SPEKTAKL U TEL AVIVU

FOTO: PRVA POLUFINALNA VEČER EUROSONGA Završilo glasanje, predstavnica Srbije prošla u finale nakon nastupa koji je sve dignuo na noge!

Prva polufinalna večer Eurosonga 2019.
 Ronen Zvulun / Reuters
 

NOVO 23:04 - Čitaju se finalisti, prošli su:

Grčka, Bjelorusija, Srbija, Cipar, Estonija, Češka, Australija, Island, San Marino, Slovenija.

Prva polufinalna večer Eurosnoga je ovim završila, nastavak slijedi u četvrtak.

-------------------------------

NOVO 22:47 - Završeno je glasanje, uskoro ćemo znati tko je ušao u finale!

-------------------------------

22:25 - I otvoreno je glasanje, a mi ćemo još jednom preslušati svih 17 pjesama. Ili još bolje - uzeti pauzu.

FOTOGALERIJA: Prva polufinalna večer Eurosonga 2019. u Izraelu

-------------------------------

22:23 - I za kraj eto nam i malog San Marina, potomaka rapskih kamenoresca. Pjesmom "Say Na Na Na" odnananali su nas prema glasovanju, gdje su njihove šanse slične onim nogometne reprezentacije San Marina da se plasira na EP. Ok, malo veće od toga.

-------------------------------

22:20 - Katerine Duska iz Grčke odjenula se kao extra "trashy" plemkinja iz 18. stoljeća, a pjesma "Better Love" bila je jedna od onih najbezveznijih pop ziherica koje nikako da nestanu s repertoara Eurosonga, iako su prestale biti zanimljive još 1996. Hvala bogu, još samo jedna pjesma do kraja.

-------------------------------

22:17 - Predstavnik Portugala Conan Osiris pomalo izgleda kao Božo Vrećo s Atlantika, a pjesma Telemoveis snažno se oslanja na etno, iako se nije baš uspio istaknuti iz mora sličnih skladbi. No, šou mu je ukrao plesač u pozadini, čijih se poteza ni vrhunski baletani ne bi posramili (možda je i čovjek baletan, uostalom).

-------------------------------

22:13 - Victor Crone iz Estonije svojom pjesmom "Storm" igrao je na sigurno sa pop-hitićem koji ćete zaboraviti do kraja večeri.

-------------------------------

22:07 - Sljedeći na redu je Hatari iz Islanda, koje bismo najbolje opisali kao ekstremno neuspjelu kopiju Laibacha s natruhama jeftinog mainstream popa ranih 2000-ih i koreografijom koja ni Marlynu Mansonu više nije interesantna.

-------------------------------

22:02 - Australka Kate Miller-Heidke za svoju se koreografiju očito inspirirala svakom Disneyevom princezom od 1950-ih naovamo, s naglaskom na Frozen. A pjesma je neuspjeli miš-maš 18 stilova, u kojem je na vrhuncu njezin glas poletio u visine, a i ona s njim. Doslovno, na nekim dugim štapovima. Vrlo impresivno i prikladno za pjesmu naziva "Zero Gravity".

-------------------------------

21:58 - Iz Gruzije nam je stigao Oto Nemsadze, odjeven kao samuraj, u pratnji pet muškaraca u crnom i s pjesmom koja kao da otvara srednjovjekovnu bitku. Thompson za siromašne, ako nas pitate.

-------------------------------

21:53 - Eliot iz Belgije otpjevao je pjesmu "Wake up" (nipošto ne zamijeniti s moćnim hitom Aracade Firea), na koju smo, ironično, zaspali nakon 30-ak sekundi. Vrlo slabašno.

-------------------------------

21:48 - Vidjeli smo i Nevenu Ivanović iz Srbije, kojoj je ovo također drugi nastup na Eurosongu (prvi put bila je 2013.). Pjesma se zove "Kruna", njen vokalni raspon je impresivan, odjevena je kao neka fantasy heroina, a i pjesma nekako aspirira k tome. Nije loše, nije ni originalno, a za finale bi svakako trebalo biti dosta.

-------------------------------

21:44 - Bjelorusiju je predstavila ZENA (stvarno se piše u verzalu) s pjesmom "Like it". Mi ju baš i ne lajkamo, izgleda nam kao nešto iz filma Step Up-a 17 (koji još nije snimljen, ali sigurno hoće, ne brinite). Ali djevojci je tek 17 godina, ima vremena za napredak.

-------------------------------

21:38 - A stari favorit hrvatske publike, Joci Papai iz Mađarske, nije razočarao ni ovaj put. Prije dvije godine oduševio nas je skladbom "Origo" i osvojio 8. mjesto (zaslužio je više), a sada je otpjevao "Az en apam". I dalje je vjeran etno melosu, a koreografiju je sa zlatnom kišom malo prilagodio Eurosongu. Nakon Slovenaca, nama najbolji do sad. Susjedi su se lijepo pokazali.

