FRANK TURNER

'Fasciniran sam Springsteenom i volio bih jednog dana biti kao on'

Punk-folk kantautor Frank Turner nova je nadolazeća zvijezda britanske glazbe.

Solo karijeru započeo je 2005. nakon raspada benda Million Dead, a dosad je izdao četiri albuma. Njegovi veliki fanovi su glumac Daniel Radcliffe i pjevač Bryan Adams (“iako bi Ryan Adams bio više cool”). U petak će zajedno s pratećim bendom The Sleeping Souls nastupiti kao headliner Dirty Old Festivala u Velikoj kraj Požege. Lani je odsvirao svoj tisućiti koncert, a prije nekoliko mjeseci rasprodao je Wembley Arenu. Sve je to postigao bez medijskog hypea ili ugovora s velikom izdavačkom kućom. U prosjeku ima 166 nastupa godišnje. Po sudu mnogih, prošlogodišnji nastup Franka Turnera na prvome Terraneu u Šibeniku bio je među najboljima. U kratkom razgovoru s njim zanimalo nas je da li je naporno svirati tako često te kakav je osjećaj biti zvijezda u usponu.

Sviram i putujem

- Odrastao sam uz punk rock muziku i ona još uvijek definira moje poglede na život. Ponosan sam što sam sve postigao sam. Na česte nastupe se navikneš, naravno da ima dana kada sam umoran, ali mogu reći da sam sretnik jer radim ono što volim - sviram i putujem, kaže Turner koji je svoj zadnji albuma “England Keep My Bones” nazvao inspiriran Shakespeareovim, kako sam objašnjava, opskurnim komadom “The Life and Death od John King”. Neki britanski kritičari njegov album upoređuju s albumom PJ Harvey “Let England Shake”. Naime, oba su opisana kao “strastveni portreti Engleske i njenih ljudi'”.

- Neki smatraju moj album nacionalističkim, no to nije tako.

S princem Williamom

Volim engleski krajolik, kao i dugu povijest ljudskih prava i slobode koju imamo, no s druge strane jako mi smeta engleska opsjednutost klasama i prosuđivanje drugih na osnovu podrijetla.

Turner je pohađao prestižni britanski Eton koledž gdje je bio u klasi s princem Williamom, a kasnije je diplomirao povijest na London School of Economics. No ipak, postao je glazbenik. Mora da je to bio čin buntovništva?

- Muziku sam počeo slušati s deset godina, kada sam prvi put otkrio Iron Maiden, no nije da sam se jednoga dana samo probudio i odlučio da želim biti pjevač. Sviram od trinaeste godine, a na prvu turneju išao sam sa 16 i kada sam diplomirao bilo je prirodno nastaviti se baviti glazbom.

Među svoje omiljene izvođače navodi Black Flag i Henryja Rollinsa, Townesa van Zandta, Loudona Wainwrighta III, Nirvanu, The Kinks i Queen. No, prije svega, veliki je fan Brucea Springsteena.

- Bio sam na nekoliko njegovih koncerata i mogu vam reći da su mi koljena klecala, kao da sam pred prelijepom djevojkom. Fascinira me njegova konstantnost i volio bih poput njega sa 63 godine i dalje biti glazbeno aktivan.

Povijest i čitanje

Iako je glazba u fokusu njegovog interesa Turner još uvijek proučava i povijest, a na glasu je i kao pasionirani čitatelj, pogotovo dok je na putu. - Trenutno me zanima povijest britanskog Ustava i da nisam pjevač, sigurno bih bio profesor povijesti. Jedino što imam previše tetovaža za taj posao! A što se tiče čitanja... Jako volim biografije, upravo sam pročitao onu Mikea Skinnera iz The Streetsa, fantastičan portret. Također, volim čitati britanske novine i to je jedna od stvari koje mi nedostaju na putu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:38