SADA TRAŽI KONTROLU

GITARIST COUNTRY GRUPE NAKON MASAKRA U LAS VEGASU PROMIJENIO STAV 'Cijeli život sam bio za pravo na slobodu nošenja oružja. Sve do sinoć'

Josh Abbott Band - Caleb Keeter treći slijeva
 Mike Stone / REUTERS
 

Još dok se u ponedjeljak izražavala sućut obiteljima poginulih u pucnjavi u Las Vegasu i dok je javnost pokušavala doći k sebi od stravičnog događaja u kojem je život izgubilo najmanje 59 ljudi, a više od 500 je ranjeno, grupa Josh Abbott Band je kao i mnogi drugi preko družtvenih mreža izrazila svoje žaljenje. Ovaj country bend iz Teksasa nastupio je na festivalu Route 91 Harvest samo nekoliko sati prije nego što je pomahnitali umirovljenik iz automatskog oružja otvorio vatru na publiku.

Članovi benda odmah su preko društvenih mreža stupili u kontakt s kolegama, prijateljima i obitelji, izražavali strah i nevjericu, no jedan je član Josh Abbott Banda otišao korak dalje i na Twitteru objavio podužu, jako osobnu poruku. Nakon što je noć proveo u strahu za život, glavni gitarist Caleb Keeter progovorio je o kontroli oružja što u svijetu country glazbe dosad nije bilo dobro došlo, piše Chicago Tribune.

‘Zagovarao sam Drugi amandman (pravo građana na posjedovanje oružja) cijeli život. Sve do sinoć. Ne mogu vam objasniti koliko sam bio u krivu. Neki članovi naše ekipe imaju dozvolu za oružje i legalno nose vatreno oružje u autobusu. Bili su potpuno beskorisni. Oružje nismo smjeli ni taknuti da policija ne bi pomislila da smo sudjelovali u masakru i da nas ne bi upucali. Mala grupa ili jedan čovjek opustošili su grad dok su predani policajci bez straha očajnički pokušavali pomoći, a sve zato što su imali pristup suludoj količini natrenog oružja.

Kad je dosta, onda je dosta. Dok sam sinoć pisao oproštajno pismo roditeljima i ljubavi svog života jer mi se činilo da neću preživjeti noć, shvatio sam da je situacija potpuno izmakla kontroli. Pucnjava je bila toliko snažna da su članovi moje ekipe, koji su stajali blizu žrtava, imali rane od šrapnela.

Treba nam kontrola oružja ODMAH. SAD. Najviše žalim što sam to tvrdoglavo odbijao shvatiti dok moja braća i ja nismo dovedeni pod takvu prijetnju. Imali smo nevjerojatne sreće što nismo među brojnim žrtvama koje je ovaj manijak ubio ili teško ranio.’

Otvoreno zauzimanje političkih stavova ili progovaranje o društveno-političkim problemima u country glazbi je vrlo rijetko, posebno zato to se veže uz tradiciju nošenja oružja. Mnogi pjevači nisu nikad izražavali svoje stavove iz straha da ne dospiju na ‘crnu listu’ i da ih prestanu emitirati na radiju.

Njegovu su objavu na Twitteru podijelili gotovo 50.000 puta i premda su korisnici uglavnom hvalili njegovu hrabrost da otvoreno prizna svoju pogrešku, bilo je i onih koji mu zamjeraju što se toga sjetio tek sad kad je i sam prošao tragediju…

U objavi nakon ove još je ustvrdio da više ne želi živjeti u strahu i da je ovo tek početak borbe protiv nošenja oružja u koju se misli uključiti.

Na službenoj stranici Josh Abbott Banda na Facebooku pjevač Josh Abbott je napisao: ‘Svi iz benda su dobro i na sigurnom. Bili smo na koncertu i gledali kako puca u ljude. Neke članove su pogodili šrapneli, ali nije bilo velikij ozljeda. Duboko smo potreseni ovim strašnim nasiljem i molit ćemo za žrtve i njihove obitelji. Ovo je bila užasno duga noć, ali blagoslovljeni smo što smo živi i zdravi. Čvrsto zagrlite one koje volite!’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:45