TJEDAN U 10 PITANJA - SALE VERUDA

'Ako ikad nađem vremena, završit ću album 'Zbogom, Istro' i to je to od mene'

Sale Veruda - arhivska fotografija
 Saša Šuster
Sale Veruda je član legendarnog KUD-a Idijoti, a govori o uspjehu starog albuma

1. Sale, danas je sedma obljetnica od dana kada je u Glasu Istre objavljena vijest da KUD Idijoti prestaje s radom. Zašto ste tada izabrali baš taj dan i datum?

- Hm, nismo ga baš ‘odabrali’ svjesno i namjerno. Tusta je umro 14. listopada 2012. Iako sam o svemu podrobno razmišljao dok je bio bolestan, trebalo mi je nakon pogreba još nekoliko dana da donesem konačnu odluku, pa da to bude to.

2. Sto je tekstova napisano o raspadu benda. Kad se pogleda iz ove perspektive, je li nakon Tustina odlaska na onaj svijet to bilo najbolje rješenje?

- Ma koji ‘raspad’ - pa smrt nas je pokosila. A u ovih sedam godina ni sekunde nisam posumnjao da je to bila najbolja odluka. Što god tko mislio o tome.

3. Pitam to iako znam da te pomalo i pomalo mučim, ali danas tebe kao osnivača i autora pjesama svi na tvojem štandu gdje prodaješ vinile u Puli pitaju o životu s Idijotima. Kako im odgovaraš, koliko te to inspirira, a koliko živcira?

- Iako me sve to mrcvari, ponašam se civilizirano. Pristojno odgovaram ljudima na svako pitanje, pa i na ona o KUD-u. Mnogi se fotkaju sa mnom, znam da im to nešto znači i to poštujem.

4. Nazvao sam te zbog vijesti da KUD Idijoti, sedam godina nakon što je prestao postojati, ima najprodavaniji album u Hrvatskoj. Riječ je o albumu “Gratis Hits Live!”, snimljenom početkom veljače 1999. godine u pulskom klubu Uljanik. Što ti kaže publika?

- Bitnije je da ja mislim da je to jedan od najboljih live albuma u SFRJ ikad, u tom žanru, naravno. Znam da vam zvučim prepotentno, ali takav sam, ha-ha.

5. Koncert je ubitačan, takvih je sve manje. Očekuješ li neki izdašniji iznos iz ZAMP-a od uobičajenog?

- Ne. Da je album izdan u milijun primjeraka, to bih osjetio na računu. Ovako, bit će skromno kao i uvijek. Možda, umjesto malog, naručim veliki makijato.

6. Riječ je najprodavanijem albumu 2019. iako je povod bio 18. rođendan, još 1999. godine. Kakav je to bio koncert, sada u tvojem pamćenju?

- Dva dana zaredom, rođendan, ulazak u punoljetnost, super fešta. Najvažnije je da je ploča uhvatila tu atmosferu, osjete se mladost, energija, usviran bend, Tusta pun snage, odličan zvuk.

7. Danas nema ni Uljanika ni KUD Idijota. Dopusti da te citiram o raspadu benda. “Svi veliki lomovi nastaju od malih pukotina. Tako je bilo i s nama. Ta se pukotina širila.” Koja je razlika u pukotini Uljanika i Idijota?

- Eh, Uljanik je kompleksna priča i premašuje gabarite ovog intervjua. Ukratko, da je bio dobro vođen, ne bi propao.

8. Za veliku promociju dokumentarca o Tusti u prosincu kažeš da će to biti zadnji pozdrav s ostavštinom Idijota. Što želiš, a što ne možeš zaboraviti?

- Ništa ne želim zaboraviti, KUD je veći dio mojeg života. Ali, planiram prekinuti svaku aktivnost u vezi s KUD-om, ljudi me svim tim mrcvare već punih sedam godina. Stoga je ovo vjerojatno jedan od posljednjih intervjua koje dajem. Ako ikad nađem vremena za to, završit ću album ‘Zbogom, Istro’ i to bi onda bilo to. Toliko od mene. Hvala lijepa.

9. Tvoj novi bend, Saša 21, ‘kratko i konkretno’ pjeva o problemima mladih. Koliko su drukčiji od početaka punka u našem socijalizmu?

- O problemima mladih? Ne. Otkuda ti to? Pjesme Saše 21 imaju razne teme: levitaciju, kozmičku pravdu, konzumerizam, ministre i vladu, starost, ekologiju - svjetlosno zagađenje, demenciju, astralna putovanja, ljeto i borove, glupe, a naporne fanove, razdvojenost i otuđenost itd... Nijedna nije o problemima mladih, netko te je krivo informirao.

10. To se samo tako kaže, a i slabo sam informiran. Sva sreća da smo došli do zadnjeg pitanja. Da ne ispadnem opet glup, može li jedno revijalno za kraj - dokad tako?

- Ja ću dok mogu, za vas ne znam. Pozdrav svima, vaš Sale Veruda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:24