RESTART KLUBOVA

KAKO ĆEMO VRATITI NOĆNI ŽIVOT U GRAD 'Piknici na parkingu aerodroma, open air tulumi, drive-in koncerti... Ako preživi pola branše, to će biti čudo'

 Zvonimir Krstulovic/START PRESS / CROPIX
 

Zabrana rada ugostiteljskih objekata nakon 23 sata ukinuta je prošloga tjedna, a ovih dana ponovno je legalan rad klubova, tako da se očekuje da će nadolazeći vikend biti prvi “udarni” u kojem će zabava i izlasci barem djelomično postati ono što su bili i nekad.

Iako je “na papiru” sada moguće organizirati koncerte, napraviti party ili neku drugu vrstu glazbenog eventa, ograničenja još uvijek postoje: sto ljudi smije se okupiti u zatvorenom prostoru, a 300 na otvorenom. Što to znači za umjetnike, organizatore festivala i vlasnike ugostiteljskih objekata, pitali smo troje iskusnih sugovornika.

Sunčica Barišić, Traum

Sunčica Barišić je DJ-ica, producentica i suorganizatorica klupskog programa Traum u Osijeku, koja nastupa pod umjetničkim imenom Insolate. Kaže nam da ona i njezini kolege još uvijek ne planiraju prve partije, barem ne u zatvorenom prostoru. - Mi u Osijeku smo u specifičnoj situaciji zbog toga što u našem gradu nema kluba u kojem se pušta elektronička glazba. Budući da nemamo svoju ‘bazu’, od listopada prošle godine evente organiziramo u Bastionu, koji je gradski prostor. Zbog toga što nemamo vlastiti klub troškovi produkcije su nam već u startu puno veći jer moramo platiti prostor, ozvučenje i rasvjetu - objašnjava nam ova DJ-ica, dodajući da se ti troškovi, s obzirom na to da drže do kvalitete produkcije, penju i do 20 tisuća kuna, čemu se u normalnim okolnostima još pridodaje cijena gosta DJ-a, koji najčešće dolazi iz inozemstva.

- Koliko sam upućena, uskoro će za zatvorene prostore biti dopušteno okupljanje od sto ljudi. U tim nam okolnostima nije isplativo raditi event, osim ako ne nabijemo astronomsku cijenu ulaznice, što iz respekta prema svojoj publici nikako ne želimo - tumači Sunčica, dodajući da Bastion inače ima kapacitet između 600 i 700 ljudi te da klub na njihovim partijima uvijek bude pun.

- Ako kroz nekoliko tjedana popuste mjere i bude dozvoljeno okupljanje većeg broja ljudi, rado ćemo odmah organizirati nešto u Bastionu. Jedva čekam ponovno plesati i puštati muziku, već me, kako se to kaže, svrbe tabani. No, do tada ćemo pokušati smisliti alternativu za klupski prostor. Vjerujem da ćemo pronaći lokaciju na kojoj bismo mogli organizirati nešto na otvorenom - kaže.

Pitamo ju i misli li da će ograničeni kapaciteti klubova u budućnosti doprinijeti povećanju cijena ulaznica za evente. - Ako se i dalje bude moralo držati tih malih kapaciteta, mislim da bi to moglo dovesti do smanjenja kvalitete događaja, a možda i do rasta cijena ulaznica. Vidjet ćemo što će donijeti budućnost. Mislim da će se smanjiti cijene DJ-eva, no, s druge strane, porast će cijene letova, što je važno ako dovodite gosta iz inozemstva - tumači.

Kaže da je optimistična oko cijele situacije i da se nada da će se sve dobro razvijati, a posebno je uvjerena da ova nelaka situacija može donijeti neke dobre stvari lokalnoj sceni. - Kako to biva u teškim trenucima, svi se nekako više povezuju. Bit će puno više angažmana za domaće glazbenike, što je sjajno - kaže Insolate, koja je zahvaljujući glazbi koju stvara i pušta obišla cijeli svijet. - Trenutno uopće ne dobivam nikakve ponude za nastupe iz inozemstva. Mi smo zapravo u manjini zemalja koje idu u smjeru popuštanja mjera za evente. Recimo, Njemačka i Francuska, u kojima najčešće sviram, su u tom kontekstu još u lockdownu. No, veseli me da posljednjih dana dobivam pozive za nastupe u Hrvatskoj - priča ova glazbenica.

