TUŽAN KRAJ

‘NAŠA SE TIJELA RASPADAJU, DOĆI ĆU ZA TOBOM VRLO BRZO’ Cohen je prije pola godine u pismu najvećoj ljubavi predvidio vlastitu smrt

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.11.2016. u 09:22

Musician Leonard Cohen tips his hat to the audience as he accepts the 2012 Awards for Song Lyrics of Literary Excellence, which was awarded to both he and Chuck Berry at the John F. Kennedy Presidential Library and Museum, in Boston, Massachusetts, U.S. on February 26, 2012. REUTERS/Jessica Rinaldi/File Photo - RTX2T47H
Jessica Rinaldi / Reuters

U noći s četvrtka na petak preminuo je legendarni glazbenik Leonard Cohen u 83. godini, nakon više od 45 godina glazbene karijere. Detalji njegove smrti nisu poznati, no nedavno je u intervjuu za The New Yorker izjavio da i 'njegov sat otkucava' te je izrazio sumnju u mogućnost dovršetka još jednog albuma nakon tada nadolazećeg, 14. po redu 'You Want It Darker', koji je izašao 21. listopada.

- Spreman sam umrijeti, rekao je tada.

Cohen je preminuo samo nekoliko mjeseci nakon smrti njegove muze, Norvežanke Marianne Ihlen, kojoj je 1967. posvetio evergreen 'So long, Marianne'.

Nekoliko dana prije njezine smrti krajem srpnja njezin bliski prijatelj Jan Christian Mollestad stupio je u kontakt s Cohenom i javio mu da Marianne umire.

- Trebalo je samo dva sata i stiglo je Leonardovo prekrasno pismo upućeno njoj. Sljedeći dan smo joj ga donijeli i ona je bila potpuno pri svijesti i bila je sretna da je već nešto napisao za nju, ispričao je Mollestad početkom kolovoza za kanadski radio CBC.

U pismu je Cohen napisao Marianne da je došlo vrijeme kada su doista stari ‘i naša tijela se raspadaju i mislim da ću doći za tobom vrlo brzo. Znaj da sam toliko blizu tebe da kad bi ispružila ruku, mislim da bi mogla dosegnuti moju’.

ALEKSANDAR DRAGAŠ ZADNJEM COHENOVOM ALBUMU ako ste se ikada zapitali kako zvuči dolazak smrti, to je baš nalik pjesmama s 'You Want It Darker'
UMRO JE LEONARD COHEN Otišao je muzički bard, legendarni kanadski kantautor, jedan od najvećih glazbenih vizionara današnjice

- I znaš da sam te uvijek volio zbog tvoje ljepote i tvoje mudrosti, ali ne moram reći ništa više o tome jer ti to sve znaš. Ali sada, samo ti želim dobro putovanje. Zbogom stara družice. Beskrajna ljubavi, vidimo se na putu - stoji u pismu koje iz današnje perspektive djeluje proročanski.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo