SJEĆANJE NA SLAVNOG TENORA

11. MEĐUNARODNI FESTIVAL OPERNIH ARIJA TINO PATTIERA Vrsni strani i domaći izvođači

 Željko Tutnjević
Dubrovnikom će od 30. lipnja do 6. srpnja odzvanjati najljepše operne arije

Kraj lipnja i početak srpnja u Dubrovniku su rezervirani za najljepše operne arije velikih skladatelja. Jedanaestu godinu za redom u gradu se održava Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“ koji, a za čiju je organizaciju Dubrovački simfonijski orkestar zadužen već šestu godinu.

Međunarodni festival opernih arija „Tino Pattiera“ nosi ime i organizira se u znak sjećanja na svjetski poznatog opernog pjevača, tenora Tina Pattieru, rođenog u Cavtatu, gradiću udaljenom dvadesetak kilometara od Dubrovnika. Tino Pattiera bio je veliko i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća. Bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu te član Berlinske državne opere, a često je nazivan nasljednikom velikog Enrica Carusa.

Glazbeni direktor festivala je izraelski dirigent Noam Zur koji je ujedno i šef dirigent simfonijskog orkestra Salte u Argentini te koji iza sebe ima nastupe u prestižnim svjetskim dvoranama.

Mišo Ševelj / press
Noam Zur

Ove godine u gradu će gostovati vrsni operni izvođači iz inozemstva i Hrvatske: sopranistica Nikolina Pinko, švedska mezzosopranistica hrvatskih korijena Katija Dragojević, tenor Lucian Corchis iz Rumunjske i bariton Dimitris Tiliakos, dok će im se kao solisti na jednom recitalu pridružiti i dubrovački glazbenici: pijanistica Stefani Grbić i hornist Toni Kursar.

Emelie Joenniemi
Katija Dragojević

Prvi koncert bit će posvećen velikom Mozartu gdje ćemo čuti arije iz poznatih opera „Cosi fan tutte“, „Don Giovanni“, „La Nozze di Figaro“ i drugih djela Wolfganga Amadeusa. Drugi koncert je dugogodišnjem sponzoru festivala, Dubrovačkim vrtovima sunca u samom hotelu, a nosi naziv „Guardi le stelle“, dok je 3. srpnja na programu recital pod nazivom „German Lied“. Njemačke pjesme na ovom recitalu izvodit će sopranistica Nikolina Pinko i bariton Dimitris Tiliakos, uz klavirsku pratnju Stefani Grbić i hornista Tonija Kursara.

Velika završnica festivala održat će se 6. srpnja, a taj koncert koji nosi naziv „La ci darem la mano“- Opera Gala. Ovaj koncert će se održati u prekrasnom ambijentu Dubrovnika, ispred samog Kneževog dvora. Dubrovački simfonijski orkestar, zajedno sa solistima i maestrom Zurom, priprema najpoznatije operne arije Mozarta, Verdija, Bizeta, Rossinija, Puccinija, Wagnera ali i hrvatskog skladatelja Iva Tijardovića, dok je tema ove glazbene večeri ljubav, ljubomora i sve ono između toga!

Dubrovniku zasigurno ne nedostaje kulturnih događanja, a osobito uz Dubrovački simfonijski orkestar koji uz redovne koncerte tijekom godine, organizira niz festivala i glazbenih ciklusa. Među njima su Stradun Classic, ciklus barokne glazbe Orlando Furioso, nakon ljeta nas čega festival Dubrovnik u pozno ljeto, zatim Jesenji glazbeni moskar, a sada, Dubrovnikom će odzvanjati naljepše operne arije.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti u uredima DSO-a (Slanica) od 9-14 sati radnim danom, online na webu www.dso.hr, u gift shopu Dubravka na Pilama, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u kulturnom info centru Luža, te na ulazu jedan sat prije početka koncerta, a cijene su od 100 do 400 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:33