JOSIPA LISAC

DIVA RASPRODALA DVA KONCERTA U PET DANA 'Kad sam čula da je i drugi rasprodan, sjela sam da se odmorim jer ogromna odgovornost raste u meni sve više'

 Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA
 

Ulaznice za oba zagrebačka koncerta Josipe Lisac u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koji će se održati u prosincu planule su u trenu.

Nakon što su karte za koncert 10. prosinca rasprodane u pet dana, dodan je još jedan koncert, 14. prosinca, za koji su ulaznice nestale još brže, za samo 48 sati. Tradicionalni koncert Josipe Lisac posvećen njenom Karlu Metikošu ove godine je jubilarnog karaktera jer naša glazbena diva obilježavanja 50 godina karijere. Najavljen je i skori izlazak trostruke CD kompilacije, jedan s Josipinim glazbenim suradnjama kao što je bila Kao mir - Boa feat. Josipa Lisac, a drugi s njenim izvedbama tradicionalnih pjesama kao što je Vila Velebita. Razgovarali smo s Josipom Lisac o njenim skorim koncertima te kako se povodom njih osjeća.

- Sretna sam i zahvalna, a istovremeno i puna odgovornosti. To je velika ljubav koja se pokazuje kroz godine i koju izuzetno jako osjećam i želim je uzvratiti. Kad sam čula da je i drugi koncert rasprodan, sjela sam da se odmorim jer ogromna odgovornost raste u meni sve više i više - kaže Josipa Lisac.

Moji prijatelji

Osvijestila je, dodaje Josipa, da mora biti jako dobra da bi je netko volio i poklonio joj takvu vjernost kao što to čini njena publika, a ona to želi uzvratiti. Početkom godine nastupila je u Sarajevu i Novom Sadu, a nedavno se vratila s izuzetne američko-kanadske turneje. Održala je koncerte u Chicagu, New Yorku i Torontu.

Goran Mehkek / HANZA MEDIA

- To je sve primopredaja, oni daju meni, ja njima dajem. Tko su onda oni? Moji prijatelji! Kad netko daleko odnekud zna sve o tebi, voli te, poštuje tvoj rad, možda i više od onih koji su ti blizu... To sam doživjela i nedavno na putu u Ameriku i Kanadu. To mi je otvorilo spoznaju kako glazbene poruke mogu daleko odjeknuti, putovati kroz generacije. Publika mi pokazuje i da moram biti takva kakva jesam, živjeti svoju priču - govori Josipa Lisac. Na nastupima u Chicagu i Torontu dogodili su se, kaže ona, prekrasni susreti, uz mnogo emocija.

- Kada dobijem toliko čestitki, komplimenata, milijune predivnih riječi, ja to uberem, uberem i kao da u kofer nakupim puno dobra. Zato turneju zovem Kofer pun ljubavi. Njega ne možeš ni dignuti koliko je težak, teži je od kofera mržnje... - kaže Josipa. I nastavlja o istoj temi.

- Svaki dan dogodi nam se nešto pozitivno i negativno. Što je jače? Što te motivira? Na što ćeš uzvratiti? Ići zlom na zlo? Što motivira zlo? To ne znam. No znam koliko je dobro veliko, trebamo mu stremiti. Čovjek je čovjek i nije savršen, ali morao bi najbolje što može raditi na tome da pronosi dobro - rekla je Josipa Lisac.

Kaže i da u njenoj karijeri nije bilo važnih i manje važnih koncerata, nema ni onih koje bi rado zaboravila, a najvažniji koncert je uvijek onaj koji slijedi.

- Odgovornost prema stvaranju, to je taj dar. Nema u životu nečeg što mi je bilo neugodno, sve sam prihvatila, pa i ako je bilo nešto, učiš. Život je rendgen - jesam li sposobna, jesam li dovoljno snažna, svaki si put u nekom propitkivanju, a bez vjere ne bih mogla donijeti nešto novo, ludo, biti motivirana - kaže Josipa Lisac.

Mare Milin

Iznenađenje

Pitamo i o planovima za scenski nastup za koncerte u Zagrebu.

- Razgovaram s jednom slikaricom, želim nešto lijepo. Vizualna slika pratit će audio pristup, ali o detaljima još nisam odlučila - odgovara Josipa Lisac.

Za kraj je ispričala i kako je upravo gledala odličan dokumentarac “Glasniji od oružja” autora Miroslava Sikavice, o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata.

Idući koncert Josipe Lisac, nakon dva rasprodana koncerta u Lisinskom, najavljen je za prosinac 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:12