SIŠČANI U KOLIJEVCI BLUESA

HRVATIMA 'GLAZBENI OSCAR' Kako su hrvatski učenici, u prosjeku 12-godišnjaci, sviranjem bluesa osvojili Memphis

Mladi sisački glazbenici na nastupu u Memphisu
 Poprock škola
 

SISAK - Već 15 godina petnaest sisački glazbenik Miroslav Dimić vodi Poprock školu. Osim u Sisku, ova glazbena škola koja klince uči svirati rock, pop i blues glazbu, uspješno djeluje u Kutini, Petrinji, Ivanić Gradu, Posavskim Bregima i Čazmi. Zbog dugogodišnjeg, kvalitetnog edukativnog rada s djecom Poprock škola po treći put je zahvaljujući licenci HBS (Hrvatske Blues Snage) vodila svoje učenike na najveći blues festival u Sjedinjenim Američkim Državama, u grad Memphis, svjetsku kolijevku bluesa.

Mladu hrvatsku reprezentaciju bluesa, činili su: Lucia Trtanj, Iva Nišević, Jakov Bjelac, Martin Kosovec, Mijo Pušeljić, Jan Volf, Leo Banić i Damjan Labus Milojević. Od voditelja i osnivača Pop-rock škole Miroslava Dimića doznajemo kako je sedmodevnni boravak mladih hrvatskih glaznenih snaga glazbenih snaga u Memphisu bio prepun nastupa, druženja, nezaboravnih uspjeha.

- Prvog dana boravka u Memphisu započeli smo sa sa snimanjem u Ardent studiju, jednom od najprestižnijih svjetskih glazbenih studija, u kojem su svoje albume snimali Sam & Dave, Led Zeppelin, ZZ Top, REM, George Thorogood, The Allman Brothers, Bob Dylan, Joe Walsh, Jimmie i Stevie Ray Vaughan i mnogi drugi. Do danas je Ardent studio zabilježio preko 70 zlatnih i platinastih albuma i singlova. Ali najveća stvar je: i mi smo tu i mi snimano nosač zvuka. Nakon nezaboravnih trenutaka u Ardent studiju krećemo u Stax Music Academiju Studenti dvije generacije (mlađi i starijih) Stax akademije pripremili su nam doček i dobrodošlicu sa svirkom i plesom. Na poziv dekana i voditelja Stax akademije da i mi nešto odsviramo, malo smo sramežljivo izašli, još pod dojmom njihovog dinamičnog nastupa u kojem su dominirali plesači i brass sekcija. Međutim uz moju i pomoć Borisa Hrepića naši klinci su bez ikakvog kompleksa odsvirali dogovoreni repertoar na opće oduševljenje i nevjericu Staxsovaca. Nakon našeg nastupa uslijedilo je zajednička svirka, druženje i fotkanje. Veliko priznanje i iskustvo ne samo za naše učenike nego i za nas voditelje i pedagoge Poprock škole. Za kraj ovog nadasve bogatog dana, čekala nas je još jedna poslastica. Nastup na službenom otvaranju IBC-a, blues festivala u jednom od najelitnijim klubova u Memphisu, u Hard Rock Cafeu. Bez obzira na umor naših mladih muzičara, mjesto, publika i zvuk izvukli su iz njih dovoljno snage i energije da dignu Hard Rock Cafe na noge. Bila je to potvrda da mlade hrvatske blues snage imaju znanje, energiju i emociju da stanu uz bog svim blues glazbenicima svijeta, priča Miro Dimić.

Nastavlja kako drugi dan boravka u Memphisu započinje nastupom na TV.

- Američki vrlo gledani program News Channel 3 koji ide uživo (poput Dobro jutro Hrvatska) pozvali su nas na gostovanje. Na pravi način predstavili smo Hrvatsku, HBS, Poprock školu i sve gradove iz kojih dolazimo, ističe Dimić.

Sisak 01.02.2019. Ucenici sisacke Poprock skole cinili su hrvatsku blues reprezentaciju na medjunarodnom blues festivalu u Memphisu i osvojili blues oscar, veliko glazbeno priznanje. Na fotografiji: Mladi hrvgatski glazbenici u Memphisu

Snmke: Poporock skola
Poprock škola
Mladi sisački glazbenici u Memphisu

Mladi hrvatski glazbenici obišli kuću i imanje kralja Elvisa Presleyja, bili su na plantaži pamuka, bili u Sun Studiu jednom od kultnih i nezaobilaznih mjesta u Memphisu gdje su svoje prve studijske uratke snimili velikani poput: B.B. Kinga, Johnnyja Casha, Elvisa Presleyja, Carla Perkinsa, Roya Orbisona, Charlieja Feathersa, Raya Harrisa, Warrena Smitha i Jerryja Leeja Lewisa.

Slijedio je vrhunac sudjelovanja glazbenika Pop-rock škole na festivalu u Memphisu. Naime, Republika Hrvatska, odnosno „Hrvatske blues snage” su ovogodišnji dobitnici najvećeg mogućeg priznanja što se tiče blues glazbe - Keeping The Blues Alive, odnosno blues oscara.

Sisak 01.02.2019. Ucenici sisacke Poprock skole cinili su hrvatsku blues reprezentaciju na medjunarodnom blues festivalu u Memphisu i osvojili blues oscar, veliko glazbeno priznanje. Na fotografiji: Voditelj Poporock skole Miroslav Dimic s osvojenim blues oscarom

Snmke: Poporock skola
Poporock škola
Voditelj Poporock škole Miroslav Dimić s osvojenim blues oscarom u Memphisu

- Koliko je to važno priznanje najbolje svjedoči podatak da su do sada glazbenici iz samo četiri europske zemlje dobile ovo priznanje. Biti dio svjetske blues elite, sjediti za počasnim stolom usred Memphisa. Osjećaj koji se teško da opisati. Divljenje i čestitke od svih sudionika festivala, zadovoljstvo je utoliko veće što je Pop-rock škola itekako zaslužna za ovo visoko priznanje, naime ova nagrada se dodjeljuje udrugama i pojedincima koji rade na promociji bluesa pogotovo kad je u pitanju rad sa mladima. Šećer na kraju bio je koncert naših klinaca, koji su za svoj službeni nastup dobili prigodu svirati u kultnom klubu “152”. Nakon ogromnog uzbuđenja prilikom dodjele Keeping The Blues Alive sve hvata nervoza i trema. Pomažemo klincima da se slože i naštimaju. Koncert je bio pun pogodak. Članovi The Stage Schoolers Banda: Lucia, Iva, Jakov, Martin, Mijo, Jan, Leo i Damjan, oduševili su kvalitetnom i energičnom svirkom već od prve pjesma „Fasten Your Seat“, jedne od autorskih pjesama koju je Boris Hrepić Hrepa namijenio upravo za Memphis. Emocija, energija i šarm naših mladih hrvatskih blues glazbenika sve je osvojila. Nakon svake odsvirane pjesme navijalo se, pljeskalo pjevalo u preunom klubu 152. Erupcija strasti i emocija i nevjerice publike i žirija da mladi hrvatski band, čiji članovi u prosjeku imaju 12 godina, tako rastura. Bilo je to hrvatsko blues čudo usred Memphisa. Lijepo i ponosno je bilo biti Hrvat u Memphisu ovih sedam dana trajanja blues festivala, kaže Miro Dimić, osnivač i voditelj sisačke Poprock škole koji je s mladim hrvatskim glazbenicima bio u Memphisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:37