DORF

DOKUMENTI VREMENA: OD ŠLAGERA DO LAIBACHA Dva dana prije SuperUha u Primoštenu počinje smotra glazbenih dokumentaraca

 

Dva dana prije SuperUha u Primoštenu danas počinje i dvanaesto izdanje smotre glazbenih dokumentaraca DORF koji će se s nešto drugačijom ponudom filmova koncem kolovoza uprizoriti i u Vinkovcima u kojima je i utemeljen.

I u zagrebačkom Vintageu minulih smo nedjelja imali prigodu vidjeti neke od filmova u ovogodišnjem izboru osnivača tog festivala Tonija Šarića: poput sjajnog dokumentarca “Danny Says” (Brendana Tollera) o Dannyju Fieldsu, kultnom PR liku koji je stajao iza uspjeha The Doorsa, The Stoogesa, Ramonesa, MC5, The Velvet Undergrounda te popularizacije Lennonove izjave o Beatlesima: “Popularniji smo i od Isusa”. Cijeli program DORF-a provjerite na web stranici festivala, a ono što uz “Danny Says” svakako valja pogledati je sljedeće.

Kraj šezdesetih 

“Hrpa umjetnosti” (“Bunch Of Kunst”, Christina Franz) dokumentarac je o rap-punk dvojcu Sleaford Mods, jednom od najuzbudljivijih britanskih izvođača ove dekade na tragu provokativnosti Sex Pistolsa. “Betty - kažu da sam drukčija” (“Betty - They Say I’m Different”, Phil Cox) donosi filmsku priču o najdivljijoj funk pjevačici 70-ih koja je koncem 60-ih nakratko bila i u braku s Milesom Davisom, a koji je uputila na Jimija Hendrixa i Sly Stonea čime ga je navela na remek-djela fusion-jazza poput albuma “Bitches Brew”.

Novi Sikavica

Naravno, i sama je imala briljantnih izvedbi, no nikada nije doživjela zasluženu popularnost dok ju je Conny Plank posredno stekao kao producent nezaobilaznih djela Kraftwerka, Neu!, Briana Enoa, Ultravoxa, D.A.F.-a, Eurythmicsa i drugih iz svijeta krautrocka i synth-popa, o čemu govori dokumentarac “Potencijal Buke” (“Potential of Noise”, Stephan Plank, Reto Caduff).

Iz Hrvatske i susjedstva stiže “Glazba je umjetnost trenutka 3” (Igor Zupa, Igor Bašin, Viva Videnovič) koji nakon dokumentarca o debi albumima Pankrta i Buldožera donosi priču o prvom albumu Laibacha i nizu kontroverzi koji su sredinom 80-ih pratili taj debi, i to iz prve ruke, dok “Glasnije od oružja” (Miroslav Sikavica) rasvjetljava pozadinu nastanka hrvatskih domoljubnih i (anti)ratnih pjesama iz 90-ih.

Ovaj kratki pregled DORF-a završavamo sa “Zarobljenim vremenom” (Milan Nikodijević) o legendarnom beogradskom diskografskom uredniku i rock novinaru Peci Popoviću te filmom “Pope, vrati se” (Toni Volarić) o pokojnom splitskom novinaru i pjesniku Momčilu Popadiću iz čijeg su pera nastali stihovi za “Oprosti mi, pape”, “Ča je život vengo fantažija”, “Što učinila si ti”, “Adio kumpanji”, “Skitnica”, “Ključ ispod otirača”, “Košulja plava”, “Tonka”, “Reci mi tiho, tiho”, “Da mi je biti morski pas” i druge klasike hrvatske zabavne glazbe.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo