CRVENI CIKLUS

ANTI-STRES TERAPIJA ZA KRAJ TJEDNA San ljetne noći u Lisinskom u petak od 19.30 sati

Kao anti-stres terapiju za kraj radnog tjedna Zagrebačka filharmonija preporuča Vam Crveni ciklus. Uvjerite se u to i sami u petak, 29. rujna u 19:30 sati u dvorani Lisinski.

U narednom tjednu, u sklopu Crvenog ciklusa, u goste Zagrebačkoj filharmoniji dolazi istaknuti austrijski dirigent Hans Graf, pod čijom će dirigentskom palicom orkestar izvesti Couperinov grob skladatelja Mauricea Ravela, djelo kojim skladatelj izražava duboku bol iz vremena Prvog svjetskog rata, posvećeno poginulim prijateljima u ratu.

Poznat po širokom rasponu svojeg repertoara i kreativno sastavljenim programima, istaknuti austrijski dirigent Hans Graf danas je jedan od najcjenjenijih glazbenih umjetnika. Hans Graf redovito nastupa sa svim značajnijim orkestrima Sjeverne Amerike, kao što su Njujorška, Philadelphijska i Bostonska filharmonija, dok je u Europi profesionalni ugled i iskustvo stekao vodeći poznati Mozarteum orkestar iz Salzburga čak čitavo desetljeće, a zadobio je povjerenje i onih najvećih: dirigirao je Bečkom filharmonijom, Londonskom i Sanktpeterburgškom filharmonijom.

Francuska vlada dodijelila mu je medalju Chevalier de l’Ordre de la Legion d’Honneur za promoviranje francuske glazbe u svijetu, a veliki orden časti u zlatu dobio je za služenje Republici Austriji.

Glazbeno-scensku izvedbu drugog djela koje će se izvoditi – San ljetne noći, uvertira, op. 21 i scenska glazba, op. 61, skladatelja Felixa Mendelssohna-Bartholdyja, svojim će recitatorskim nastupom uveličati slavna glumica Maureen Thomas, a na sceni će joj se pridružiti mlade i perspektivne solistice – sopranistica Tanja Ruždjak i mezzosopranistica Sonja Runje, uz djevojački zbor Zvjezdice.

Mendelssohnovo glazbeno-dramsko djelo San ljetne noći inspirirano je istoimenom dramom Williama Shakespearea, koja se bavi ljubavnim i bračnim odnosima između muškaraca i žena. Mendelssohnova sklonost Shakespeareovim djelima pratila ga je cijeloga života; sa 17 godina piše svoje prvo veliko djelo, uvertiru San ljetne noći, op. 21., a 17 godina nakon stvaranja uvertire nastaje scenska glazba za San ljetne noći,op. 61., jedno od njegovih najpoznatijih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:24