VANSERIJSKI DOGAĐAJ

KAMASI WASHINGTON Mladi, hrabri lav suvremenog jazza nastupa u pulskoj Areni

 Getty
Kamasi Washington, uz Massive Attack i Moodymanna, nastupa 24. kolovoza u pulskoj Areni

Posljednjih desetak godina u Hrvatskoj doista nije nedostajalo atraktivnih nastupa svjetski renomiranih i legendarnih jazz glazbenika, no i u takvoj konstelaciji dolazak 35-godišnjeg Kamasija Washingtona iz Los Angelesa u pulsku Arenu, 24. kolovoza, ipak je vanserijski događaj i to ne samo za jazz publiku jer glavne zvijezde koncerta kojim Dimensions Festival otvara svoja vrata dobro su nam znani gurui trip-hopa Massive Attack, a iste večeri nastupit će i detroitski techno DJ Moodymann.

Ipak, baš takva zgoda mogla bi u konačnici polučiti efekt ovdašnjeg otkrivenja Kamasija kao jednog od najmaštovitijih i najambicioznijih jazz glazbenika današnjice koji potencijalno može osvojiti daleko širu publiku od one dominantno džezerske. Kamasi bi, dakle, publici koja će u Arenu ponajprije dospjeti zbog Massive Attacka i festivala Dimensions mogao biti interesantan zbog uklizavanja u razne druge žanrove u rasponu od funka preko rocka do hip-hopa s čijim je Kendrickom Lamarom surađivao, koncentracije da se začudno široko postavljena glazbena konstrukcija ne uruši kao što se ni za trenutak nije urušila na prošlogodišnjem fenomenalnom trostrukom albumu 'The Epic', a tek potom zbog avangardnosti, jer Washington gleda prema budućnosti barem koliko se oslanja na uzore poput Colemana, Davisa i Shortera.

Je li Kamasi epski autor, vođa velikog jazz ansambla i vlasnik jednog od najvažnijih jazz albuma 21. stoljeća? Ha, poslušajte 'The Epic' i provjerite, ako imate love i cajta, uživo u Puli!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:17