezoluciju. Osim toga, nova konzola donosi dinamičnije boje, bolju svjetlost, izrazitiju crnu boju, a to sve pomoću High Dynamic Range (HDR) sustava koji garantira realniji prikaz.

Igrače koje uglavnom pobjeđuje nikada nije upoznao, ali kaže da mu društveni život ne pati zbog zaljubljenosti u PlayStation i FIFA-u. On stigne sve.

Nakon što ujutro ustane, ode na posao, a po potrebi na fakultetska predavanja.

Nakon toga se opušta uz PlayStation ili ide na trening. Već četiri godine trenira mali nogomet u MNK Megaton. FIFA-u sada igra “samo” 2-3 sata dnevno iako je kao mlađi znao provoditi doslovno pola dana uz virtualni nogomet.

Rozario prati i Magenta 1 turnir koji se uživo prenosi na Jutarnji.hr, a čije je utakmice pogledalo više od 290 tisuća ljudi.

- Gaming je vani već odavno respektabilna i profitabilna grana industrije, super je što gaming kultura i kod nas svakim danom sve više raste. Ona se ne smije zanemariti, a to brojke dokazuju - kaže Rozario.

Prijavite se za HT turnir u Rijeci i Zagrebu OVDJE

Zaluđenost za FIFA serijalom na PlayStationu vlada i u Hrvatskoj. To dokazuje i veliki turnir Magenta 1 gaming u organizaciji HT-a uz Jutarnji.hr kao medijskog partnera, na koji se dosad prijavilo 800 ljudi. Riječ je o nacionalnom FIFA 17 turniru koji još traje, a igra se i u Rijeci te u Zagrebu. Turnir koji komentiraju Saša Sušec, poznati nogometni komentator, i Ivan Švajhler, ekspert za FIFA-u, pogledalo je više od 290 tisuća ljudi.

Playstation 4 Pro prodaje se za približno 3.300 kuna, u ponudi HT-a može se kupiti za jednu kunu, a ostatak na rate

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:48