AS TIME GOES BY

GLAZBENA DIVA RADOJKA ŠVERKO 'Drago mi je što je moj novi jazz album na vrhu liste najprodavanijih'

 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA
 

Ugodno iznenađenje doživjela je ovih dana naša glazbena diva Radojka Šverko. Njezin dvostruki live album “As Time Goes By”, u izdanju Croatia Recordsa, došao je na drugo mjesto najprodavanijih albuma u zemlji.

Na prvom je mjestu Oliver Dragojević, odnosno njegov album sa snimkom koncerta u slavnoj dvorani u Parizu, “A L’Olympia”, u izdanju Aquarius Recordsa. Njegovi albumi gotovo četiri mjeseca ne silaze s vrha top-liste kad je riječ o prodaji.

Bez probe

Uspon na vrh ljestvice Radojki Šverko posebno je drag jer se radi o jazz albumu, dakle odmaku od mainstreama, nečemu što se poprilično razlikuje od hitova i ritmova koji dominiraju na našoj glazbenoj sceni. Radi se o njezinu koncertu koji je održan i sniman 2. svibnja ove godine, u Koncertnoj dvorani “Blagoje Bersa” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u sklopu festivala Jazz.hr.

- Najiskrenije, nisam ni slutila da će album biti ovako sjajno primljen. Veseli me to jer znači da ga je prihvatila šira publika, a možda su tu i neki novi poklonici jazza. I kako je nastao... Kolege i ja nismo se mnogo pripremali za sam koncert. U stvari, nismo ni znali da će biti sniman, a imali smo samo jednu informativnu probu dan prije. No, ja obožavam pjevati uživo. Ne volim pretjerivanje s produkcijom, za mene su live albumi svojevrsni dokument jednog vremena. Dakle, ako želite snimiti, snimajte... - kaže Radojka Šverko. Pratio ju je jazz trio riječkih glazbenika koji čine Vladimir Babin (glasovir), Henry Radanović (kontrabas) i Tonči Grabušić (bubnjevi). Na albumu je zabilježena njezina izvedba niza velikih hitova američke glazbe poput “Georgia on My Mind”, “The Girl from Ipanema”, “Autumn Leaves”, “My Funny Valentine”, “Over the Rainbow”. Jedina je iznimka njezin hit “Kud plovi ovaj brod”, koji je prvi put otpjevala na Splitskom festivalu 1970. godine te odnijela prvu nagradu.

- To je repertoar koji jako volim, onakav kakav je oduvijek bio ‘obavezno štivo’ na stranim pozornicama, u klubovima, na prijemima, mjestima gdje postoji dress code, gdje možete sjesti, uživati u dobroj glazbi, popiti koje piće, možda i zaplesati, osjetiti emocije i zadovoljno otići na počinak. Kao pjevačica, ja sam rasla s tim. Možda je tajna uspjeha na ljestvici u činjenici da ljudi žele takvu glazbu, da im je potrebna - govori naša diva koja je prošle godine u svibnju, velikim koncertom u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” proslavila 50 godina uspješne karijere, pola stoljeća na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni. Proslava je imala i simboličan naslov “Život moj”, po pjesmi koju je 1987. godine za nju napisao njezin veliki prijatelj Zvonko Špišić.

Inozemstvo

- Nikada nisam pjevala pjesme u stilu ‘ajmo ruke gore’. Ne želim da se netko uvrijedi jer i takve su pjesme potrebne, imaju svoju publiku. Ono što ja želim jest da na svojim koncertima svaki put u ljudima pobudim emocije, da ih raznježim, da se osjećaju dobro - ističe glazbenica, a da njezin stil i glazbeni izričaj doista funkcioniraju dokazuje i činjenica što je, kako sama kaže, na sceni opstala 50 godina, a da je nitko nije protežirao.

Njezin duboki, voluminozni, posebni glas donio joj je mnoštvo priznanja i pobjeda na domaćim te međunarodnim festivalima - između ostalog dva je puta pobijedila Davida Bowieja, jednom na Malti, jednom u Firenzi, osvojila je Južnu Ameriku kada je pjesmom “Svijet je moj” pobijedila na međunarodnom glazbenom festivalu u Brazilu. Oduševljavala je i u kazalištu - pjevala je ulogu Jane u rock operi “Gubec-beg”, Nere u rock operi “Grička vještica”, Fantine u “Jadnicima” te naslovne uloge u mjuziklu “Karolina Riječka”, a glumila je i u filmu Rajka Grlića “Bravo, maestro”.

Nudili su joj lukrativne angažmane u nekoliko zemalja, obećavali slavu i uspjeh. Ipak, uvijek se vraćala kući, u Hrvatsku.

Instinkt

- Nikad se nisam dala fascinirati sjajem i novcem. Znate, često me zovu da predajem djeci i uvijek im govorim istu stvar: Zašto bi netko tko je rođen u nekom velegradu poput Londona, Pariza ili nekoj velikoj zemlji bio vredniji od mene? Ako imaš ono nešto, ništa te neće zadržati na putu do ostvarenja. I ne treba patiti od kompleksa. Mislim da sam oduvijek imala neki zdravi instinkt koji mi je pomogao u životnim izborima - smatra Radojka Šverko te dodaje: - Drago mi je što sam odabrala ovaj put. Možda jest teži, ali vrijedi.

Otkriva da trenutačno nema velikih planova ni želja.

- U stvari, ono što bih još voljela napraviti jest snimiti program sakralne glazbe, u crkvi, uz pratnju orgulja. Eto, možda to bude moj sljedeći album.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:14