NOVI CIKLUS U MUO

ANSAMBL ANTIPHONUS Zašto je Petrarka cijeli život pisao o ženi s kojom se družio samo izdaleka? Možda zato što se ona prezivala de Sade...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.01.2019. u 14:55

Ansambl Antiphonus

ZAGREB - Vokalni Ansambl Antiphonus svoj ovogodišnji ciklus "Triade" otvorit će u utorak 29. siječnja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu s programom "Chez Petrarca" sastavljen od madrigala i pjesama skladanih na Petrarkinu poeziju, uz gostovanje lutnjista Luce Piance.

 

"Iz pera Arcadelta, Palestrine, Lassa, Marenzija, Werta i Monteverdija čut ćemo kako je Petrarca pomirio svoje nebo i zemlju, i možda saznati odgovor na pitanje mnogih mučenika školske lektire: Kakav je to tip koji je cijeli život pisao o jednoj ženi, s kojom se družio samo vrlo izdaleka ili u mislima?", stoji u najavi.

 

"Pa, možda zato što se gospođica Laura prezivala de Sade... No eto, ona je uminula, ali trajni ideal je ostao; soneti su ostali tužni, a Petrarka nije. Gospođica Laura se preobrazila u vječne lovorike kojima je velikan ovjenčao svoje čelo u najboljoj antičkoj maniri, nudeći nepresušno blago inspiracije skladateljima svih naraštaja", dodaje se.

 

Koncert posvećen poeziji "velikog barda soneta i tražitelja nebeskog u zemaljskom" Antiphonusovci će izvesti pod umjetničkim i dirigentskim ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, a na pozornici će im se pridružiti gost iz Švicarske, svjetski poznati virtuoz na lutnji Luca Pianca.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo