BISERA VELETANLIĆ

GLAZBENA ZVIJEZDA BIVŠE JUGOSLAVIJE OPET PJEVA U ZAGREBU 'Sada su se, čini se, stekli uvjeti za nastup s Gabi, Matijom i Vasilom...'

Velika zvijezda jugoslavenske glazbene scene zapjevat će u Koncertnoj dvorani Lisinski na gala koncertu na kojem će nastupiti s dugogodišnjom prijateljicom Gabi Novak, njezinim sinom Matijom Dedićem i svojim nećakom Vasilom Hadžimanovom

Zagreb moje mladosti bio je najljepši na svijetu, kaže Bisera Veletanlić, koja će nakon duge pauze 5. studenoga ponovo nastupiti u Zagrebu, svom rodnom gradu. Velika zvijezda jugoslavenske glazbene scene zapjevat će u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” na gala koncertu na kojem će nastupiti s dugogodišnjom prijateljicom Gabi Novak, njezinim sinom Matijom Dedićem i svojim nećakom Vasilom Hadžimanovim. Bit će to rijetka prilika da se na istoj pozornici nađu dvije glazbene obitelji: Dedić-Novak iz Zagreba i Hadžimanov-Veletanlić iz Beograda. Na koncertu za sve generacije izvest će najpopularnije melodije iz svog repertoara i jazz-standarde, skladbe koje potpisuju Arsen Dedić, Kornelije Kovač, Kemal Monteno, Đorđe Novković... Zašto smo morali ovoliko dugo čekati na tu glazbenu poslasticu?

S Indexima

- Posljednji put u Zagrebu sam pjevala na skupnom koncertu u čast grupe Indexi. Mislim da je to bilo prije sedam godina. Kako tumačim to što vrlo rijetko nastupam u svom rodnom gradu? Nije to teško protumačiti. Nitko me nije zvao. Sada su se, čini se, stekli uvjeti za nastup s Gabi, Matijom i Vasilom, a ovaj mi koncert puno znači. U dvorani ‘Lisinski’ pjevat ću pjesme koje su me obilježile kao umjetnicu, među kojima su ‘Ne plači’, ‘Milo moje’, ‘Zlatni dan’... - najavljuje vrsna pjevačica koja je prve uspjehe postigla još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad su počele izlaziti njezine brojne pjesme koje su skladali Goran Bregović, Kornelije Kovač, Arsen Dedić... Redovito je nastupala na mnogim festivalima u Jugoslaviji, osvajala nagrade, a paralelno je na koncertima izvodila evergreene i jazz-standarde, uvijek u društvu vrhunskih glazbenika.

U doba najveće popularnosti, bila je često gošća najgledanijih televizijskih showova, oprobala se i kao glumica (u kultnoj televizijskoj seriji sedamdesetih “Grlom u jagode” i filmu “Sjaj u očima” Srđana Karanovića). Udruživši se s nećakom Vasilom, već godinama s njegovim bendom održava koncerte, na kojima publika uvijek traži da otpjeva neke svoje najveće hitove, poput “Zlatni dan”, “Milo moje”, “Više ne znam ko smo mi”, “Ti si čovek moj”, “Ručak za dvoje” ili “Ne plači”...

Jedinstvena, šarmantna, mladenačkog duha, sklona je izazovima, kao i suradnji s kvalitetnim mladim glazbenicima i bendovima, poput Darkwood Dub, s kojima je snimila hit “Nešto sasvim izvesno”. Prije nekoliko godina snimila je remake hita “Nikada više” koji je bio lajtmotiv gledanog filma “Beogradski fantom”, a nedavno je snimila novi videospot “Smijem se bez smisla” za istoimenu pjesmu Kornelija Kovača.

Bisera je ljubav prema glazbi naslijedila od roditelja.

- Moji su roditelji odlično pjevali i tako je sve krenulo, i sestri Senki i meni - kaže iznimna pjevačica koja je sa sestrom Senkom, koja se prije dvadesetak godina povukla s glazbene scene, zadnji put zapjevala prije trideset i tri godine.

- Žao mi je što Senka više ne pjeva, ali to je njezina odluka koju je donijela prije dvadesetak godina i to svi poštujemo. Posljednji smo put pjevale zajedno 1985. godine sa Zafirom Hadžimanovim njegovu pjesmu ‘Pesma ljude voli’ na Opatijskom festivalu - prisjeća se Bisera, koja će u Zagrebu nastupiti s nećakom Vasilom, prijateljicom Gabi i njezinim sinom Matijom. Tko je glavni na tom obiteljskom koncertu: mama i teta ili sin i nećak?

