RETRO BOŽIĆ

KAO DA SLUŠAŠ PRAVU ABBU Riječka Abbazia oduševila Zagrepčane, dolaze ponovno u Metropolis

Riječka Abbazia
 

Zagrebački Metropolis club pripremio je na zahtjev mnogih svojih posjetitelja posebno božićno izdanje posvećeno najvećoj pop grupi svih vremena, dovodeći ponovno fantastičnu Abbaziu.

Ovaj riječki bend oduševio je publiku autentičnošću izvedbe - vokale ABBE hvatali su čak i po boji glasova.

ABBA je u razdoblju od 1972. do 1982. godine zauvijek promijenila tijek popularne glazbe u svijetu. Njihovo glazbeno naslijeđe, utjecaj, popularnost i komercijalna održivost potkrijepljeni su kroz nevjerojatnih 380 milijuna prodanih albuma i singlova. Dodatnu potvrdu za svoju sjajnu ostavštinu u pop kulturi primili su 15. ožujka 2010. godine kada su postali članovi 'Rock and Roll Hall of Fame'. Također, dalekosežna ostavština grupe ABBA leži i u činjenici da je njihove pjesme obradilo i preuzelo preko nekoliko stotina bendova i pjevača. Iako naizgled jednostavne na prvo slušanje, njihove pjesme nisu nimalo lake za izvedbu.

Predbožićno The real ABBA experience izdanje, koje će se održati u subotu 15.12., donosi pregršt hitova ABBE u posebnom božićnom retro izdanju Metropolis cluba. Uz live nastup Abbazie, DJ-evi će za uvertiru vratiti sve na plesne podije u stilu klubova iz 70-tih i 80-tih godina.

Band Abbazia iz Rijeke čine istaknuti glazbenici: zahtjevne vokalne dionice spojile su majku i kći Jozefinu i Eni Jurišić. Jozefina je poznata kao lead vokal nekad popularne riječke grupe 777, a hvaljena Eni polufinalistica Voice-a, koja se nedavno predstavila i na Zagrebačkom festivalu. Muški dio banda čine Branko Fućak - pjevač i kompozitor iz Rijeke, koji je skladao i sudjelovao na svim velikim hrvatskim festivalima zabavne glazbe, a uz njega i Aleksandar Valenčić, kompozitor, aranžer i glazbeni producent koji je aranžirao šest pjesama za 'Eurosong', i to za predstavnicu Hrvatske (2003.), Bosne i Hercegovine (2005.), dvaput za Sloveniju (2007. i 2009.) i dvaput za Portugal (2008. i 2012.).

Ova tražena riječka skupina, pored nastupa po Europi, pojavila se i zimskim Olimpijskim igrama – Sestriere 2006. Razlog popularnosti je posebna pažnja koju posvećuju autentičnosti zvuka i izvedbe vodećih i pratećih vokala, te njihovim aranžmanima razrađenim u detalje, po kojima je ABBA toliko poznata. Nije čudo da ih mnogi hvale da imaju osjećaj kao da slušaju „pravu ABBA-u“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:43