IZBOR JAZZ KRITIČARA SAŠE DRACHA

20 NAJBOLJIH ALBUMA SVJETSKOG JAZZA 2017. GODINE Dok se slavila stogodišnjica objavljivanja prve jazz ploče, pojavile su se nove zvijezde

Lucia Cadotsch
 / Wikipedia
 

1. Lucia Cadotsch: Speak Low Renditions

U godini kad se slavila stogodišnjica objavljivanja prve jazz ploče, pojavilo se usprkos skromnim nakladama, puno jazz albuma, i to nimalo skromnih htijenja. Jazz traži novu poziciju, pojavljuju se nove zvijezde, a novi putevi i izrazi i dalje se trasiraju.

Mlada švicarska pjevačica iz Berlina, Lucia Cadotsch, debitantskim je albumom obrada “Speak Low” već 2016. privukla veliku pažnju. Njezin trio, koji čine free jazz glazbenici Petter Eldh na basu i Otis Sandsjö na saksofonu, bez milosti rastavlja znane standarde (Strange Fruit, Don’t Explain, Moon River, Slow hot Wind, itd.), no njezin vrlo lijepi, zvonki glas ostaje čist, i u kontrapunktu s tom sjevernjačkom cool vivisekcijom daje doista začudnu dramatiku i stvara jedinstven doživljaj. Godinu danas kasnije izlazi “Speak Low Renditions”, album doživljava reinterpretaciju, na njemu Lucia ugošćuje cijelu silu s berlinske scene, što jazzista, što DJ-a, što onih koji se bave drugim vidovima suvremene glazbene i klupske scene (Trummerschlunk, Marc Neyen i Don Philippe drže dance floor; Julian Sartorius i Marc Lohr su bubnjari; Evelinn Trouble i Joy Fremong su pjevačice, a Colin Vallon, Dan Nicholls i Frans Petter dio su suvremene jazz scene.) Remiksane Lucijine obrade stječu novu atmosferu, ulaze šumovi, ritmovi, vokali, najrazličitije dionice koje se ne libe ni totalne apstrakcije. Silno odvažan album novog zvuka koji je daleko od ovogodišnje ponude jazz diva (Diani Krall hvale “Turn up the Quiet”, Nori Jones “Day Breaks”, Dee Dee Bridgewater pjeva soul i blues na “Memphis... Yes, I am ready”, a Madelaine Peyroux dižu u nebesa album ”Sexular Hymns”). Lucijin je album nešto sasvim drugačije. Luciju možda nećete slušati dok kitite božićno drvce, ali ovo je glazba koji nas uvodi u novu eru jazza.

John Zorn: The Garden of Earthly Delights

Šesti album ansambla Simulacrum (John Medeski-orgulje, Kenny Grohowski-bubanj, Matt Hollenberg- gitara + Trevor Dumm-bas i Sara Serpa-glas) velikog američkog skladatelja nove glazbe Johna Zorna koji možda dolazi na zg bienalle 2019. Snažna glazba prljave gitare, bubnjara sa šest ruku i veličanstvenog Medeskog, koja nadrealno luta od garaže, heavy metala, bluesa, funka i šumova, do suvremene ozbiljne glazbe! Jazz i moderna glazba u čudesnom spoju.

Kamasi Washington: Harmony of Difference

Dvije godine nakon veličanstvenoga debitantskog albuma The Epic, danas velika zvijezda svjetskog jazza, saksofonist koji je sa svojim bendom zapravo na stalnoj turneji, drugim albumom potvrđuje svoj zavidni status. Sjajan je to album, prepoznatljivo moćnog zvuka, poigravanja s raznim stilovima, ali i dalje svjež, moćan i - privlačan. Kamasi ima veliku publiku!

Tigran Hamasyan: An Ancient Observer

Solo album velikog armenskog pijanista koji tradicionalnu glazbu zavičaja u koji se vratio nakon desetak godina boravka u Americi dovodi u kontrast s modernim zvukom. Glazba predivne, nježne strukture u opuštajućoj atmosferi u kojoj Hamasyan i pjeva.

Vijay Iyer: Far From Over

Peti Iyerov album za ECM, sa sekstetom u kojem bubnjeve svira čudesni njujorški multiinstrumentalist i skladatelj nove glazbe Tyshawn Sorey. Kritika ih uspoređuje s fusion ansamblima šezdesetih, album obiluje kros-kulturalnim vezama i različitim prizvucima, i elegično i energično i zanimljivo i sjajno svirano.

Ambrose Akinmusire: A Rift in Decorum

Dvostruki koncertni album autorskih skladbi iz njujorškog Village Vanguarda, sjajnog mladog trubača i skladatelja, glazbenika koji se voli poigravati ekstremima, koji zna biti i frenetičan i eksplozivan, ali i introspektivan, melodiozan i ugodan. Velika snaga i širina izričaja.

Jamie Saft, Steve Swallow, Bobby Previte + Iggy Pop: Loneliness Road

Saft koji vodi trio ovaj klavirski trio (uz genijalnog Swallowa na basu, i Previtea na bubnju) slavu je stekao uz Zorna, avangarda mu nije nepoznata, ali ni američka pjesmarica. Ovdje je trio ugostio ni više ni manje nego bivšeg frontmena The Stoogesa, Iggyja Popa koji izvrsno pjeva/recitira tri skladbe.

Goran Kajfeš/Subtropic Orchestra: The Reason Why, vol.3

Ovaj trubač i skladatelj hrvatskih korijena (tata Kajfeš svirao je u Boškovom Zagreb jazz kvartetu), zvijezda skandinavskog jazza, kod nas jedva prisutan, sa Subtropic Orhchestrom istražuje najrazličitije etno utjecaje s visokim ocjenama. Završni dio sjajne trilogije!

Linda Oh: Walk against Wind

Australska basistica i skladateljica malezijskog podrijetla dolazi na proljeće na jazz.hr festival. Zvijezda u usponu s kojom je turneju odradio i Pat Metheny (bili su i u Zagrebu), ovdje nudi 11 originala, različitih ugođaja, od mračno poetičnih, do avangardnih disonanci.

Chris Potter: The Dreamer is the Dream

Treći ECM album tenor američkog saksofonista i multiinstrumentalista koga smatraju jednim od najvećih novih mladih stilista. S kvartetom, opet u traženju novog zvuka, eksperimentira, uvodeći i misteriozne, egzotične elemente. Kritika ga je ocijenila izuzetno dobro.

11. Christian McBride - Bringin’ It

12. Rudresh Mahanthappa - Agrima

13. Antonio Sanchez - Bad Hombre

14. Jack DeJohnette, Larry Grenadier, John Medeski & John Scofield - Hudson

15. Tyshawn Sorey - Verisimilitude

16. Craig Tabor - Daylight Ghosts

17. Christian Scott aTunde Adjuah - The Emancipation Procrastination

18. Cecile McLorin Salvant - Dreams and Daggers

19. Scott Bradley’s Postmodern Jukebox - New Classics

20. Miroslav Vitous - Ziljabu Nights: Live

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:10