ALEKSANDROV U ZAGREBU

FOTO: ZBOR CRVENE ARMIJE NAPUNIO LISINSKI DO ZADNJEG MJESTA Zagrebačka publika oduševljena čuvenim ruskim zborom, dvaput ga vraćala na bis

 Bruno Konjević / Cropix
 

Prepuna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dočekala je u ponedjeljak navečer čuveni Akademski ansambl pjesama i plesova ruske armije, poznatiji kao Zbor Crvene armije ili skraćeno Aleksandrov.

Jedan od najglasovitijih muških zborova u povijesti sa 120 vrhunskih profesionalnih pjevača, svirača i plesača rasprodao je dva dana nastupa u Lisinskom. U Belgiji je nastao njihov novi album ‘Cathedrals’ čiji je izlazak najavljen za sljedeću godinu. Premda detalji o novom albumu još uvijek nisu poznati, zna se da će ansambl nastupiti na ceremoniji otvorenja Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. koje će se održati u Rusiji.

U svojem repertoaru Zbor Crvene armije ima oko dvije tisuće djela, među kojima su i narodne pjesme i himne, operne arije i popularna glazba te poznata ‘Pjesma lađara s Volge’, ‘Katjuša’, ‘Kalinka’, ‘Ave Maria’ i druge. Osim tradicionalnih pjesama Zbor Crvene armije otvoren je i za pop hitove novog tisućljeća. Njhove izvedbe pjesama ‘Get Lucky’ grupe Daft Punk, ‘Happy’ Pharrella Williamsa te ‘Sex Bomb’ Toma Jonesa pregledane su na YouTubeu stotine tisuća puta.

Zagrebački koncert je otvoren izvedbom 'Nepobjediva i legendarna', a od bogatog opusa od oko 2000 djela, izvedene su 'Pjesma vozača s bojišnice', 'Ždralovi', 'Pjesma lađara s Volge', 'Katjuša', 'Kalinka ili Oh, ti, stepo široka'.

Na pozornici iza ansambla, na video zidu izmjenjivali su se različiti umjetnički kadrovi i filmovi. Snaga izvedbe nije ostavila ravnodušnom publiku koja je umjetnike dva puta vraćala na bis u kojem su izveli 'Podmoskovske večeri'.

Ansambl Aleksandrov jedan je od najglasovitijih muških zborova i u Hrvatskoj je nastupio prvi put.

Zbor, koji je srce velikog ansambla, osnovao je 1928. Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov te ga vodio do svoje smrti 1946. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata zbor je imao važnu ulogu u podizanju morala vojnika i stanovništva na bojištima, a već tada je desna ruka ocu bio sin Boris Aleksandrovič Aleksandrov. On je ansambl nastavio voditi do umirovljenja 1987. U tim desetljećima zbor je stekao svjetsku slavu kao jedan od najvećih kulturnih ambasadora nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, rado slušan i voljen i na zapadnoj strani željezne zavjese i mimo hladnoratovskih podjela.

Stariji Aleksandrov skladatelj je nekadašnje sovjetske, a danas ruske državne himne, kao i zastrašujuće veličanstvene sovjetske ratne koračnice Sveti rat, kojom i danas počinju vojne parade na Crvenom trgu na Dan pobjede.

Nakon tragedije na Božić 2016., u kojoj su u padu zrakoplova u Crnome moru poginula 63 člana tog ansambla i njihov dirigent Valerij Kalilov, Zbor Crvene armije popunio je redove i u veljači 2017. u čast kolegama održao prvi koncert u moskovskome kazalištu.

Pred obiteljima žrtava, visokim časnicima ruske vojske i stotinjak novaka izveo je niz glasovitih domoljubnih i narodnih pjesama u spomen na poginule kolege.

U ožujku su krenuli na prvu turneju nakon tragedije koja je njihovim nastupima dala još veći emotivni naboj, motivaciju i snagu. Na velikoj pozornici Lisinskog nastupit će i u utorak, 14. studenog, a gostovat će i u Ljubljani te Beogradu.

Ansambl Aleksandrov službeni je ansambl i zbor ruskih vojnih snaga. "Kako bi se potpuno razumjela moć dubokih i snažnih glasova Zbora Crvene armije, u obzir treba uzeti i povijest Rusije. Nemoguće je odijeliti jedno od drugoga, a za slušatelje su glasovi članova zbora, postali glas potpuno nove Rusije, glas Sovjeta", ističu organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:37