11. ŽEDNO UHO

Grant Hart, Chuck Prophet i Goribor oduševili publiku

 Mladen Pobi/CROPIX

ZAGREB - Nakon dvadeet godina, koliko je prošlo od jedne zajedničke putešestvije, jedva sam prepoznao Granta Harta. Urušenog od heroina, propalih zubiju, barem 25 kilograma mršavijeg, teško ga je i na sceni i van nje povezati s onim moćnim bubjnjarom kultne post-hardcore grupe Husker Du koja je s R.E.M. sredinom 80-ih zauvijek promijenila izgled američke i svjetske rock scene.

R.E.M. su postali zvijede, Husker Du su se raspali, a Grant je ostao džanki i zamalo mi se srce slomilo od tuge dok sam ga gledao kako u Teatru &td pjeva “s jednom sam nogom u grobu, a nitko ne mari za to” ili stare hitove Husker Du poput “ Diane ”, “ Girl Who Lives On Heaven Hill ” i “ Pink Turns To Blue ”.

Iako je tek navršio 49. godinu, izgleda starije od Neila Younga, a i glas mu se promijenio. Ipak, mozak, prsti i pluća mu još uvijek rade pa je Grant, sam uz električnu gitaru, održao pošten, ali i potresan nastup, uronjen u folk i pop-psihodeliju. Uostalom, to su – samo ultra brzo i pankerski agresivno i žestoko – svirali i Husker Du.

Od Grantovog samosažalijevanja brzo nas je “izliječio” Chuck Prophet sa svojim fino podmazanim bendom The Mission Express. Fascinantan gitaristički “pistolero” koji svojim znanjem ne davi nego zabavlja publiku, šaltanje iz twang-rocka preko blues-stompa u country-rock, mitraljiranje stilova, a sve tečno i šarmantno, glavne su odlike Prophetovog nastupa, završenog primjerenom obradom “Bangkok” Alexa Chiltona.

To su rock & roll koncerti kakvi nam najviše nedostaju, gotovo u rangu s Marah i The Hold Steady na koje je možda utjecao i Prophetov roots-rock bend Green On Red iz 80-ih. Zapravo, čovjeku nije jasno kako Prophet s pjesmama poput “Hard Talk”, “Let Freedom Ring” ili “You And Me Baby (Holdin On)” nije postao hitmejker poput Toma Pettyja ili Johna Mellencampa. Ali, hej, što su hitovi spram plesanja Ante Tomića.

Iz prvih nekoliko pjesama učinilo mi se kako Goribor zvuče manje depresivno i mračno, a više ljutito, bijesno i agresivno. Zanimljiv obrat u kriznim vremenima. Željno iščekujemo novi album. Dijelu publike, naravno, Goribor je bio favorit večeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:34