NENAD NINČEVIĆ

ISPOVIJEST JEDNOG OD NAŠIH NAJVEĆIH HITMEJKERA 'Pomislio sam, mila majko, je li ovo moguće? Počeli su i repati! Ostavimo to nekom frajeru iz Bronxa!'

Nenad Ninčević
 Paun Paunović / Hanza Media

Nakon Arsena Dedića, Zdenka Runjića, Zrinka Tutića, Rajka Dujmića, Đele Jusića, Tončija Huljića, Nikice Kalogjere, Miroslava Škore i Đorđa Novkovića, izdavačka kuća "Cantus" Hrvatskog društva skladatelja za koji će dan predstaviti i notni album Nene Ninčevića, piše Slobodna Dalmacija.

Izbor od 30 pjesama istaknutog splitskog skladatelja ("Stvari lagane", "Mirno spavaj, ružo moja", "Dalmatinac sam"...), za koji je bio zadužen njegov kolega Zrinko Tutić, a predgovor mu je napisao glazbeni znalac Siniša Škarica, obogatit će "Cantusovu" ediciju "Zabavne melodije", piše Slobodna Dalmacija.

- Pročitao sam malo što je Siniša napisao u predgovoru. Spomenuo je i moje početke, splitska Brda, kao i činjenicu da nisam bio baš neki gitarist, zbog čega mi je pokojni Zdenko Runjić davno rekao da se ostavim sviranja.

I tako, Škarica piše, piše i piše i u jednom trenutku spomene kako je edicija pokrenuta s Đorđem Novkovićem, najvećim autorom zabavne glazbe na ovim prostorima. I onda napiše "... i tako je Novković bio nedostižan sve do Ninčevića".

Nazvao sam ga i pitao je li što promašio - počašćen Škaričinim komplimentom govori Ninčević, kojemu je dugogodišnji glazbeni urednik nekadašnjeg Jugotona, kasnije Croatia Recordsa, objasnio kako je to jednostavno činjenica kad se uzmu u obzir svi parametri, ponajprije najveći broj "živih" pjesama koje se sviraju po feštama, radiju, novim godinama, svadbama...

Brojni projekti

- Hvala Siniši, to je veliki kompliment, ali ja se tako ne osjećam - komentira Ninčević, čija je radna temperatura trenutno prilično visoka. S Branimirom Mihaljevićem napisao je tri nove pjesme za Željka Bebeka, kao i njegov aktualni duet s Oliverom, polako priprema aranžmane za nove pjesme folk pjevača Bobana Rajovića, s Mirom Buljanom radit će na novom albumu Tonyja Cetinskog...

- Radim i jednu turu dalmatinskih pjesama. Baš imam nenormalnu želju pisati dalmatinske pjesme. Imam gomilu nekih lijepih slika u glavi i moram to pretočiti u note i stihove - veli Ninčević, koji je crnogorskom pjevaču Rajoviću napisao pola albuma, između ostaloga i duet sa Zoranom Kalebićem.

- Zoran je zapravo crnogorski Halid Bešlić iliti hrvatski Oliver. Legenda u Crnoj Gori, pjevačka zvijezda s velikim autoritetom. Pjesma se zove "Ej živote, druže". Došao sam u fazu kad mogu pisati što god mi se piše, a najradije bih se ponovno popeo na binu s Tutti Fruttijem i prašio nešto. Ni to nije isključeno, žestoko razmišljam o tome... - spominje staru priču skladatelj, navodeći kako mu se ideja o okupljanju nekoć iznimno popularnog splitskog benda ponovno zavrtjela u glavi.

- Evo, u Sloveniji smo imali promociju mjuzikla "Naša bila štorija" uoči skorašnjih gostovanja u Ljubljani i Mariboru. Obje su dvorane rasprodane još prije dva mjeseca. Novinari su na press-konferenciji odmah pitali za Tutti Frutti, baš kao i na nedavnoj presici s Bobanom u Beogradu. Nema tko ne zna za "Stvari lagane", "Ne bojim se drugova", "Nasloni glavu"...

I onda opet razmišljam o starom bendu. Ako bih ponovno izašao na scenu s Tutti Fruttijem, bila bi to ista ekipa s početka ili kombinacija s nekim novim pjevačem. Ili Ivo Amulić ili netko potpuno novi.

Ne vidim nijednu drugu kombinaciju koja bi mene učinila sretnim. Ali o tom ću pitanju biti pametniji 1. studenog - dodaje Ninčević navodeći prioritete, prije svega mogućnost turneje s mjuziklom na kojemu je godinama radio s Goranom Karanom i Nenadom Šiškovom.

- Bilo bi glupo ne obići s "Našom bilom štorijom" kompletnu regiju. Očito je da, kad se Slovenija prodala tako brzo, ljudi o tome nešto znaju, izgleda da ih to interesira. Druga je stvar što, s obzirom na dijalekt, publika neće razumjeti pola od onoga što mi govorimo na bini - smije se autor brojnih hitova, razočarano ustvrdivši da dalmatinsku glazbu trenutno više vrte Slovenci nego Hrvati.

- Meni to nije jasno. Je li razlog tome što su klape napravile katastrofalan pomak prema boy bendovima i što 90 posto tih klapa pjeva takve gluposti da nije normalno i da, a čuo sam to na festivalu u Šibeniku, klapa repa. I pitam se: "Mila majko, je li ovo moguće? Evo, počeli su i repati." Vjerojatno se moramo vratiti izvornom zvuku s kojim smo postali lider i u Hrvatskoj i u regiji.

Hit duet Bebeka i Olivera

Dalmacija je Dalmacija, ne treba tu više previše eksperimentirati.

To su melodije sa zvukom i dušom, koje se pjevaju u konobi uz gitaru i harmoniku. Repanje ostavimo tamo nekom frajeru iz Bronxa. To je njegov domicilni zvuk, naš sigurno nije - rezolutno će Ninčević, prezadovoljan odjekom dueta Olivera Dragojevića i Željka Bebeka "Ako voliš ovu ženu", koji potpisuje s Branimirom Mihaljevićem.

- To je totalno eksplodiralo, mislim da su prvi na svim top-listama u Hrvatskoj. Sad svi pjevači zovu, svi bi takav zvuk, a prava je istina da je ta pjesma stara dvije godine i da je nitko nije htio.

Znam da je bila poslana na dvije zvučne mail adrese, pa ništa. Ne, nisu je pjevači odbili, nego je nisu ni čuli, a na mailu su je imali i Nina Badrić i Tony Cetinski. Za Tonyja 99 posto znam da je nije ni poslušao – očito Ninčević nije uvrijeđen, jer će s Cetinskim uskoro nastaviti nekoć iznimno uspješnu suradnju. S Mirom Buljanom potpisao je cijeli niz Tonyjevih najvećih hitova, posljednji je bio "Kad žena zavoli"...

- Imali smo taj dobar opus od "Blago onom tko te ima" do "Umirem 100 puta dnevno", nekih 17 velikih hitova. Najgluplje je da ne radimo dalje jer je to dobitna kombinacija. Neke ću pjesme Tonyju pisati sam, neke s Mirom Buljanom. Miro je dao veliki pečat Tonyjevoj karijeri i bilo bi glupo da ga nema u toj priči. Zapravo, bila bi šteta... Tonyju treba megahit, a mi ćemo to napraviti. I dalje su najbolji kolači u "Bobisa" – slikovito zaključuje poznati splitski skladatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:22