'POZNO LJETO'

GLAZBENI FESTIVAL 'DUBROVNIK U POZNO LJETO' KAO ŠEĆER NA KRAJU LJETA Dubrovački simfonijski orkestar dovodi domaću i svjetsku glazbenu kremu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.08.2018. u 14:38

Dubrovački simfonijski orkestar

 

Kraj kolovoza i gotovo čitav rujan u Dubrovniku rezervirani su za vrhunske koncerte klasične glazbe.

Dubrovački simfonijski orkestar već šestu godinu za redom organizira Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto koji okuplja brojne međunarodno priznate umjetnike, a cilj festivala od samog početka bio je zadržati prisutnost glazbe i kvalitetnog kulturnog sadržaja i nakon završetka Dubrovačkih ljetnih igara – a Dubrovački simfonijski orkestar u tome je itekako uspio!

Glazbeni direktor festivala je austrijski dirigent Christoph Campestrini, a ovogodišnji festival trajat će od 28. kolovoza do 21. rujna.

Šesto izdanje festivala uključuje trinaest glazbenih događanja, kako simfonijskih, tako i koncerata komorne glazbe te recitala. Festival će otvoriti Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem uglednog australskog dirigenta Nicholasa Miltona i uz solistički nastup Alekseya Semenenka, dobitnika nagrade Orlando 2016. godine.

Dubrovački simfonijski orkestar

Nicholas Milton

 

Osim Miltona i samog glazbenog direktora festivala, Christopha Campestrinija, orkestrom će tijekom festivala ravnati i singapurski dirigent Darrell Ang, južnokorejski dirigent TaeJung Lee, zagrebački dirigent Tomislav Fačini i njemački dirigent Christoph Koenig.

Dubrovački simfonijski orkestar

Christoph Koenig

 

Program uključuje i izvrsne soliste kao što su pijanistica Plamena Mangova, dobitnica druge nagrade na Queen Elisabeth natjecanju 2007. godine. Tri dame i ponajbolje hrvatske glazbenice: klarinetistica Marija Pavlović; zatim najtraženija hrvatska pijanstica u inozemstvu, uspješna Martina Filjak i renomirana čelistica Monika Leskovar vode nas u sami vrhunac festivala kako koncertima s orkestrom, tako i zajedničkim recitalom.

Dubrovački simfonijski orkestar

Plamena Mangova

 

Tu je i ruski violinski virtuoz i miljenik dubrovačke publike Dmitry Sinkovsky, koncertna majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra Đana Kahriman zajedno s čelistom Smiljanom Mrčelom.

Dubrovački simfonijski orkestar

Marija Pavlović

 

Uza sve, tu su i suradnje s LAUS Akademijom Dubrovnik, kao i koncerti nešto drugačijeg izričaja: jedan od njih je koncert jazz glazbe u izvedbi Elvis Stanić group, dok će na koncert 6. rujna dubrovačkoj publici predstaviti neobičan projekt Bow vs Plectrum uz jednu od najboljih hrvatskih jazz izvođačica, Dubrovkinju Maju Grgić.

Dubrovački simfonijski orkestar

Dubravka Šeparović Mušović

 

Završnica festivala u rukama je dubrovačkih glazbenika: pijanista Marije Grazio i Aljoše Lečića te mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović.

Dubrovački simfonijski orkestar

Martina Filjak

 

Publika i struka posljednjih pet godina, svojim su dolascima, pljeskom, ovacijama i glazbenim kritikama potvrdile činjenicu kako Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto iz godine u godinu raste, sve više zanima javnost i biva sve kvalitetnijim.

Dubrovački simfonijski orkestar

Kroz gotovo mjesec dana, koliko festival traje, Dubrovniku su zagarantirana odlična glazbena događanja kakvu publika u ovo doba godine uistinu i želi.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo