FINSKA ČETVORKA

APOCALYPTICA Heavy metal u klasičnoj izvedbi na violončelima ponovno u Zagrebu

 Goran Šebelić / CROPIX

Velika finska četvorka Apocalyptica vraća se u Tvornicu kulture 20. siječnja na prvi veliki zagrebački koncert u 2020., doznajemo od organizatora koncerta, LAA agencije.

Kultni kvartet violončelista posljednji je posjet Zagrebu odradio u travnju 2017. u sklopu turneje u povodu 20 godina njihova prekretničkog albuma “Plays Metallica By Four Cellos”. Upravo je na toj seriji koncerata grupa pronašla uporište za nove skladbe, instrumentale u kojima se vratila na početak kako bi još pomnije istražila svoju duboku vezu sa svojim moćnim instrumentima.

Album naziva “Cell-O” još nema službeni datum izlaska, a Zagreb će biti jedan od prvih gradova u kojima će se uopće čuti nova glazba. - Album smo kreirali kao punokrvno umjetničko djelo, ne razmišljajući o singlovima, trajanju singlova ili nečem sličnom. Izazovno je dobiti sve prave detalje i boje te još imati energiju pravog metal benda - izjavio je osnivač grupe Eicca Toppinen.

Apocalyptica kreće na turneju 17. siječnja kao specijalni gost na turneji grupe Sabaton, s koje će skrenuti prema Tvornici kulture na prvi samostalni koncert. Bit će to jedna od rijetkih prilika da ih se igdje u Europi vidi na solo nastupu.

Apocalyptica je na svjetskoj glazbenoj sceni eksplodirala u svibnju 1996., s hvaljenim prvijencem “Plays Metallica By Four Cellos”, prodanim u milijunskim nakladama, izdanjem koje je utrlo put mnogim kasnijim crossover izdanjima, posebno onima koja su kombinirala žestoku glazbu s klasikom. Do danas su objavili osam studijskih albuma, od kojih je zadnji “Shadowmaker” iz 2015. godine.

Finski virtuozi na violončelima Hrvatsku su posjećivali više puta te su dosad nastupali u Lisinskom, Tvornici kulture, Boogaloou i pulskoj Areni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:28