FESTIVAL U ZNAKU TOLLIVERA

JAZZTIME RIJEKA Izložba posvećena manifestaciji koja već dvadeset i šest godina oblikuje riječku jazz scenu

 Mladen Pobi / HANZA MEDIA
 

Na riječkom Korzu, ispred Gradske uprave danas je, kao uvod u festival koji se održava sljedećeg tjedna, otvorena izložba JazzTimeRijeka, posvećena ovoj riječkoj manifesticiji koja već dvadeset i šest godina u velikoj mjeri oblikuje i njeguje riječku jazz scenu.

JazzTimeRijeka nije jedina manifestacija koja je zaslužna da je Rijeka danas što se jazza tiče, vjerojatno najzanimljiviji grad u Hrvatskoj. Kvarnerski je krug jazza već dugo vremena rasadište velikih talenata koji u ovoj sredini nekako uvijek nađu dovoljno prostora i snage za afirmaciju, pa će tako zagrijavanje za ovogodišnji festival početi dva dana ranije, 22. studenog navečer, sessionom mladih riječkih nada, od 20 sati nadalje, na Botelu “Marina”, u riječkoj luci, mjestu koje za vrijeme festivala postaje nosač jazza.

Sam festival ove godine nosi veliki projekt legendarnog američkog trubača i skladatelja Charlesa Tollivera koji dolazi s tentetom i u čast stogodišnjice rođenja Theloniousa Monka predstavlja njegov legendarni album “The Thelonous Monk Orchestra at Town Hall”, snimljen i izveden za jazz prijelomne 1959. godine u New Yorku. Uz Tollivera nastupaju hrvatski muzičari (Saša Nestorović - tenor saksofon, Hrvoje Galler - klavir, Ivar Križić -bas, Janko Novoselić - bubanj, Luka Žužić - trombon, Miro Kadoić - alt saksofon, Damir Horvat - bariton saksofon, Hrvoje Pintarić -rog i Joe Kaplowitz - tuba) od kojih je većina s njime radila i na projektu predstavljanja albuma Johna Coltranea “Africa Brass”, prije nekoliko godina, projektu kojim je Tolliver bio iznimno zadovoljan.

Prvi dan će, prije Tollivera festival otvoriti basist i skladatelj Damjan Grbac iz obližnjeg Kastva, sa svojim sastavom Damjans, izvedbom novog ambijentalnog “Forest GIIPUJA” projekta koji je već odlično ocijenjen. Grbac je ujedno i umjetnički ravnatelj Festivala što ga je preuzeo nakon smrti osnivača i dugogodišnjeg riječkog jazz maga Vladimira Gašparovića.

Drugi dan nastupaju Zoran Predin i Giani Poposki Trio i nakon njih Jed Becker’s Blues Explosion s kojima nastupa velika zvijezda kvarnerskog kruga, gitarist, harmonikaš i skladatelj Elvis Stanić, glazbenik koji niz godina uspješno organizira čak dva festivala u Opatiji, nedavno održani, jesenski Jazz Ex-Tempore i ljetni Liburnia Jazz Festival.

Treći dan nastupaju opet sjajni Riječani, žestoki duo, saksofonist Deniz Razumović Razz i kontrabasist Henry Radanović, s materijalima svog novog albuma “Urban Minority”, a nakon njih, opet Riječanin, basist i skladatelj Vedran Ružić koji dolazi na festival sa svojim izvrsnim, nagrađivanim filmsko-glazbenim projektom “Spiritual Market”, projektom koji se potvrdio na nekoliko domaćih festivala i naišao na sjajan prijem i u iznozemstvu.

U sklopu festivala bit će predstavljena i tek izašla monografija o dvadeset i pet godina festivala JazzTimeRijeka, ali i izložba fotografija našeg najboljeg jazz novinara i reportera Davora Hrvoja, koji je riječku scenu silno zadužio svojim jazz kolumnama, recenzijama, intervjuima i drugim tekstovima koji svakog tjedna već dugi niz godina izlaze subotom u riječkom Novom listu.

Svi programi počinju u 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, nakon kojih se planira druženje na sessionima u samom Domu, pod vodstvom Zvonimira Radišića.

JAZZ TIME RIJEKA - KULTURNI DOM NA SUŠAKU

Petak, 24.11. u 20h

Damjans - Forest GIIPUJA

Charles Tolliver Tentet

Subota, 25.11. u 20h

Jed Becker's blues explosion feat. Elvis Stanić

Zoran Predin & Giani Poposki Trio

Nedjelja, 26.11. u 20h

Denis Razmović Razz i Henry Radanović

Vedran Ružić – „Spiritual Market“

Cijena festivalskih ulaznica iznosi 150kn za cjelokupni program, a dnevne ulaznice su 70kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:35