LAUBA

BERISLAV ŠIPUŠ OBILJEŽIO KONCERTOM 60. ROĐENDAN Umjetnik nesvakidašnje energije obogaćuje i dalje glazbenu scenu

Berislav Šipuš
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Nekako je vrijeme jako brzo prošlo otkako Berislava Šipuša više ne zovemo mlađim skladateljem!

U Laubi je 4. lipnja autorskim koncertom obilježio 60. rođendan okružen brojnim suradnicima i publikom, u društvu ansambla Cantus koji je utemeljio prije 17 godina. A još je, čini se ne tako davno, pripadao, uz pomoć “općeg optimizma pamćenja”, generaciji koju smo zvali mladim lavovima hrvatske suvremene glazbe. Ne samo u skladateljstvu nego i u djelatnostima koje su glazbu u našoj sredini, autorski, izvođački i organizacijski, gurale naprijed, zahvaljujući energiji, entuzijazmu i raznolikosti pojedinih osobnosti.

Ansambl Cantus

Do danas Šipuš je u svom profesionalnom životopisu nanizao više od dvije stotine skladbi, brojne nagrade i priznanja, umjetničko vodstvo Zagrebačke filharmonije, Muzičkog biennala Zagreb i Osorskih glazbenih večeri, utemeljio je ansambl Cantus, došao do zvanja redovnog profesora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, član je suradnik HAZU, a bio je i ministar kulture RH.

Do 60. rođendana postigao je gotovo sve što jedan umjetnički život može zaokružiti zahvaljujući i dobrim temeljima koje je dobio u umjetničkoj obitelji, od svog profesora kompozicije Stanka Horvata, na usavršavanju u Parizu, konačno i u 12-godišnjoj suradnji s milanskom Scalom i Riccardom Mutijem djelujući kao pijanist i korepetitor te dirigent Skalinih baletnih produkcija. Mnoga od tih iskustava prenio je u svoj samostalni rad kao skladatelj, pijanist i dirigent, umjetnik nesvakidašnje energije i prije svega onog iskonskog autorskog dara koji i dalje obogaćuje hrvatsku suvremenu glazbu. Jer autorski su koncerti, osim skladbi nastalih u rasponu od 1987. do recentne 2018., obilježila i dva nova djela, praizvedba “Three Short Tales from Blind Forest”, meditacija za violinu i glasovir, kao i proširena verzija zvukom atraktivno raznobojne skladbe “In der Ferne”. Šipuš dakle skladateljski ide dalje, što je i sam potvrdio u uvodu koncertu najavivši i buduću operu koja će se pridružiti njegovoj trajnoj sklonosti za glazbenu scenu, nakon izvrsnog baleta “Proces” ostvarenog 2009. u suradnji sa Stašom Zurovcem.

Ludički duh

I upravo je svojevrsna sceničnost obilježila i pojedina djela koncerta poput izvedbe multiinstrumentalista Ratka Vojteka u skladbi “Dick Tracy and the Mystery of Pretty Piet”, ili prigušeni vokal Albe Nacinovich u djelu “Kišni park sa skladateljem bez kišobrana” koja su potvrdila onaj ludički duh Šipuševa svjetonazora koji rado koketira i s programskim asocijacijama. U ostalome dijelu programa, sudjelovala je prava reprezentacija ponajboljih: pijanisti Katarina Krpan i Borjan Oliver, violinistica Katarina Kutnar, violončelist Andrej Petrač, flautist Dani Bošnjak i gitaristi Srđan Berdović i Elvis Bošnjak i dakako ansambl Cantus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:53