DODJELA NAGRADE

Hoće li 'Familija' uzeti baš sve? Porin se opet smiješi Oliveru i Gibonniju. Tko su im suparnici?

 Danijel Bartolić / CROPIX

Pitanje koje prije večerašnje završnice dodjele nagrada “Porin” visi u zraku očekivano je, a glasi: hoće li moćna gomilica nominacija za “Familiju”, združeni diskografski projekt Gibonnija i Olivera, biti oplođena nagradama?

Odgovor, naravno, zna samo ovlašteni odvjetnički ured u kojem su se zbrajali glasovi, no zacijelo je malo onih koji bi stavili svoj novac na kategorično - “neće”. Porin je, naučili smo to svih minulih godina, u pravilu završavao u rukama projekata koji su imali najviše nominacija s obzirom na to da je, kad ste se jednom nametnuli u kategorijama albuma, pjesme ili izvedbe, glasačko tijelo i u ostalim kategorijama reagiralo predvidljivo kao Pavlovljev cucak. Potom, rasprodani i euforični koncerti Olivera i Gibe koji su se dogodili nešto prije početka glasanja zacijelo su dodatno nahajcali glasačko tijelo.

Po mjeri glasača

Podsjetimo, album “Familija” je, bilo je to jasno odmah nakon njegova objavljivanja, album baš po mjeri porinovskih glasača. Prihvatljiv i za stare Gibine fanove, a posebice one koji nisu s naklonošću gledali na njegovu “englesku” diskografsku epizodu, ali i za Oliverovu vjernu sljedbu koja, pokazao je to i rasprodan koncert u Areni, nije baš malobrojna. Smješten u novoj hibridnoj niši nastaloj spajanjem rocka, popa i klasične “šlageristike”, album “Familija” naprosto je predodređen za dobačaj i do najšire publike. I porinovskoga glasačkog tijela.

Zna li se, pak, da je Gibina “Udica” gotovo jednoglasno kod kritike (i publike) prigrljena kao jedna od najboljih skladbi u njegovu recentnijem opusu, a Oliverova “Gdje to piše?” novo opće mjesto uz bok svim onim silnim evergrinima, izgledi za žetvu “Porina” još su veći.

Mnogo neizvjesnije je u ostalim kategorijama pa je tako teško prognozirati kako će proći dva veoma dobra lanjska urbano/klupska pop albuma, odnosno Elemental (album “Tijelo”) i Detour (“10”). Oba benda imaju po četiri nominacije, a izravni su takmaci samo u kategoriji album godine pa će možda “uzeti” Porina za produkciju (Detour) ili - što je izvjesnije - u kategoriji alternativna/klupska glazba, najbolja izvedba grupe s vokalom ili, pak, za likovno rješenje (Elemental).

Nominacije za Let 3

Let 3 imaju tri nominacije za album “Angela Merkel sere” (album godine, rock album, omot) te najveće izglede da maznu rokerskog Porina. Tri nominacije imaju i Tihomir Hojsak i Filip Novosel za sjajan projekt Bow vs Plectrum. Što je, bez obzira na to hoće li dobiti nagradu, iznenađenje i sjajna vijest koja svjedoči o porinovskom prepoznavanju (nekomercijalne) kvalitete.

Naime, njihov album (“Gudalo protiv trzalice”) jedan je od najintrigantnijih lanjskih izdanja, a nastao je kao plod suradnje “jazz tamburaša” Novosela i uglednog jazz kontrabasista Hojsaka. Najveći konkurent za Porina im je Matija Dedić s koncertnim “Matija svira Arsena”.

U drugim kategorijama stvari djeluju mnogo izvjesnije pa se očekuju Porini u rukama dobro znanih imena poput Massima, Igora Geržine, Parnog valjka, Damira Kedže, Jacquesa Houdeka (ovog puta kao vokala na tamburaškom projektu), veteranke Tereze i mlade zanimljive Antonele Doko koja je nominirana i za najboljeg pridošlicu na sceni.

Uvođenje noviteta

Budući da su nominacije za Porin ove godine prošle bez bitnijih propusta i skandala, vjerojatno će takva biti i završnica. No, da bi Porin konačno prebolio dječje bolesti koje je odvukao i u zrele godine te postao još relevantniji, bilo bi poželjno da razriješi dvije trajno sporne točke. Prva je pravo prijave i natjecanja za diskografska izdanja nehrvatskih izvođača ako su ona objavljena ekskluzivno za hrvatskog diskografa i hrvatsko tržište. Poput, recimo, sjajnog lanjskog albuma Lačnog Franza objavljenog na hrvatskom jeziku i pod etiketom Croatia Recordsa. Druga je konačno uvođenje i neke nagrade za albume iz regije, s obzirom na to da su mnogi od tamošnjih izvođača itekako prisutni na hrvatskoj koncertnoj i diskografskoj sceni.

Bi li to bila izdaja nacionalnih interesa ili simbolična pljuska domaćoj sceni? Malo sutra jer, da je tome tako, zacijelo na Grammyju ne bi trijumfirala ni Adele ni U2, a na Brit Awards - koji ima odvojene kategorije za domaće i za strance - Beyoncé ili A Tribe Called Quest.

Na sredini pozornice bit će pista u obliku gramofonske igle

- Glazbena nagrada Porin treći se put dodjeljuje u Splitu

- Voditelji su Iva Šulentić i Ivan Vukušić

- Redatelj Porina kazališni je i filmski redatelj Mario Kovač, a za scenografiju je zaslužan Miroslav Hrg

Dodjela će se zbivati na kružnoj pozornici veličine 500 četvornih metara, koja se sastoji od centralnog stagea, tzv. pop stagea, gdje će nastupati solisti, zatim od rock bine od stotinjak četvornih metara te lijeve bine na kojoj će biti orkestar. U sredini će se nalaziti pista u obliku stiliziranog nosača gramofonske igle koja vodi do centralne kružne pozicije na kojoj će se dobitnicima uručivati statue Porina. Isto tako, na pozornici će biti oko 400 “kvadrata” LED ekrana te do 400 rasvjetnih tijela.

Nastupaju Oliver, Gibonni, Nina Badrić, Jelena Rozga, Let 3, Jacques Houdek i Tamburaški orkestar Krunoslava Dražića, Damir Kedžo i Zsa Zsa, Detour, Mia Dimšić, Antonela Doko, Zrinka Posavec, Singrlice, instrumentalni All Star Band (Bow vs Plectrum, Igor Geržina, Elvis Stanić, Šimun Matišić, Miro Kadoić, Vedran Ružić, Joe Kaplowitz i Branimir Gazdik) te Gradski zbor Brodosplit.

Najviše prijava bilo je u kategoriji Pjesma godine za koju je prijavljeno 236 skladbi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:21