Sa sestrom Senkom

Ćao, koka

- Svi smo glavni. Svi zajedno odlučujemo što ćemo i kako ćemo raditi i lijepo se dogovaramo o svemu - kaže pjevačica koja je u tom sastavu već nastupila u Kotoru i ljetos u Makarskoj. Kako su Makarani i njihovi gosti reagirali na nastup četvero umjetnika koji su spojeni prijateljstvom i obiteljskim vezama?

- Bilo je sjajno! - govori Bisera koja je nakon mnogo godina srela Gabi Novak lani u Kotoru. Što joj je rekla kad ju je vidjela?

- Rekla sam joj: ‘Ćao, koka, kako si?’ Naš susret je bio toliko iskren da je djelovalo kao da i nije bilo te nemoguće i nedopustive pauze - otkriva dugogodišnja prijateljica Gabi Novak i Arsena Dedića. Koliko je godina trajalo to prijateljstvo? Gdje su se upoznali, što ih je spojilo?

- Spojila nas je pjesma. Pjesma ljude voli. Godine 1972. dobila sam predivnu Arsenovu pjesmu ‘Ne plači’ koju dandanas pjevam, a poslije još jednu divnu pjesmu ‘Što još nikom nismo dali’... Posljednji naš zajednički rad bio je s pjesmom ‘Ispočetka’ koju je posvetio meni, a koja stihovima pjeva moju priču o ponovnom uzdizanju iz pepela, poput ptice Fenix. Pitaju me često koja mi je Arsenova pjesma najdraža ili najposebnija, a ja uvijek kažem da su mi sve posebne i drage - ističe rođena Zagrepčanka koja je odrastala u Sisku.

Njezini idoli

- Rodila sam se u Zagrebu u bolnici Rebro. U Sisku sam provela veliki dio svoje mladosti i u pamćenju mi je i dalje rijeka Kupa, gdje sam se redovno brčkala, kao i stari grad - s puno ljubavi kaže Bisera o Sisku, gradu u kojem je provela djetinjstvo, završila srednju školu, učila solo pjevanje i violinu, da bi se tijekom 60-ih sa sestrom, pjevačicom Senkom Veletanlić, preselila u Beograd, gdje je napravila veliku karijeru.

- Moji glazbeni idoli u to su vrijeme bili (i ostali) pripadnici afroameričke muzike: Stevie Wonder, Sarah Vaughan, Chaka Khan, Aretha Franklin, Miles Davis... - prisjeća se glazbenica koja je svojedobno sedam godina pjevala u Njemačkoj, u jazz i soul klubovima...

- Imam puno nezaboravnih uspomena iz tog razdoblja. Puno sam radila, puno učila i stekla iskustvo za cijeli život. Zvali su me Blue Eyes Soul Sister - smije se Bisera koja je, premda je imala ponude da glazbenu karijeru nastavi u Americi, ostala ovdje, sa sestrom Senkom koja se udala za glazbenika Zafira Hadžimanova. Njihov sin Vasil danas je jedan od najboljih jazz-glazbenika na ovim prostorima, a zagrebačka publika imat će ga prilike čuti u dvorani ‘Lisinski’, gdje nastupa s tetom. Što je Biseru privuklo jazzu?

Topao glas

- Mene privlači sva muzika koja je kvalitetna i kreativna. Ne samo jazz, iako jazz ima posebno mjesto u mom srcu zahvaljujući mojoj sestri jer je ona gajila ljubav prema toj muzici - kaže jedna od najvećih zvijezda jugoslavenske glazbene scene. Je li se zbog svojih uspjeha ikad umislila ili je uvijek bila “skromna i normalna”?

- Mislim da sam danas još skromnija i normalnija nego što sam bila - kaže pjevačica koja razmjerno rijetko nastupa. Zbog čega?

- Jer pametno i pažljivo biram gdje i kada trebam nastupati - govori Bisera koja se posljednjih godina bavi slikarstvom. O tome nerado govori, skromno kaže da se ‘samo igra bojama’. Ipak, koji su joj najčešći motivi i tehnike?

- Ovo je preozbiljno pitanje za moj pristup slikanju. Zapravo se samo igram, a onda ponekad ispadne iz te igre nešto sjajno. Tako se i dogodilo da imam nekoliko izložbi u Beogradu - govori pjevačica toplog emotivnog glasa, uz čije su se pjesme mnogi zaljubili. Što je za nju danas, nakon toliko godina, izazov u glazbi?

- Izazov je uvijek popraviti ono što ne valja, ali i primijetiti što je dobro i to sačuvati - kaže velika dama i umjetnica koju zbog specifičnog načina pjevanja zovu “Crnkinjom svijetlih očiju”. Za kraj je pitamo koja bi je od pjesama što ih je otpjevala tijekom više od pola stoljeća duge karijere najbolje opisala?

- Teško da bi jedna pjesma za to bila dovoljna - kaže Bisera Veletanlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:56