SENZACIONALNI KONCERTI

Gitaristički festival u Kastvu: Svjetski virtuozi gitare i čudesna mađarska braća

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 12.05.2011. u 15:23

Branko Kukurin

Festival je otvorila Zsófia Boros uz bečki ansambl Morphing

Četrnaestu godinu zaredom Kastav je zahvaljujući «Triglav internacionalnom festivalu gitare» središte vrhunske umjetnosti gitare u Hrvatskoj ali i široj regiji. Na taj način taj se mali gradić svake godine iznova velikim slovima upisuje u zemljovid Europe i svijeta kao kulturni centar s vrlo jasno profiliranim konceptom festivala koji predstavlja gitaru kao instrument u svoj raskoši žanrova, povijesnih stilova i glazbenih vrsta i u interpretaciji vrhunskih svjetskih gitarista.

Publika na nogama

Za razliku od prethodnih godina, kada je održavan u ljetnim mjesecima u okviru manifestacije „Kastafsko kulturno leto“, ovogodišnji je festival već u svibnju publici donio tri vrhunska glazbena programa, što se osobito odnosi na koncert kojim su gitarističke i glazbene svečanosti počele u nedjelju. Uz sjajne soliste bečkog komornog orkestra Morphing u crkvi Svete Jelene Križarice svirala je gitaristica Zsófia Boros, jedna od najboljih mladih europskih gitaristica svoje generacije. Program pod naslovom »Buenos días, señor Astor« bio je uglavnom posvećen južnoameričkim skladateljima Kubancu Broweru, Argentincima Piazzolli, Milletu i Pujolu i njihovoj glazbi punoj melankolije, fantastičnih snovitih raspoloženja i prigušenih strasti. Zsófia Boros izvodila ju je virtuozno i nadmoćno s borgesovskim osjećajem za ugođaje u kojima glazba u jednom trenu lebdi između sna i jave, a u drugom se gotovo opipljivo poput zapjenjenih valova razbija u stijene surove stvarnosti.

Stradivari i Guarneri

Svi prisutni ostali su već pri prvim tonovima čudesnog muziciranja zapanjeni briljantnim zvukom malog četveročlanog orkestra: u njemu su se iza ezoteričnog imena ansambla «sakrila» i dva glazbenika apsolutno najvećeg svjetskog kalibra: Mađari Sándor i Ádám Jávorkai, proglašeni najboljim mladim glazbenicima s domicilom u Austriji u godini 2010. i dobitnici prestižne i bogate nagrade «Bank Austria». Braća Jávorkai sviraju na preko 15 milijuna eura vrijednim glazbalima - Stradivarijevom violončelu i Guarnerijevoj violini, a sve prisutne sretnike doslovno su podigli na noge fantastičnom virtuoznošću i besprijekornom, kristalno čistom i briljantnom izvedbom Halvorsenove obrade čuvene Händelove Passacaglie.

Festival se nastavio nastupom izvanrednog Zagrebačkog gitarističkog trija, vrhunskih hrvatskih umjetnika Istvána Römera, Darka Petrinjaka i Gorana Listeša, a za veliki finale u srijedu ostavljen je koncert benda Dominica Millera koji je planetarnu slavu dostigao kao Stingov gitarist i koautor nekih od njegovih velikih hitova.

Tagovi

Izdvajamo