-------------------------------

21:35 - Luke Malawi iz Češke otpjevao nam je pjesmu "Friend of a friend" kojom nas je lagano vratio u disko ritmove 80-ih godina. Htjeli smo biti cinični, ali zapravo nam se uvukao u uho, dosta je plesna stvar.

-------------------------------

21:28 - Pripremite se, stižu Zala i Gašper iz Slovenije! Oni u bijelom, "zvjezdano nebo" iznad njih, lagan lo-fi baladica koju bi najrađe pjevušili za laku noć. Nećemo vas lagati, susjedi iz Dežele naši su favoriti, sve suprotno od onoga što inače gledate na Eurosongu. Da možemo glasati za njih, telefon bi sad bio užaren od tipkanja!

-------------------------------

21:26 - Ženski bend Tulia iz Poljske je konačno pokazao nešto drugačije. Što ne znači da je nužno i dobro. Nose krune, crvene sakoe i suknje u duginim bojama i pjevaju piskutavim glasićima. Sve smo vam rekli. (nama su čak i malo simpatične).

-------------------------------

21:23 - Finski pjevači Darude i Sebastian Rejman predstavili su se s pjesmom "Look Away". Zvuči kao miks onih sto istih pjesama koje se vrte na radio stanicama, dakle - dosadno. Dečki iz benda "Lorde" valjda okreću očima na kauču...

-------------------------------

21:20 - Iz susjedne Crne Gore dolazi nam pak vokalni sastav D-Mol s pjesmom "Heaven". Svi su u bijelom kao da su stigli sa svadbe, vokalne mogućnosti nekih članova su impresivne, ali sama pjesma i nije neki hit. Zgodno, ali već tisuću puta viđeno.

-------------------------------

21:15 - Natjecanje je otvorila pjevačica Tamta iz Cipra s pjesmom "Replay". Da je nešto pamtljivo, baš i nije, osim što je atraktivnom koregrafijom "zapalila" dvoranu. Ali realno, ovako bi izgledala Madonna kad bi izgubila svaku trunku inspiracije.

-------------------------------

21:10 - Osim što ćemo dobiti video "razglednicu" svake od zemalja koja se večeras natječe, njihovi predstavnici će nam tijekom predstavljanja i ponešto otplesati.

Slatko.

-------------------------------

21:00 - Počela je prva polufinalna večer Eurosonga!

Spektakl je otvorila Izraelka Netta Barzilai s novom verzijom pjesme "TOY" kojom je lani pobijedila. Nastup je lud i vrckast, ruke su u traku, publika se polako dovodi na radnu temperaturu... Odlično!

-------------------------------

Večeras u 21 sat u Tel Avivu započinje prva polufinalna večer Eurosonga, na kojoj će nastupati izvođači iz sedamnaest zemalja.

Nakon 20 godina natjecanje za najbolju pjesmu Europe vraća se u Izrael zahvaljujući lanjskoj pobjednici Netta Barzilai i njezinoj skladbi "TOY". Zanimljivo, Izrael je domaćin Eurosonga bio i 1979. godine pa ispada kao da se svakih 20 godina kod njih održava ovo prestižno natjecanje.

Ove godine na natjecanje se prijavila 41 država, od kojih njih šest imaju zajamčeno mjesto u finalu (Njemačka, Italija, Španjolska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i domaćin Izrael). Preostalih 35 podijeljeno je u dva polufinala, od kojih se jedno održava večeras (nastupaju predstavnici 17 zemalja), a drugo u četvrtak, kada nastupaju izvođači iz preostalih 18 zemalja.

Očekuje se da će polufinale večeras trajati oko 2 sata, a spektakularnu večer otvorit će prošlogodišnja pobjednica s novim izdanjem svojeg hita "TOY". Osim nje, večeras će pjevati i izraelska pobjednica Eurosonga iz 1998., Dana International.

Naravno, kladionice su već proglasile svoje favorite, a to su predstavnici Nizozemske, Rusije, Švicarske i Italije. Doduše, njih večeras neće čuti budući da su ili u drugom polufinalu (kao i naš Roko Blažević) ili imaju zajamčen nastup u finalu (Italija).

No, zato možete gledati sjajni par iza susjedne nam Slovenije, Zalu i Gašpera, koji svoju državu predstavljaju s lo-fi bombončićem "Sebi". Osim njih, tu će biti još predstavnika iz susjednih država pa tako možete gledati i predstavnike Mađarske, Srbije il Crne Gore.

Što se tiče glasanja, u polufinalima mogu glasati samo zemlje čiji predstavnici se i natječu u tom polufinalu (naravno, ne mogu glasati za sebe). Budući da Roko Blažević večeras ne nastupa, to znači da ni Hrvati večeras ne mogu glasati, nego samo uživati u glazbi.

Redoslijed nastupanja zemalja u prvom polufinalu Eurosonga

1. Cipar

2. Crna Gora

3. Finska

4. Poljska

5. Slovenija

6. Češka

7. Mađarska

8. Bjelorusija

9. Srbija

10. Belgija

11. Gruzija

12. Australija

13. Island

14. Estonija

15. Portugal

16. Grčka

17. San Marino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 15:19