KONCERT ZA PAMĆENJE

FOTO: 'OVO JE NAŠ PRVI PUT OVDJE. JESTE LI JE**NO SPREMNI?' Foo Fighters izazvali opći delirij u pulskoj Areni, donosimo veliki fotoizvještaj

 Samir Ceric Kovacevic
 

Dave Grohl, bivši bubnjar Nirvane, Nate Mendel na basu, Pat Smear i Chris Shiflett na gitari, Taylor Hawkins na bubnjevima i Rami Jaffee na klavijaturama - planetarno popularni Foo Fightersi, koji dva dana zaredom nastupaju u pulskoj Areni, u utorak navečer već su opravdali svoj status jednog od najpopularnjijih rock bendova današnjice.

- Dame i gospodo, ovo je naš prvi put ovdje. Jeste li spremni? Jeste li je**no spremni? - pitao je frontmen Grohl oduševljene fanove koji su ga pozdravili ovacijama i gromoglasnim pljeskom.

Bend je, kako piše Glas Istre, koncert otvorio megahitom "All My Life", a uslijedila je i legendarna "Learn to Fly", na koju je publika u Areni doslovce "eksplodirala".

FOTOGALERIJA: Prvi od dva koncerta Foo Fightersa u pulskoj Areni

Čak 7000 karata za prvi najavljeni koncert planulo je u rekordne dvije minute, i to još u studenom prošle godine. Time je ovaj koncert Foo Fightersa postao i najbrže rasprodani koncert nekog inozemnog izvođača u povijesti gostovanja u Hrvatskoj.

Fanovi su zaista ekspresno kupili karte za tad još daleki 19. lipnja, a po osobi je bilo moguće kupiti maksimalno četiri ulaznice. Cijene su se kretale od 370 do 460 kuna, a izuzetan interes za ekskluzivno gostovanje Foo Fightersa u Puli nemjerljiv je s bilo kojim događajem do sad u Hrvatskoj, pa je stoga jasno da je riječ o centralnom rock događaju u regiji.

No nije ovo samo oda predanim fanovima benda iz Seattlea, kojemu je ovo prvi nastup u Hrvatskoj. I sami Foo Fightersi oduševili su regiju svojim odnosom prema fanovima jer su, vidjevši pomamu za ulaznicama, naknadno ugovorili još jedan koncert dan ranije na istom mjestu. No nije to jedini razlog oduševljenja koje su izazvali ovi rokeri u Hrvatskoj.

Naime, obožavatelji benda će na koncertima u pulskoj Areni, dva dana za redom, moći kupiti limitirano izdanje postera koji su djelo istarskih umjetnika Aleksandra Žinova i Andree Rosara, a inspirirani su lokalnim motivima. Tri plakata, koja je odobrio sam bend, tiskana su u limitiranoj količini od po 300 komada i prodaju se isključivo na merchandise štandu Foo Fightersa smještenom ispod Arene, u Istarskoj ulici, po cijeni od 100 kuna. Ono što je oduševilo fanove jest činjenica da su se sami Foo Fightersi, kao i autori plakata i organizatori koncerta odrekli prihoda od prodaje u korist obitelji radnika Uljanika pogođenih aktualnom krizom u ovom brodogradilištu.

Iako je praksa izrade posebnih limitiranih plakata odavno dio koncertne kulture, a samo kod nas slične akcije radile su se primjerice za nastupe grupa Prophets Of Rage ili Clutch, ovo je prvi put da se sprema više plakata, a prihod od njihove prodaje ide u humanitarne svrhe što je bila ideja koju su Foo Fightersi odmah prihvatili.

K tome, dodatni suvenir s najvećeg rock spektakla ove godine u Hrvatskoj bit će oslikane čaše motivima benda koje će se koristiti na koncertima. Riječ je o posebno dizajniranim perivim čašama s ciljem smanjenja korištenja i bacanja jednokratne plastike i prvi put će se koristiti u Hrvatskoj. Odlična je ovo inicijativa jer se upravo na koncertima i festivalima baca ogromna količina jednokratne plastike. Srećom, organizatori koncerta svjesni su svoje odgovornosti, jednako kao i dečki iz Foo Fightersa s kojima je ova inicijativa i pokrenuta.

Obje večeri predgrupa Foo Fightersima je bend Frank Carter & The Rattlesnakes, a satnice i pravila za oba pulska koncerta Foo Fightersa su iste. U koncertni prostor ne smiju se unijeti profesionalne kamere s odvojivim objektivima, profesionalni video snimači (osim mobitela), profesionalni audio snimači, go pro kamere, ipadovi, selfie štapovi, oružje, boce, kanisteri bilo koje vrste, laseri, hrana, piće, ruksaci i torbe veći od 20×30 cm, a vrata Arene će se otvoriti u 18 sati. Predgrupa će početi svirati u 20 sati, a dugoočekivani Foo Fighters u 21.15 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:19