PRVI PUT U HRVATSKOJ

GRACE JONES Bojali su je se Roger Moore i Arnold Schwarzenegger, a ima doživotnu zabranu ulaska u Disney World

 Getty Images

Pjevačica, glumica i manekenka Grace Jones bez imalo sumnje iznimna je pojava nekoliko bitnih desetljeća popularne kulture. Stoga se njezino prvo pojavljivanje u Hrvatskoj, na ovogodišnjem Dimensions festivalu, očekuje s naročitom pažnjom.

Sudeći po agencijskim fotografijama njenih nedavnih nastupa, čini se kao da je vremenu iščupala zub i za suvenir ga objesila sebi oko vrata.

Dok je glumila divljakušu Zulu u “Konanu razaraču” 1984., legendarni snagator Arnold Schwartzenegger komentirao je da je “prejaka” za njegov ukus, a kad se godinu dana kasnije pojavila u Bond franšizi, u “Pogledu na ubojstvo”) nikako nije sjela filmskom partneru Rogeru Mooreu.

Uistinu, Grace Jones iznimno je snažna osoba, ne samo po fizičkoj snazi svojih mišica, već i po nepokoleb­ljivom buntovništvu koje vuče od tinejdžerskih dana. Rođena je 1948. (neki tvrde da je to bilo 1952., a sama Grace o tom pitanju nije željela govoriti) na Jamajci, gdje su je odgajali baka i strogi djed. Pamte je kao povučenu i stidljivu djevojčicu.

Urbana legenda

Početak njene transformacije u Grace Jones kakvu danas poznaje cijeli svijet dogodio se nakon što se sa 13 godina preselila roditeljima u Syracuse u američkoj državi New York. Odgajana u strogom vjerskom duhu (otac joj je bio svećenik Apostolske crkve Isusa Krista), postup­no se oslobađala stega, sve dok nije odustala od školovanja i s 18 godina odselila u New York, gdje je relativno nezamijećeno započela svoju manekensku karijeru.

Tek kad je otišla u Pariz 1970., njena neobična pojava prepoznata je u punoj veličini: počeli su je angažirati modni velikani kao što su Yves Saint Laurent i Helmut Newton, punila je naslovnice magazine Elle i Cogue, te se družila s osobama poput Jerry Hall, Jessice Lange, Giorgija Armanija i Karla Lagerfelda.

LONDON - OCTOBER 15:  Singer Grace Jones presents an award on stage at the MOBO Awards 2008 held at Wembley Arena on October 15, 2008 in London, England.  (Photo by Jo Hale/Getty Images)
Getty Images

Urbana legenda iz tog doba govori da se jednom prilikom pojavila na zabavi prepunoj francuskih političara, bez ičega na sebi osim ogrlice s kostima.

Svijet visoke mode otvorio joj je mnoga vrata: nakon male uloge dilerice droge u relativno nepoznatom filmu Gordon’s War (1973.), potpisala je ugovor s Island Record i u sljedećih nekoliko godina disco ere objavila tri albuma koji joj nisu priskrbili značajan komercijalan uspjeh, ali su zato zamijećeni njeni nastupi, poput onih u slavnom njujorškom Studiju 54, epicentru umjetničke i gay scene, gdje je viđana u društvu Andyja Warhola.

Skandalozna

Osim noćnog života New Yorka, voljela je putovati, a poznat je i mit o tome kako je jednom prilikom uzela LSD u društvu Hell’s Angelsa. Nosila je afro frizuru prije nego što je takvo što izmišljeno, a njeno razodijevanje u klubovima bilo je ispred vremena kada je to službeno bilo tolerirano. (U Walt Disney Worldu na Floridi ima doživotnu zabranu ulaza jer je pokazala ogoljelo poprsje prilikom nastupa uživo.)

Dolaskom 80-ih disco eru zamijenio je novi val, a androginoj Grace Jones to je došlo kao naručeno. Sljedeća dva albuma koje je producirao jamajkanski dvojac Sly i Robbie, smatraju se njenim najuspješnijim glazbenim djelima - Warm Leatherette (1980.) i Nightclubbing (1981.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:39