10 GODINA

KLAPA RIŠPET Amulić: 'Htio sam srodnu dušu i dobio Kozomaru'

 Paun Paunović / CROPIX
 

Da je klapa Rišpet u deset godina postojanja stekla veliku popularnost svjedoče dva rasprodana koncerta, 25. i 26. veljače, u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”. Nakon toga glazbeni spektakl priredit će i 7. ožujka za splitsku publiku, u Spaladium Areni. Kako najavljuje osnivač klape, splitski kantautor Pero Kozomara, koncerti u Lisinskom bit će dvije noći ljubavi, emocija i lipe dalmatinske pisme, posvećene posebno svim dragim ženama koje dolaze na koncerte.

- Uzbuđeni smo jer to želimo već dulje. Lisinski je hram kulture i održati koncert ondje, poseban je osjećaj. Budući da puno sviramo i nastupamo u našoj zemlji i u Sloveniji, Rišpet će biti spreman za koncerte. Ulaznica za prvi dan nema, a za drugi je ostalo vrlo malo tako da će oba biti rasprodana, što nam je baš drago. Posebna iznenađenja zapravo smo mi, klapa Rišpet. Kad izađemo naoštrenih glasnica, naštimanih instrumenata, u onim divnim odjelima, s našim repertoarom, onda je to to - kaže Kozomara.

Jedan od glavnih vokala klape Rišpet naš je poznati pjevač Ivo Amulić. A na pitanje koja je razlika između zagrebačkih i splitskog nastupa, vrlo se slikovito izrazio.

Simbioza

- Moram reći da Rišpet svaki koncert odradi na isti način, bez obzira je li riječ o ribarskoj fešti ili Lisinskom. Doduše, u Lisinskom ćemo izvesti malo više naših pjesma, jer ljudi su došli čuti Rišpet. Naravno, nismo simfonijski ni komorni orkestar, niti tip klape da stojimo nepomično kao šest čempresa. Kad smo počinjali, odlučili smo da ćemo raditi zabavne i pop-pjesme. Takva smo klapa, važno nam je da zabavimo sebe i sve oko sebe. Lani nas je u Lisinskom publika ispratila uz ovacije, pa se nadamo da će tako biti i ovaj put - kaže Amulić.

A razlika između zagrebačkog i splitskog koncerta je i u gostima.

- Nismo se puno premišljali. Lani su nam gošće bile Doris Dragović i Jelena Rozga, a ove godine smo malo promijenili, pa smo Doris u Spaladiumu priključili našu dragu Zoru Kondžu. U Lisinskom će s nama biti naši odlični prijatelji Neno Belan i Giuliano. S Belanom ćemo izvesti njegove tri pjesme koje je radio s klapama, a Giuliano je odabrao pjesmu ‘Lumin’ - otkriva Amulić.

Upravo su Ivo Amulić i Pero Kozomara okosnica klape Rišpet. Njihovu simbiozu Amulić objašnjava riječima da Pero djeluje izvana, posebno kad su pripreme u pitanju, a on iznutra, određujući što će se pjevati i kako će nastupati.

Split, 130220.
Danas je na splitskoj rivi klapa Rispet predvodjena Ivom Amulicem uprilicila najavu koncerta koji ce se za koji dan odrzati u Spaladium Areni.
Na fotografiji: klapa Rispet.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / CROPIX

- Uskoro će deset godina klape, a kao da smo jučer počeli, i prva pjesma i divna suradnja s našim dragim Mišom Kovačem i pjesma ‘Sunce mi od tebe dolazi’. Birao sam pjevače u klapi uz pomoć drage prijateljice koja je dugo u klapskom svijetu. Solista nisam mogao pronaći dugo pa sam se sjetio Ive Amulića koji je pjevao tenora u kaštelanskom Cambiju. Pozvao sam ga na sastanak. Ivo i ja se znamo više od 30 godina i privatno smo dobri. Dogovorili smo se sve u pet minuta i tako je do danas - prisjetio se Kozomara.

Slobodno vrijeme

Prijateljev poziv, kaže Amulić, stigao je u pravi trenutak.

- Sve u svoje vrijeme. Kad sam bio mlad, bio sam roker duge kose u kožnoj jakni i pjevao u Tutti Fruttiju, u solokarijeri sam se dokazao sebi s brojnim autorima, ali se nisam skrasio ni uz koga. Nisam kantautor, nego samo pjevač i treba mi srodna duša, a Kozomaru mi je poslao Bog s neba - tvrdi Amulić.

Klapa Rišpet i privatno se druži i uživa u slobodnim trenucima.

- Gradele i mesna peka, ponekad i riba i vino i lipa pisma i gitara. Eto, to vam je to. Uostalom, upitajte naše drage prijatelje Jelenu Rozgu i Jolu kako to izgleda. Imamo našeg Gordana Bezera, on je šampion u spremanju peke i gradela - opisuje druženja Pero Kozomara.

Iza velikog kantautora brojni su hitovi, a njemu samom teško je izdvojiti najmilije.

Dijaspora

- Dugo već nisam radio nešto za druge izvođače osim Rišpeta, ali polako je vrijeme pa sam spremio jednu lipu pismu za Jelenu Rozgu, jednu za Jolu te spremam još jednu za Splitski festival. A pjesme biram prema interpretaciji izvođača, njihovim vokalima, bojama glasa te po svom osjećaju što kome leži jer ne može svatko otpjevati sve niti svakome sve leži. Teško mi je reći koja moja pjesma mene najbolje opisuje zato što puno volim i ‘Prsti zapleteni’ i ‘Mislin samo na te’ i ‘Bura’ i ‘Zora bila’ i ‘Ne more mi bit’, ali je pisma koju sam napisao svojoj supruzi prije mnogo godina ‘Samo me čvrsto stisni za ruku’ nekako možda najintimnija - otkriva Kozomara koji obožava dobru dalmatinsku i klapsku pismu, ali podjednako voli i pop-glazbu.

- Ove nove urbane ne baš, narodnjake i cajke apsolutno ne - dodaje Pero.

Njegova klapa Rišpet ima brojne obožavatelje i u dijaspori pa im se uskoro smiješi i svojevrsna svjetska turneja.

- Nismo još posjetili Kanadu, Ameriku i Australiju, što planiramo uskoro, a često nastupamo u Njemačkoj. Posebno bih izdvojio Hrvatsku noć u Frankfurtu, sjajnu manifestaciju na kojoj bude desetak tisuća posjetitelja - zaključio je Kozomara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:05