GLOBALNA EKSPANZIJA

APPLE MUSIC STIGAO U HRVATSKU! Ljubitelji glazbe moći će slušati oko 60 milijuna pjesama, a servis mogu probati besplatno na šest mjeseci

Nakon godina i godina čekanja, glazbeni streaming servis Apple Music od danas je napokon postao dostupan i u Hrvatskoj u sklopu proširenja na još 52 zemlje svijeta.

Pritom svi koji se prijave na Apple Music dobivaju taj servis besplatno na 6 mjeseci, nakon čega će mjesečna pretplata koštati 44,99 kuna, odnosno 69,99 kuna za obiteljski paket, kod kojeg istu pretplatu može koristiti do šest osoba. Cijena pretplate je, inače, prilično niža u odnosu na, primjerice, američku, gdje Apple Music stoji 9,99 dolara mjesečno.

Servis, usput, nije ograničen samo na korisnike Appleovih uređaja, nego i na vlasnike Androida, koji aplikaciju mogu skinuti u trgovini Google Play i dobiti istih 6 besplatnih mjeseci.

Appleov muzički servis daje izbor od oko 60 milijuna pjesama i dostupan je u 167 zemalja svijeta, a na njegov dolazak u Hrvatsku osvrnuo se i HDS ZAMP, kojeg se često smatralo krivcem zbog nepostojanja Apple Musica u nas.

- Prošlog smo tjedna konačno dočekali potpisivanje ugovora s Appleom, pa je bilo jasno da će usluga uskoro startati i kod nas. Kao što je vidljivo iz činjenice da je usluga istog dana postala dostupna na 52 nova tržišta, veliki servisi se na takve poslovne korake odlučuju samo po vlastitim pravilima. Već godinama činimo sve da što više ubrzamo dolazak ovog i drugih velikih digitalnih servisa k nama, ali to ovisi samo o njihovim poslovnim odlukama - poručio je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Dodao je kako se nada da će ova usluga otvoriti pristup do nove publike domaćim autorima te da će svjetska publika sada lakše upoznati glazbu iz naše zemlje, a izrazio je i nadu da će uskoro doći i još popularniji servis - Spotify.

Jedan od tih autora je i Neno Belan, čija je pjesma “Sunčan dan” prva koja se pojavljuje kada se u tražilicu upiše Croatia.

- Sjajno, drago mi je, posebno zato jer sam odavno zagriženi Appleovac: imam iPhone, iPad, MacBook, i posebno, Mac Pro na kojem radim sve pjesme. A naravno, možda ima nešto i u tome kakve su te pjesme koje radim - kazao je Neno Belan.

Priopćenjem se na širenje Apple Musica osvrnuo i Apple, preko Olivera Schussera, potpredsjednika Appleova odjela glazbe i međunarodnog sadržaja.

- Oduševljeni smo što sad donosimo omiljene Appleove usluge u više zemalja nego ikad. Nadamo se da će naši pretplatnici uživati otkrivajući nove omiljene aplikacije, igre, glazbu i podcast sadržaje, a mi ćemo nastaviti na njima promovirati najbolje svjetske kreativce, umjetnike i developere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:48