Zadovoljna je, kaže, mjerama koje je Vlada za sada poduzela za pomoć poduzetnicima. Ona spada u tu skupinu jer ima vlastiti obrt. - Kao DJ-u i organizatoru većinski su mi prihod upravo eventi, tako da su mjere HZZ-a pomogle, a i Grad Osijek nas je podupro određenom svotom novca. Nadam se da će se zbog ove situacije promisliti i o uvjetima u kojima inače rade ugostitelji, organizatori i svi oni koji žive od evenata. Davanja su prilično visoka, pa mogu reći da mi koji smo u toj branši partije najčešće radimo doista zbog ljubavi, a ne da bismo ostvarili neki značajan prihod. No, evo, nekako vjerujem da doista puno toga može izaći na bolje. Recimo, državne službe su već počele raditi online, što je jedan značajan skok u budućnost jer smo inače prilikom organizacije puno vremena gubili i na papirologiju, a sada će barem taj dio biti jednostavniji - govori Sunčica, dodajući da je ponosna što su ona i ostali okupljeni oko Trauma u ovom periodu organizirali i dva velike live streama s 15-ak sati glazbenog programa.

Zagreb, 040619.
Poduzetnik Tomo Ricov, fotografiran u centru grada.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Tomo Ricov

Tomo Ricov, Johann Franck i Weekend Media Festival

Jedan od ljudi koji najbolje poznaju party scenu u centru Zagreba svakako je Tomo Ricov, koji je dugo godina držao nekadašnji Pepermint u Ilici. Ricov je legendarni zagrebački DJ, direktor event agencije Pepermint, suvlasnik popularnog Johanna Francka na Trgu bana Jelačića te suorganizator Weekend Media Festivala. Kao insajderu u industriji zabave jasno mu je, kaže nam, da postoji nekoliko faktora koji će utjecati na moguće buđenje party scene u Zagrebu.

- Pitanje je jesu li se ljudi sada odviknuli od izlazaka u noćni život? Vidimo to, recimo, i po kafićima sada kad su otvoreni, nije baš da su ljudi pohrlili. K tome, nema ni javnog prijevoza još u centru, a i ljudi se boje. Nije da nisu željni druženja, ali još su uvijek u posttraumatskom stresu, što od pandemije, što od potresa. K tome, nedostajat će ovo ljeto onaj šušur koji u grad donose mladi stranci, ali nadam se da bi se tijekom ljeta, ili barem jeseni, situacija donekle mogla vratiti u normalu - objašnjava Ricov.

Zamijetio je da ljudi vole dolaziti na open air evente, ali još se ne žele gurati u kafićima i noćnim klubovima, stoga smatra da bi za industriju spasonosne mogle biti kreativne ideje za manje evente na otvorenom.

- Ljudi izlaze kako bi se družili i zabavljali, a ne sjedili i opijali, zato su open air i drive-in događanja sada popularna. No, treba ljudima vremena da shvate da mogu ponovno izlaziti i zabavljati se. Razgovarao sam s kolegama iz industrije i svi se polako tome okreću. Stoga baš organiziram Picnic Galactic drive-in glazbeni festival koji će se održati 29. svibnja na parkingu zračne luke Franjo Tuđman, a nastupat će Discohernia, Kawasaki 3P i Abop. Nitko se ne predaje, ali dosta smo ograničeni. Zakočeni smo u kreativnosti jer ne znamo što smijemo. Stanje i pravila se mijenjaju iz dana u dan pa ništa ne možemo dugoročno planirati - ističe Ricov.

No, kako god pokušavali oživjeti scenu, financijska šteta je ogromna. Brojke se ni ne spominju od užasa.

