DJELO ZA KOJE SE TRAŽI KARTA VIŠE

Izvedbom veličanstvene Misse solemnis Zagrebačka filharmonija obilježava 250. obljetnicu Beethovenova rođenja

 

ZAGREB – U petak, 7. veljače ne smijete propustiti koncert u sklopu Crvenog ciklusa Zagrebačke filharmonije.

Na repertoaru je veličanstvena Missa solemnis; skladba koja se zbog monumentalnosti i zahtjevnosti izvedbe događa rijetko, ali je zato svaka njezina izvedba „praznik“, kako za uho, tako i za dušu.

Missa solemnis Ludwiga van Beethovena u povijesti glazbe označena je kao najzahtjevnija i najkompleksnija od svih velikih oratorijskih skladbi. Imperativ idealne interpretacije djela koju je postavio sam Beethoven izazov je za svaki orkestar. Moćna struktura partiture Missa solemnis izazov je također i za dirigenta koji u savršeni suodnos mora staviti orkestar, veliki zbor i četiri solista. Djelo je to kojem dirigenti ne pristupaju olako, tek s prikupljenim znanjem i dirigentskom zrelošću. Izazov je za četiri vokalna solista jer Missa solemnis traži glasove u najboljoj kondiciji.

Izazov je i za slušatelje jer se izvedba ovog uistinu monumentalnog djela glazbene literature ne događa često, ali i poziv da 7.2. odamo počast velikom Beethovenu za 250. obljetnicu njegova rođenja.

Uz Zagrebačke filharmoničare ostvarenje "Veličanstvenog Beethovena" pod vodstvom maestra Ive Lipanovića predstavit će renomirani i pomno odabrani vokalni solisti: sopranistica Marta Hut, altistica Martina Gojčeta Silić, tenor Krešimir Špicer i bas Giorgio Surian. Izvedbi će se pridružiti i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić .

Ne propustite jednu od najuzbudljivijih kompozicija u svijetu glazbe uopće, djelo za čije se izvedbe uvijek traži karta više - baš kao i za izvedbu koja nas očekuje u Zagrebu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:49