POČINJE SPEKTAKL

DIMENSIONS FESTIVAL Najvažnija imena elektronske glazbe nastupaju u Puli

PULA - Dimensions festival treći se put vraća na idiličnu lokaciju poluotoka i tvrđave Punta Christo u Štinjanu pokraj Pule i od sutra do nedjelje 31. kolovoza dovodi neke od najvećih talenata svjetske elektronske glazbe na 11 dnevnih i noćnih pozornica.

Dimensions festival se pozicionirao kao jedan od epicentara elektronske glazbe, a više od dvjesto izvođača predstavit će najbolje od house, techno, jazz, funk, soul, drum and bass, psych i pop glazbe, a uz bok najvećih imena tih žanrova publika će imati priliku čuti i nove generacije nadolazećih talenata.

Na otvaranju Dimensions festivala, u srijedu, 27. kolovoza, pod zidinama Arene, uz pratnju cijelog benda, nastupit će poznati kanadski glazbenik i miljenik hrvatske publike - Caribou. Caribou je Kanađanin Dan Snaith, ranijeg umjetničkog imena Manitoba. Poznat je po mijenjanju zvuka svakim novim izdanjem objedinjujući elektronsku psihodeliju, ritmove krautrocka i bubnjeve breakbeata, dok pod imenom Daphni stvara više klupski orijentiranu plesnu glazbu koju će se moći čuti na tvrđavi Punta Christo. Iste se večeri u Areni očekuje nastup trenutno najuzbudljivijeg elektronskog tandema današnjice Darkside, koji čine proslavljeni njujorški producent Nicolas Jaar i multiinstrumentalist Dave Harrington.

Sljedeća četiri dana na tvrđavi Punta Christo nastupit će sve popularniji ženski kvarteti Warpaint, zatim, uz jednog od najznačajnijih jazz i R&B glazbenika današnjice Roya Ayersa, nagrađivanog eksperimentalnog kompozitora Jona Hopkinsa, legende housea i techna kao što su pionir minimal techna Robert Hood, još dva detroitska rodonačelnika Moodyman i Juan Atkins, Theo Parrish uz pratnju cijelog benda, Gilles Peterson kao kultna figura scene.

Dozu sirovog, čistog techna donose Ben Klock, Marcel Dettmann, Nick Hoppner, Tama Sumo, dok su za opušteniju stranu festivala zaduženi Britanci Jacmaster i Oneman, trenutno dva najkvalitetnija DJ-a na sceni. S američkog kontinenta neo-soul i eksperimentalni R&B predstavit će pjevačica Kelela i bend The Internet. Eklektični karakter Dimensions festivala najbolje opisuju sljedeća imena; Goldie, Ben UFO, Motor City Drum Ensemble, Awesome Tapes From Africa i mnogi drugi.

Istaknuti domaći DJ-i koji će na najbolji mogući način predstaviti hrvatsku scenu su DJ i producent Petar Dundov, Ilija Rudman, jedan od pokretača domaće underground scene zadnjih deset godina, Eddy Ramich, koji je kao producent i DJ privukao pozornost diljem svijeta te talentirana dama Miss Sunshine.

Domaće boje na dugoj listi izvođača brani će još i Mislav b2b Pytzek (Burek), Sergej Snooze vs Arsen Pavešić (Sirup), cfsn, Mimi, Labud, Novell, Ganik (ekstrakt crew), Bebetto, Zero i Iggy Dub. Iz Srbije stižu Marko Nastić, Tijana T, X Coast i Jackie Dagger, slovenski glazbenici na Dimensions festivalu su Dulash Der DJ i Schrauff, a iz Bosne i Hercegovine Djarmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:07