- Reći ću vam ovako, mi držimo ovu godinu otpisanom. Sve ovo što i pokušavamo neće nam donijeti neku dobit, svi ćemo ići u minus. Sada, kada su otvoreni, kafići rade možda 30 posto. Na jesen nas tek očekuju prave posljedice pandemije, očekuje se ekonomska kriza i građani će opet imati manje novca. Ni prosinac neće biti onakav kakvim ga pamtimo. Ovu godinu zapravo želimo što prije zaboraviti i ne očekujemo čuda. Ako se uopće i zadrži 50 posto radnih mjesta u ugostiteljstvu, to će biti svjetsko čudo - zaključuje Ricov.

Kao suorganizator Weekend Media Festivala koji se održava svaku jesen u Istri ističe da će se festival svakako održati, vjerojatno u rujnu. Još su u tijeku koordinacije s hotelima i čekaju se nove mjere, kako bi znali u kojem će se obujmu popularni festival moći održati.

Zagreb, 210318. 
Nick Colgan, vlasnik pivnice The Garden Brewery u subotu otvara novu pivnicu The Garden Bar and Kitchen u Preradovicevoj 12.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Nick Colgan, The Garden

Englez u Zagrebu, Nick Colgan, nekadašnji je dugogodišnji producent grupe UB40 i čovjek koji se na našim prostorima isprofilirao kao uspješan poduzetnik s nizom projekata, od kojih su neki čak i svjetski poznati: The Garden Lounge, Festival i Resort, klub Barbarellas u Tisnom i The Garden Brewery, craft pivovara i popularna pivnica na zagrebačkom Žitnjaku. Pitali smo ga kako ovo ljeto planira restartati party sezonu koja je uvelike pogođena pandemijom koronavirusa.

- Ha, još uvijek čekam finalne mjere Stožera koje bi trebale biti objavljene za par dana, kojima će biti dopušteno okupljanje većeg broja ljudi nego što ih sada uz striktne mjere stane u The Garden Brewery. Prema nekim prognozama, rekli su mi da bi 1. srpnja mogla biti dopuštena okupljanja do 1000 ljudi. Zapravo smo sretni jer smo u The Garden Breweryju jako dobro prošli, budući da imamo veliki vanjski prostor koji je i sada otvoren uz stroge mjere. Morali smo presložiti stolove, no srećom naši su gosti već navikli da nemamo konobare, nego da po piće sami dolaze do šanka, a sada se stoji u redu na udaljenosti od 2,5 m, čak i u WC-u istovremeno mogu biti samo dvije osobe. Sretni smo jer 19. lipnja slavimo četvrti rođendan pivovare i već smo bukirali Prinsa Thomasa, tako daje tada launch naše party sezone - najavljuje Colgan.

No, partijanje u The Garden Resortu u Tisnom odgođeno je do 2021. godine.

- Svih sedam događaja u The Garden Resortu - Hospitality On The Beach, Love International, SunceBeat, Outlook Origins, Defected Croatia, Dimensions i Dekmantel Selectors odgađaju se, a novi datumi već su rezervirani za iduću godinu. Sretni smo jer imamo divne posjetitelje pa je veliki broj njih prolongirao svoje festivalske ulaznice, umjesto da su ih vraćali. No, iako nema festivala, Garden Lounge u Tisnom će biti otvoren za posjetitelje, mahom domaće. Chef Marko Palfi će kuhati i održavat će se eventi s manjim brojem ljudi. Tako da zapravo jedva čekamo ljeto - rekao nam je Nick Colgan.

Hoće li to biti dovoljno da financijski prebrodi godinu unatoč velikom udarcu na prihode zbog pandemije, pitali smo ga.

- U Tisnom smo zapravo izgubili godinu, ali zato se nadamo da će 2021. biti genijalna. Teško je, istina, ali imamo sreće jer nas zapravo The Garden Brewery drži na opstanku. Štoviše, planirali smo puno veće gubitke u Breweryju, no za vrijeme lockdowna nas je spasio web shop s craft pivima i nije toliko pala zarada. Tako da, ako i dođe do drugog vala Covida-19, nadamo se da ćemo se uz The Garden Brewery uspjeti financijski održati - rekao nam je Colgan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:41