HOLGER CZUKAY

'KRAUTROCK' OSTAO BEZ ISTAKNUTOG PRIPADNIKA Susjed pronašao suosnivača legendarnog benda Can mrtvog u stanu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2017. u 12:28

YouTube

 

Holger Czukay, suosnivač i basist istaknutog njemačkog psihodeličnog rock benda Can umro je s 79 godina. Pronašao ga je susjed u bivšem studiju benda blizu Kölna, koji je Czukay preuredio u stan, a uzrok smrti je još nepoznat. Chukayjeva supruga Ursula preminula je u srpnju ove godine, a kolega iz Cana Jaki Liebezeit preminuo je u siječnju.

 

Bend Can bio je 70-ih godina istaknuti dio pokreta koji su britanski glazbeni časopisi prozvali "krautrock", a činili su ga još bendovi Neu!, Faust i Tangerine Dream.

 

Holger Czukay snimio je s bendom Can devet albuma i 1977. otisnuo se u samostalnu karijeru: svirao je na prvom albumu Eurythmicsa, snimio disco klasik Snake Charmer s njujorškim DJ-om Francoisom Kevorkianom, gitaristom benda U2 The Edgeom i članom benda Public Image Limited Jahom Wobbleom, surađivao s Brianom Enoom...

 

Czukay je eksperimentirao sa sampliranjem prije pojave digitalnih samplova, režući i spajajući trake sa snimkama. Prvi je koristio kratkovalni radio za snimanje nasumičnih zvučnih inserata koje je spajao u kolaže.

 

Svoj posljednji solo album 'Eleven Years Innerspace' objavio je 2015. godine. U travnju ove godine Can se djelomično reformirao (ali bez Czukayja), u vidu The Can Project na kojem su Irwin Schmidt i Malcolm Mooney surađivali s London Symphony Orchestra, gitaristom Sonic Youtha Thurstonom Mooreom i drugima.

 

Tagovi

ELIPSO

Izdvajamo