LJUBAVNA PRIČA

Grupa Vatra: Trud se isplatio. Potvrdili ulazak među najbolje

ZAGREB - Naslovnom pjesmom šestog albuma “Ima li budnih” Vatra je ispisala svoj kredo i one puste kilometre koje je tijekom besanih noći proteklih godina nabijala - dok su drugi uglavnom spavali - uzduž i poprijeko Hrvatske i susjednih država.

Trud se isplatio jer s tih putovanja vratili su se s uvjerljivim albumom čijih devet pjesama “poput kamikaza, aterira u srce”. Ivan Dečak, izgleda inspiriran velikom i ne baš sretnom, ali zato poticajnom ljubavnom pričom - čak i da nije tako, nema veze, jer efekt je postignut - nanizao je nisku lijepih slika i metafora o osvajanju ženskog srca te pokoju skicu o jezovito hladnom i bešćutnom vremenu “ljudi mašina” u kojem plamen ljubavi nikako da se razgori do kraja. Ipak, autorski i izvođački plamen plamti svom silinom.

Vješto igranje

Ako je ovako elegantne ljubavne pjesme s albuma “Ima li budnih” posvetio samo jednoj, čovjeku dođe da se upita zašto ta djeva bajna nije s Ivanom Dečakom već svratila do prvog oltara i rekla sudbonosno “da”.

No, autorova eventualna patnja - jer nije prvi pa se morao zadovoljiti srebrom kao u “Limunovoj kori”, jer bedem “Vojske od terakote” koji štiti žuđenu nikako da popusti, jer će je uvijek prepoznati u zrncima pijeska kao u “Beduinima”, jer ga preplavljuje “Plima adrenalina” dok se oprašta od života - naš je dobitak, čak i kad Dečak pomalo sklizne u prevelik zanos, da ne velimo patos.

No, refreni su tako pjevni i široki, svirka toliko poletna i čvrsta, produkcija Jureta Ferine i Pavla Miholjevića tako primjerena i dinamična da takva okliznuća lako padnu u drugi plan.

Usput, na novom albumu Vatre ima i jačih pjesama od uspješnog dueta s Urbanom “Tremolo”, prvenstveno prekrasna “Vojska od terakote”.

Čak i ako stoje neke usporedbe s EKV-om ili Lauferom koje su Vatru na početku karijere koštale samosvojnosti, to je onda više na metafizičkoj nego na glazbenoj razini.

Vatra, zapravo, već neko vrijeme vješto igra onu istu igru koju su naši novovalni bendovi igrali početkom 80-ih. Zaprimi podražaj iz Engleske ili Amerike, provari ga, nadoda niz svojih elemenata, ispiše tekstove na materinskom jeziku i sklada emotivne pjesme koje se “na domaćem terenu” mogu nositi s pjesmama bendova kao što su Placebo, Editors, Interpol, pa čak i Muse, Doves, Elbow i Coldplay.

Tržišni potencijal

Uostalom, spomenuti EKV sredinom 80-ih produkciju je “gađao” prema zvuku Simple Mindsa pa ako vam to nije smetalo, onda ne bi trebala biti sporna ni želja Vatre da se natječe sa svojim angloameričkim suvremenicima i srodnicima, kao ni činjenica da je Dečakova družina jedan od brojnih bendova u svijetu koji su odrasli pod manje ili više zamjetnim utjecajem U2 i New Ordera.

Na stranu uzori čiji se utjecaj gotovo kod svakog izvođača uvijek može prepoznati, Vatra je na hrvatskoj i regionalnoj rock i pop sceni izrasla u suvremen i kvalitetan alter rock bend sa sve snažnijim tržišnim potencijalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:25