NOVA SEZONA U POGONU

DOLAZE THE RESIDENTS Pioniri američke avangardne scene označit će vrhunac jesenjeg programa dvorane Jedinstvo na Savskom nasipu

The Residents
 

Programska godina zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, Pogona, podijeljena je u nekoliko sezona, a rujan označava početak jesenske programske sezone koju ove godine obilježavaju izvedbene premijere, festivali, izložbe, radionice i zabavni program čiji je vrhunac koncert kultnog američkog sastava The Residents.

Vrata velike Pogonove dvorane Jedinstvo na Savskom nasipu službeno su se otvorila sinoć 13. rujna kada je umjetnica Vesna Mačković premijerno izvela suvremeno-plesnu predstavu Za tango je potrebno dvoje rađenu u suautorstvu s baletanom Hrvatskog narodnog kazališta Svenom Coponyem, a u okviru Pogonatora – Pogonovog inkubatora suvremenog plesa i kazališta.

Vesna Mačković: Za tango je potrebno dvoje

Pogonator u ovoj sezoni uključuje sedam izvedbenih projekata, a jedan od njih je i Dramsko-akcijsko istraživanje stigme i mobbinga na radnom mjestu čija se radionica održava zadnjih deset dana rujna, a sama izvedba i diskusija rezervirana je 30.9. u 20 sati.

Festivalsku jesen upogonit će peto izdanje Cirkobalkane (25.9.-1.10.) festivala cirkuske umjetnosti pod čijim će se šatorom smještenim u dvorištu Jedinstva i Močvare izvesti predstave iz Francuske, Argentine, Srbije i Hrvatske, a organizirat će se i Laboratorij cirkuske umjetnosti s radionicama kontorcionizma i handstandova, manipulacije objektima te zračne akrobacije.

Cirkobalkana

Nakon što Cirkobalkana ispuše svoj šator, Pogon ugošćuje peto izdanje Touch Me Festivala (6.-18.10.) međunarodnog projekta posvećenog inovativnom i kreativnom povezivanju umjetnosti, znanosti i tehnologije koji od 2005. svake tri godine predstavlja neke od najznačajnijih i najatraktivnijih aktualnih novomedijskih umjetničkih projekata u svijetu. Kustoski ga potpisuje voditeljica projekta Arts@CERN Mónica Bello u suradnji s KONTEJNEROM, a predstavit će skrivene događaje i pojave nedostupne ljudskoj percepciji s posebnim fokusom na “tamnu tvar” – tajanstvenu i intrigantnu supstancu koja konstituira većinu materije u svemiru.

Šesto izdanje Bestiaruma (28.10.), najprovokativnijeg programa urbane kulture Zagreba, transformirat će Pogonove tvorničke prostore u fetiš/fantasy igralište s brojnim nastupima međunarodnih body art performera, nesvakidašnjim posjetiteljima, filmskim i brojinim drugim iznenađenima. Važno je spomenuti kako je ulaz na Bestiarum moguć samo uz poštivanje dresscodea te za punoljetne posjetitelje! Vrh vala zabave u Pogonu jest koncert kultnih pionira američke avangardne scene The Residentsa (21.11.) na kojem će predstaviti recentne materijale objavljene na novom albumu The Ghost Of Hope, kao i izbor iz vlastitog glazbenog kataloga koji uključuje preko 500 pjesama.

Izložbenim programom sezone gotovo u potpunosti orkestrira Galerija 90-60-90 koja predstavlja izložbu Grupe ABS: Digitalno poslije univerzalnog (23.10.-25.10.), autorsku suradnju video umjetnice Sare Rajaei i književnice i kustosice Neve Lukić (23.-30.11.) te novu izložbu Vlaste Žanić 'Zbirka zadataka' (11.-16.12.). Prosinac je rezerviran i za izložbu, ujedno i vježbu zajedničkog djelovanja te performativni prikaz To bi mogla biti zajednica autora Pavla Heidlera, Elli Kuruş, Silvie Marchig, Marka Gutića Mižimakova, Sonje Pregrad, Kristine Semenove i Lee Vene.

U organizaciji Odsjeka za animirani film i nove medije ALU Zagreb održat će se radionica Trbuhozborci (10.-17.11.) čiji je cilj afirmirati moć kolektivnog maštanja, strahovanja, haluciniranja, radovanja, igranja, plesanja i bubnjanja putem niza predavanja i radionica afirmiranih teoretičara i teoretičarki te umjetnika i umjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:46