KONCERT U PULSKOJ ARENI

ELVIS COSTELLO Jedan od najvećih kantautora rock glazbe u nedjelju po prvi put u Hrvatskoj

 Wikimedia.org
 

U nedjelju 8. srpnja u pulskoj Areni će nastupiti jedan od velikana rock glazbe, Elvis Costello. Bit će to prvo gostovanje ovog glazbenika u Hrvatskoj i jedan od vrhunaca koncertne ponude ovog ljeta u našoj zemlji. Mnogi koji nisu čuli za ovog umjetnika će se upitati po čemu je poseban i čime je zavrijedio da se ljubitelji glazbe upute u Pulu na koncert.

Costello je prvi album 'My Aim Is True' objavio 1977. godine, nekoliko mjeseci prije smrti "kralja" Elvisa Presleyja i na samom vrhuncu punk revolucije. "Novi Elvis" (pravim imenom Declan McManus) je vrlo brzo prihvaćen od strane kritike, kao i publike, kao najoštroumniji tekstopisac novog vala britanskih glazbenika. Mladi čovjek s fotografije na omotu tog prvog albuma izgledao je kao antizvijezda, sušta suprotnost 'starom Elvisu', čije je ime ponio.

Zvučao je bijesno i ogorčeno, u skladu s estetikom novonastajućeg punka, a tekstovi su bili ispunjeni britkom ironijom na tragu Boba Dylana iz faze albuma 'Blonde On Blonde'. Specifična karakteristika njegovih tekstova bile su igre riječima, korištenje višeznačnosti koje omogućuje niz različitih interpretacija cjelokupnog teksta ili pojedinog stiha te neumorno seciranje tumora nastalih na srcima ljubavnika koji su zagazili u poznu fazu raspadajućeg odnosa. Na samom početku ljubitelji glazbe su naslutili da je Costello ponajbolji tekstopisac i autor glazbe u svojoj generaciji, engleski pandan i nasljednik Cohena, Springsteena i Dylana.

Godinu nakon prvog albuma (1978.) pojavljuje se i drugi album 'This Year's Model', prvi koji je snimljen s budućim dugogodišnjim suradnicima, grupom The Attractions, koji će se isprofilirati kao jedan od najboljih sastava britanskog novog vala. Na ovom i sljedećem albumu ('Armed Forces', 1979.) naći će se neki od najvećih hitova Costellove karijere: 'I Don't Want To Go To Chelsea', 'Oliver's Army' i 'Accidents Will Happen'. U tekstovima pjesama sve je prisutniji i politički aspekt, naročito strah od povampirenja fašizma u Engleskoj, a taj se element opet u nekim pjesmama prepliće s "emocionalnim fašizmom", težnjom za dominacijom u ljubavnom odnosu.

U godinama koje dolaze, Costello i The Attractions će snimiti niz vrhunskih albuma, od kojih će svaki odražavati specifičan utjecaj određenog glazbenog stila, otkrivajući Costellov glazbeni eklekticizam i odlično poznavanje različitih glazbenih pravaca, krećući se putem od soula do countryja, sve do "sintesajzerskog zvuka" na albumu 'Punch the Clock' iz 1983. U nešto kasnijoj fazi karijere Costello će snimiti i albume s primjesama jazza i klasične glazbe, a surađivat će i snimati u studiju s Paulom McCartneyjem, Brianom Enom, Burtom Bacharachom, Allenom Toussaintom, grupom the Roots i brojnim drugim glazbenicima, kreirajući pritom jedan od najbogatijih kataloga u suvremenoj popularnoj glazbi.

Costello je veliki miljenik glazbenih kritičara i fascinantno je primijetiti kako dobro kotira u odnosu na druge kantautore iz svijeta rock glazbe. Primjerice, u popularnoj knjizi '1001 Albums You Must Hear Before You Die' (izdanje iz 2013.), gdje je lista najboljih albuma svih vremena kreirana na osnovi sudjelovanja devedeset uglednih kritičara, uvršteno je 6 Costellovih albuma, dok su Bruce Springsteen, Nick Cave (zajedno s The Birthday Party), Lou Reed (zajedno s Velvet Underground) i Tom Waits zastupljeni s 5, a Leonard Cohen i Joni Mitchell s 4. Costella je i časopis Rolling Stone u jednoj od svojih lista najboljih glazbenika uvrstio među 100 najboljih ikad.

U Puli će Costello nastupiti s grupom The Imposters, u kojoj sviraju dvojica muzičara iz njegove klasične prateće grupe The Attractions, Steve Nieve (klavijature) i Pete Thomas (bubnjevi). Koncert se održava u sklopu festivala Backstage Live Pula 2018.

Napomena: Koncert Elvisa Costella u Puli je otkazan zbog bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:14