STIŽU U LAUBU

KRUDER & DORFMEISTER: 'U HRVATSKOJ UVIJEK OSJEĆAMO LJUBAV PREMA GLAZBI' Dvojac kojeg zovu modernim Mozartom i Schubertom u Zagrebu svira 19. listopada

Još se priča o nastupu Krudera&Dorfmeistera na Tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku prošlog ljeta.

Peter Kruder i Richard Dorfmeister, koji čine poznati downtempo duo iz Beča, u intervjuu nam kažu da je i njima samima to bio jedan od dražih showova koje su priredili.

Lijepe uspomene

- To nam je bio jedan od najboljih open air nastupa ikada. Publika je bila vrlo dobra, mogli ste osjetiti ljubav prema glazbi - kažu, pa dodaju da zbog dobrih uspomena jedva čekaju ponovno doći u Hrvatsku.

A uskoro i stižu. U sklopu europske turneje povodom 25 godina zajedničkoga rada iduće su subote (19. listopada) u Laubi. Osim vrhunskog zvuka, dolaze i sa spektakularnim light showom, koji je osmislio umjetnički kolektiv Lichterloh.

Krudera&Dorfmeistera mediji često nazivaju modernim Mozartom i Schubertom. Njih dvojica kažu da im to laska, ali da usporedbe s takvim velikanima ipak smatraju malo pretencioznima. - Bilo bi krivo staviti nas na istu razinu. Ipak, Mozart, a pogotovo Schubert, su imali veliki utjecaj na našu glazbenu povijest - kažu.

A velike zasluge daju još jednom kolegi glazbeniku, DJ-u Gillesu Petersonu, koji im je na početku karijere značajno pomogao da postignu vidljivost. - Gilles je bio i još je uvijek važan jer je on glas i glava alternativne glazbe diljem svijeta. Uvijek je bio korak ispred svega, a nama je puno pomoglo kada je u svojoj emisiji predstavio EP ‘G-stoned’. To je izazvalo brujanje o nama na britanskoj sceni, što nam je puno značilo - kažu.

Iako dolaze iz Beča, upravo su kroz ovakve suradnje vrlo rano afirmaciju za svoj rad počeli tražiti u inozemstvu. - Kada smo tek počeli, u ranim 90-im godinama, glazbena je scena u Beču tek polagano gradila svoj identitet oko klubova i prodavaonica ploča. Elektronika je bila novi, underground pokret, koji su činili brojni glazbeni entuzijasti i DJ-i. Ali mi smo prilično rano shvatili da, ako želimo proširiti svoj zvuk, moramo otići izvan Austrije. Tako da smo počeli raditi remixe za većinom britanske glazbenike i s vremenom ih počeli slagati u K&D Sessions album - pričaju.

Chill out

Svoju su većinom ambijentalnu, chill i polaganu glazbu počeli raditi u vrijeme kada je u elektroničkoj glazbi u najvećem usponu bio tvrdi techno. Za to je trebala određena doza odvažnosti. - Ali nama je to bio prirodni razvoj. Imali smo pozadinu koja je bila široki miks stilova i žanrova; hip hopa, jazza, funka, brazilske glazbe, francuskih šansona, klasične i eksperimentalne glazbe, new wavea, dub reggaea, ethna, afra... Bili smo strastveni kolekcionari ploča, tako da smo spojili sve svoje važne utjecaje bez da smo razmišljali o trendovima. Uvijek smo željeli stvarati klasike i na neki nam je način to i uspijevalo - kažu.

Obojica su donedavno uz Kruder&Dorfmeister imala i solo projekte.

Peter Kruder je bio osnovao Peace Orchestra, dok se Richard Dorfmeister skupa sa skladateljem klasične glazbe Rupertom Hubertom izražavao pod imenom Tosca. Ipak, te su projekte stavili sa strane, i kažu, u potpunosti se posvetili zajedničkom radu jer je upravo to ono na što se primarno žele fokusirati i nakon 25 godina koje su skupa proveli iza pulta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:24