'DIVNO JE BAVITI SE GLAZBOM!'

FOTO: VELIKI OBLJETNIČKI KONCERT Gudački kvartet Rucner u Lisinskom obilježava 20 godina rada

Atmosfera sa snimanja spota za 'Malu slavonsku rapsodiju'
 Gudački kvartet Rucner
 

Mala dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 18. veljače ugošćuje Gudački kvartet Rucner pod nazivom 'Divno je baviti se glazbom!' Kvartet će obilježiti 20 godina umjetničkog rada, a Snježana i Dragan Rucner, roditelji naše svjetski proslavljene glazbenice, čak 40 godina karijere.

Gudački kvartet Rucner

No, nije samo glazba ono čime su se bavili, jer su kroz cijelu karijeru isprepleli humanitarni rad, poput programa 'Mala kap u slapu', a dobili su i dvije prestižne nagrade, diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Atraktivne su priče o neobičnim mjestima na kojima su nastupali, kao dvorište vrtića - u sklopu humanitarne akcije za djecu, pri čemu je skladatelj posebno za tu prigodu komponirao dječju pjesmicu 'Leti pčela malena'. Jedan od njihovih nastupa bio je i na Tavancu, tradicionalnoj šokačkoj kući, zatim u jednoj crkvi u kojoj uopće nema struje, pod svijećama. Održali su koncert i u lepoglavskom zatvoru, što danas nije posebno neobično, no prije deset godina bilo je čudo. Prije 14 godina svirali su u štaglju koji je pretvoren u pozornicu. Goste štaglja dovozio je autobus koji je kretao ispred Mimare.

Kvartet Rucner je redovito promovirao hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojnim gostovanjima u zemlji i u inozemstvu. Kvartet kroz sve godine svoga djelovanja podržava mlade talentirane glazbenike omogućivši im nastupe na svojim koncertima.

Rucneri će na koncertu u Lisinskom premijerno predstaviti i najnoviji CD 'Rucneri sviraju Uhlika', kao i atraktivan novi video spot 'Mala slavonska rapsodija'. Uz kvartet će zasvirati i Ana Rucner na violončelu te Mario Rucner na violi, a kao poseban gost nastupit će Peter Soave, jedan od najpoznatijih svjetskih harmonikaša i bandoneonista. Posjetitelje očekuje odličan glazbeni repertoar Uhlika, Piazzolle i Hercega. Na koncert će doći i jedan od najpoznatijih svjetskih bandoneonista, Peter Soave! Ulaznice se mogu kupiti na blagajni dvorane Vatroslav Lisinski, na portalu ulaznice.hr i njihovim prodajnim mjestima.

Na snimanju spota nastao je i dokumentarni film

Gudački kvartet Rucner
Snimanje spota za 'Malu slavonsku rapsodiju'

Gudački kvartet Rucner
Snimanje spota za 'Malu slavonsku rapsodiju'

Gudački kvartet Rucner
Snimanje spota za 'Malu slavonsku rapsodiju'

Gudački kvartet Rucner
Snimanje spota za 'Malu slavonsku rapsodiju'

Diskografija kvarteta Rucner

Tango Moods, nakladnik Jazzette, 1999;

Five Tango sensations, nakladnik CANTUS, 2003. (nominiran za Porina za album klasične glazbe)

Darko Petrinjak i Kvartet Rucner, nakladnik, Cantus 2003;

Četiri godišnja doba, nakladnik CANTUS 2004; (nominiran za Porina za album klasične glazbe)

Kad je kraj početak, nakladnik Croatia Records, 2006, (nominiran za Porina za album Klasične glazbe)

Undertango, nakladnik Rocco &Partner, 2007;

Ars Diaboli, nakladnik Aquarius Records, 2011 (nominiran za Porina za album klasične glazbe)

Divno je baviti se glazbom, novi trostruki CD, nakladnik Cantus 2013.

Suita Divina, glazba Krešimira Hercega nakladnik Croatia records 2014.

Glazbena etno kutijica sa Brunom Philippom, klarinet Aquarius Records 2015. (nominiran za Porina za album klasične glazbe)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 09:45