NOVA SEZONA 'SVIJETA JAZZA'

CRKVA SV. JOHNA COLTRANEA Jedini jazzist svih vremena koji ima i svoje duhovne poklonike

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.09.2017. u 12:07

JOHN COLTRANE. Jazz saxophonist John Coltrane performs onstage in circa 1959 in West Germany. 1959, Image: 138163837, License: Rights-managed, Restrictions: Rights to be cleared for commercial use for artworks not in public domain. No model released., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album
Profimedia, Album

John Coltrane 1959.

 

U utorak 26. rujna na 3. programu HTV-a u 21.05 sati nova sezona tv-emisije Svijet jazza, koju uređuje Melanija Pović Jagarinec, počinje posvetom jednom od najvećih jazz glazbenika svih vremena Johnu Coltraneu, glazbeniku koji je obilježio ne samo pedesete i šezdesete godine dvadesetog stoljeća u kojima je skladao svoje najznačajnije albume, nego i sav dalji razvoj jazz glazbe.

Poznato je da Johna Coltranea vole i cijene po cijelom svijetu, no John Coltrane ima svoje sljedbenike i u Hrvatskoj. Coltraneov klub obožavatelja iz Splita proljetos je organizirao koncert u Kulturnom centru Travno, u Novom Zagrebu, uz proslavu 90. obljetnice rođenja ovog najvećeg saksofoniste svih vremena. Na koncertu su Saša Nestorović, Hrvoje Galler, Zvonimir Šestak i Darko Stanojkovski Grappone izveli kultni Coltraneov album 'A Love Supreme'.

 

Coltrane je jedini jazzist svih vremena koji osim glazbenih ima i svoje duhovne poklonike. Naime, nakon njegove smrti, sljedba okupljena pod imenom Yardbird Temple u San Franciscu počela ga je štovati kao reinkarnaciju Boga. Kasnije su se povezali s Afričkom pravoslavnom crkvom i dodijelili Coltraneu status sveca. Tako je nastala Afrička pravoslavna crkva St. Johna Coltranea u San Francisku, jedina koja u svojim liturgijskim obredima sadržava Coltraneovu glazbu i stihove kao molitve. U Episkopalnoj crkvi sv. Grgura iz Nise postoji ikona Coltranea, koji je naslikan kao jedan od 90 svetaca na 280 četvornih metara.

Wikipedia

Ikona sv. Johna Coltranea

 

Nakon starta s Coltraneom, u novoj sezoni 'Svijeta jazza' slijedi emisija o 58. Ljubljana jazz festivalu, o jazzu na pulskom Dimensions festivalu, o novom jazz festivalu na otoku Rabu, emisija o violini u jazzu koja će govoriti o dvojici mladih jazz violinista, Erlenda Apnesetha iz Norveške i Tomasza Chyłae iz Poljske koji gostuju u Zagrebu i Opatiji, o jazz klubovima u Zagrebu, o projektu riječkog pijaniste Zvjezdana Ružića s bugarskim ženskim zborom, te emisija o koncertu tenteta američkog trubača Charlesa Tollivera i njegovoj reinterpretaciji kultnog albuma Theloniousa Monka Live at Townhall, povodom stote obljetnice njegova rođenja, koncerta koji će se održati 23. studenog, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

ELIPSO

Izdvajamo