LJETNE IGRE

KONCERT U KNEŽEVU DVORU Nakon čistog i nježnog Chopina, moćni gudači stvorili sjajnu atmosferu

 DLJI

U srijedu, 30. srpnja, u Atriju Kneževa dvora održan je koncert Ansambla Esperanza.

Ansambl je osnovan 2015. godine, a čine ga mladi glazbenici iz cijelog svijeta, stipendisti Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu. Koncert je otvoren Chopinovim “Koncertom za klavir i orkestar br. 2 u f-molu”, a solist je bio Dmytro Choni, dvadesetpetogodišnji pijanist iz Ukrajine koji se trenutno školuje u Grazu te je također stipendist Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu.

Sviranje Dmytra Chonija zvučalo je vrlo meko, čisto i nježno, što je pogodovalo tišim i pjevnim dijelovima skladbe, posebno drugom stavku. Međutim, u trenucima u kojima bismo očekivali snažniji zvuk i energičnije sviranje, kontrastno spomenutoj mekoći i nježnosti, znalo se dogoditi da ansambl nadjača solista.

Sa svih strana svijeta

Takvi su momenti odskakali od osjećajnih i pjevnih dijelova koji su vrlo lijepo došli do izražaja, kako zbog sviranja Dmytra Chonija, tako i zbog akustike i veličanstvene jeke koju stvara prostor Kneževog dvora.

U drugom dijelu programa Ansambl Esperanza izveo je dio repertoara koji su u posljednje tri godine snimili i objavili na svoja tri nosača zvuka. Od 2017. godine Ansambl Esperanza svake godine objavljuje po jedan album, pri čemu je zanimljivo da ih sve povezuje zajednička ideja “glazbe sa svih strana svijeta“.

Prvi album naslovljen je “Nordic Suites” i na njemu se nalaze skladbe skladatelja iz sjeverne Europe i Engleske, nakon njega slijedi “Southern Tunes”, objavljen 2018., na kojem su skladbe južnoeuropskih skladatelja te najnoviji “Western Moods”, objavljen u travnju ove godine, s djelima skladatelja iz Sjeverne Amerike.

Sa svog južnog albuma ansambl je izveo nekoliko “Minijatura” Komitasa Vardapeta, armenskog svećenika, skladatelja i muzikologa, jednog od prvih koji se bavio proučavanjem i prikupljanjem tradicijske glazbe Armenije. Među četiri odabrane minijature posebno se istakla izvedba “Plesa iz Ečmijadzina” u kojem se energična melodija iznosi nad stalnim ritamskim pulsom.

Sa sjevernog albuma izvedena je “Suita sv. Pavla” Gustava Holsta, a na programu je bila još i “Serenada za gudače u e-molu” Edwarda Elgara. Posljednja na programu bila je Hendrixova pjesma “Purple Haze” koju je za gudački orkestar obradio Daniel Schnyder i koju su članovi ansambla snimili za svoj posljednji album.

Energična izvedba

Upravo takve skladbe, odnosno stavci, poput “Purple Haze”, spomenutog Komitasovog “Plesa” ili “Jiga” iz Holstove “Suite”, energični, oni u kojima gudači, između ostalog, preuzimaju ulogu udaraljki iz tradicijske ili popularne glazbe, oni u kojima si svirači mogu dati oduška, odlično odgovaraju Ansamblu Esperanza.

Osim što jako dobro zvuče, a to ovdje znači dovoljno glasno i moćno, u izvedbi takvih skladbi moglo se zamijetiti i da su izvođači uživali u vlastitoj izvedbi, što je dodatno pridonijelo dobroj atmosferi na ovom koncertu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:26