KONCERT U MUO

Ansambl Antiphonus zaokružuje ambicioznu sezonu cijelom knjigom Monteverdijevih madrigala

Antiphonus je prije tri godine započeo avanturu istraživanja madrigala

U foajeu Muzeja za umjetnost i obrt, od struke uvažen i hvaljen Ansambl Antiphonus, poznat po svojim osebujnim repertoarima što njeguju raspon od srednjevjekovnih pa sve do suvremenih autora, a kojim od njegovog osnutka 2008. dirigentski ravna njegov umjetnički voditelj Tomislav Fačini, za kraj ove sezone (2015./2016.) i posljednji koncert ciklusa Triade, pripremio je vrlo ambiciozan koncert, odnosno program Monteverdi: V libro dei madrigali.

Naime, u utorak 10. svibnja u 20 sati svojoj će vjernoj publici prvi put predstaviti cijelu knjigu iz Monteverdijevih madrigala (kojih su se zaželjeli tijekom proba na prošlim Dubrovačkim ljetnim igrama), i to iz njegovog centralnog opusa koji uključuje peteroglasne madrigale, ali i virtuozne madrigale in stile concertato uz basso continuo, zaokruživši tako prvobitnu repertoarnu ideju cijele sezone Triada.

Antiphonus je prije tri godine započeo avanturu istraživanja madrigala, i sada se, na koncu trećeg ciklusa TRIADE u Muzeju za umjetnost i obrt, odvažio predstaviti publici jednu cjelovitu knjigu tog žanra.

"Ne bojte se, ne traje dulje od sata. U prvom dijelu večeri prisjetit ćemo se likova iz spjeva Il pastor fido; okrutne Amarilli, Mirtilla i blesavog Silvija koji je ustrijelio Dorindu, a nakon toga ćemo pretopiti povijesni kadar i otvoriti vrata ustanovljenju modernog izvođačkog aparata: iz istog izvora, monodija i polifonija, vokalni i instrumentalni slog, moderno koje ne dokida nego nadopunjuje staro, jučer i danas, vječno svježe i mirisno, a uhu zamamno", najavio je Tomislav Fačini.

Ulaznice za ovaj koncert mogu se kupiti svaki dan na Info pultu zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt od 10 do 19 sati i nedjeljom od 10 do 14, kao i na dan koncerta do samog početka u 20 sati. Cijena ulaznice je 70 kuna, a za učenike, studente i umirovljenike uz prigodan popust 35 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:34