KONCERT

CIKLUS LISINSKI Tarbuk ravna izvedbom slavne Devete simfonije Ludwiga van Beethovena

    AUTOR:
    • Tena Šarčević

  • OBJAVLJENO:
  • 08.11.2019. u 08:46

Zagreb, 120116.
Trg marsala Tita.
Svecano otvorenje Koncertne dvorane Blagoja Berse Muzicke akademije Sveucilista u Zagrebu.
Na fotografiji: dirigent Mladen Tarbuk.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Mladen Tarbuk

U ciklusu Lisinski subotom sutra će u 19.30 sati biti održan koncert Simfonijskog orkestra te zbora i solista Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koji će pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvesti glasovitu Devetu simfoniju u d-molu, op. 125.

Ovaj se zagrebački koncert održava u povodu 350 godina Sveučilišta u Zagrebu i ususret 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena, zbog čega je za ovu prigodu odabrano jedno od njegovih najčuvenijih djela.

Beethovenov je buntovnički duh prvi put u povijesti hrabro u simfonijsko glazbeno tkivo uveo ljudski glas koji pjeva Schillerovu “An die Freude”, simbol moralnih i društvenih vrijednosti zapadnoga svijeta - bratstva i zajedništva. Taj impresivni stavak djela smatra se jednim od najboljih Beethovenovih ostvarenja i najvećih postignuća u povijesti zapadne glazbe.

“Mladost, poletnost, kreativnost i neiscrpna energija studenata Muzičke akademije zasigurno će pridonijeti dojmljivosti i snazi izvedbe jednoga od najveličanstvenijih glazbenih djela te učiniti da koncertna večer u kojoj se izvodi to djelo ostane u trajnom sjećanju”, najavljuju iz Lisinskog.

Na zagrebačkom koncertu pjevaju Capella Odak, Darija Auguštan, Emilia Rukavina, Roko Radovan te Miha Bole. Dirigira Mladen Tarbuk, a zbor vodi Jasenka Ostojić.

Osim u Zagrebu, Beethovenu, koji je živio od 1770. do 1827. godine, odavat će se počast diljem svijeta, a posebice u njegovu rodnom Bonnu, koji će cijele sljedeće godine biti središte poklonika djela toga glazbenog velikana.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo