UOČI KONCERATA U ZAGREBU

FRONTMEN S.A.R.S.-a 'Pjesma bez jasne poruke i stava nije kompletna, a talent showove, inkubatore instant slave, treba izbjegavati u širokom luku'

S.A.R.S.
 JK design
 

S.A.R.S. (skraćeno od Sveže amputirana ruka Satrianija) 8. i 9. ožujka održat će koncerte u zagrebačkom klubu Boogaloo, gdje će izvesti najveće hitove koji su obilježili njihovu već 13 godina dugu karijeru. Ovaj bend iz susjedne nam Srbije, koji vrlo uspješno kombinira rock, reggae, ska i hip hop, odavno je pokorio Balkan, a sa sedam studijskih albuma i više od 650 odrađenih nastupa u regiji, osvojili su publiku i u ostatku Europe, ali i u Americi te Australiji. S obzirom da dečki već rade na novim materijalima, velika je vjerojatnost da će zagrebačka publika dio novih pjesama čuti baš na koncertima u Boogaloou. Kao predgrupa najavljen je pulsko-zagrebački bend Radio Aktiv, a povodom dugoočekivanih svirki u Zagrebu, popričali smo sa Žarkom Kovačevićem, frontmenom S.A.R.S.-a, a evo što nam je sve rekao.

Dva dana zaredom svirate u Zagrebu. Koliko će se koncerti razlikovati, što možemo očekivati od dvije različite set liste?

- Razlike u set listama će biti, ali one neće biti pretjerane. Svjesni smo da će veći dio repertoara biti rezerviran za pjesme koje moramo odsvirati, a ostatak prostora ostavljamo za pjesme koje odavno nismo izvodili i bit će nam izuzetno drago opet ih zapjevati zajedno sa zagrebačkom publikom.

Koncert u Boogaloou prije osam godina mnogi zovu prekretnicom u vašoj karijeri, barem što se hrvatske publike tiče. Kako danas gledate na taj nastup, po čemu je on bio toliko poseban i osjećate li svojevrstan pritisak jer se od ova dva očekuje još bolje i više?

- Taj rasprodan koncert u Boogaloou zbilja jest bio veliki poticaj za bend i velika injekcija samopouzdanja. Nakon njega, bilo nam je jasno da ljubav između Zagreba i S.A.R.S.-a jača i da nas nakon toga čekaju još veći izazovi. Ovi nadolazeći koncerti ne predstavljaju nam pritisak, naprotiv, jedva ih čekamo jer znamo da u Zagrebu imamo jednu od najvjernijih publika na Balkanu.

Iza vas je 13 godina karijere, po mnogima nesretan broj. Kako ga planirate "preživjeti"? Jeste li praznovjerni u bilo kojem pogledu, imate li neke rituale kao pojedini glazbenici, nešto što uvijek radite za sreću prije izlaska na pozornicu?

- Prije svakog izlaska na binu popijem nešto žestoko, iako to nema nikakve veze s praznovjerjem. 'Operiran' sam od toga, pa samim time nemam ni rituale kojima prizivam sreću. Što se tiče 13 godina postojanja benda, potrudit ćemo se razbiti taj baksuz stvaranjem novih pjesama.

Kako biste opisali svoj rast kroz sve ove godine koliko ste na sceni, koliko se bend promijenio, čime se najviše ponosite?

- Rast je bio postepen i na našu sreću konstantan. Koliko smo se promijenili ne mogu ocijeniti iz ovog (svog) kuta gledanja, ali da smo ostarjeli, to svakako jesmo (smijeh). Najviše se ponosim činjenicom što smo uspjeli ostvariti sve ovo isključivo vlastitim trudom i zalaganjem, iako je bilo dosta velikih izazova tijekom svih ovih godina koji uopće nisu bili naivni i bezazleni.

Voljeli vas ljudi ili ne, jamačno nema osobe koja ne zna vaš hit "Lutka", koji je postao ultimativna himna na vjenčanjima, nešto poput "Moj lipi anđele" Olivera Dragojevića, Grašine "Moje zlato" ili "You're Beautiful" Jamesa Blunta. Imponira li vam to ili baš suprotno?

- Istina, ogroman je teret imati toliko velik hit u svom opusu, ali s druge strane nam je i neizmjerno drago što smo uspjeli stvoriti takvu pjesmu koja će nas sigurno nadživjeti i ostaviti dubok trag među ljudima.

Glazba isključivo kao zabava ili alat za promicanje nekih vrijednosti, svojevrsni aktivizam, bilo politički ili neki drugi - koji je vaš stav i zašto?

- Što se S.A.R.S.-a tiče, druga opcija bliža je onome kako mi doživljavamo glazbu. Ne mogu osuđivati ljude koji rade pjesme isključivo za zabavu, međutim, pjesma bez jasne poruke i stava po meni nije kompletna pjesma.

Kako biste opisali trenutačno stanje na beogradskoj, srpskoj i regionalnoj glazbenoj sceni, koliko ste njome zadovoljni? I kako gledate na "eksploziju" talent showova, koliko oni mogu pomoći u karijeri i biste li ikad sudjelovali na Beoviziji, primjerice?

- Domaću glazbu slabo slušam pa nisam adekvatna osoba koja bi mogla suditi o domaćoj sceni. A glazbenici koji se žele baviti autorskom glazbom svakako trebaju izbjegavati talent showove u širokom luku. Više sam za opciju da svatko pokuša sam izgurati svoju priču, što dalje od tih inkubatora instant slave. Na Beoviziju se kao bend ne mislimo prijavljivati, iako smo to na početku karijere iz zafrkancije čak i htjeli napraviti, no brzo smo odustali od te ideje jer nam je pjesma bila previše brutalna za spomenutu manifestaciju.

Sibenik, 270517.
U sklopu Croatia travel festivala odrzan je koncrt grupe SARS
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX
S.A.R.S.

Tko vam je najveći kritičar, kako se uopće nosite s kritikama, pogađaju li vas ili ste imuni na njih, do čijeg mišljenja vam je osobito stalo?

- Najveći kritičari su mi majka i otac. Njihove kritike uglavnom su sve na mjestu, dok kritiku koja dolazi iz digitalne domene zanemarujem bez izuzetka i ne dozvoljavam da me ona kao takva pogađa, iako neke od njih zbilja znaju biti vrlo brutalne i zlonamjerne. S druge strane, drago mi je kad mi netko od starijih i proslavljenih kolega uputi konstruktivnu kritiku i uistinu cijenim takve savjete.

Što možemo očekivati od S.A.R.S.-a do kraja ove godine i u budućnosti, kakvi su vam planovi, ambicije?

- Kao što sam već spomenuo, trenutačno radimo na novim pjesmama, koje planiramo uskoro objaviti. Osim toga, čeka nas dosta koncerata u regiji, pa čak i neke nove destinacije na kojima ranije nismo imali prilike svirati, jedna od njih je i Rumunjska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:31