IMPROVIZIRANA GLAZBA

JESI FREE? Za peštanski trio Jü kažu da isporučuje spektakularne količine energije, provjerite u Močvari

 YouTube
 

Predstavljanjem glazbenika s područja slobodne i improvizirane glazbe nastavlja se treća sezona Močvarinog programa "Jesi free?", koji u svom imenu sadržava poštapalicu kojom je Dragan Pajić-Pajo (1957. – 2014.), osnivač prvog benda za slobodno improviziranu glazbu u bivšoj Jugoslaviji, Cul-De-Sac, najčešće dogovarao bezbrojne koncerte, a koji su se često pretvarali u prave društvene događaje.

Prvi gost programa ove sezone predstavnik je kataloga Rare Noise Records, trio Jü iz Budimpešte. Za Rare Noise objavljen je 2017. godine i 'Summa', ujedno njihov najambiciozniji LP dosad koji naizmjenično donosi mirnu, 12-minutnu 'Jimma Blue' kao i razorne 'Mongrel Mangrove', 'My Heart Is Somewhere Else', uključujući i sjajnu naslovnu pjesmu.

Prozvan po kineskom božanstvu, Jü je trio gitarista Ádáma Mészárosa, basista Ernö Hocka i bubnjara Andrása Halmosa kojeg nazivaju eksperimentalnim, iako "zapravo sviraju glazbu ekstaze - i psych-noise-rock i power-jazz, kao i folk, sastavni su dio njihovih kompozicija", kako smatra Zoltán Barotányi, novinar lista Magyar Narancs.

Svi članovi Jü priznati su glazbenici peštanske scene, koji su surađivali s imenima međunarodnog kalibra kao što su John Zorn, Eugene Chadbourne, Charles Gayle, Chris Potter, William Parker, Hamid Drake, Pamelia Kurstin i Mikolaj Trzaska. Bend je svoj prvi album, "Jü meets Møster" objavio u studenom 2014. godine za RareNoise Records, snimljen s norveškim saksofonistom Kjetilom Møsterom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:11