TUŽBA

LANA DEL REY BESRAMNO POKRALA RADIOHEAD? Čuveni bend tužio pjevačicu za plagijat jedne od njihovih najpoznatijih pjesama, poslušajte razlikuju li se

 Screenshot / YOUTUBE
 

Britanska rock grupa Radiohead odlučila je tužiti Lanu Del Rey zbog plagiranja. Naime, tvrde kako njezina pjesma 'Get Free' nesumnjivo zvuči kao njihov hit iz 1993. godine 'Creep'.

Lana je na svom Twitteru potvrdila kako je informacija o tužbi istinita, no tvrdi kako njezina pjesma nema veze s njihovom.

- Iako znam da moju pjesmu nije inspirirala Creep, Radiohead misli da jest i traži 100 posto prihoda - ja nudim 40 posto od posljednjih par mjeseci no oni pristaju samo na 100 posto. Njihovi odvjetnici su nepopustljivi, stoga smo zaključili kako ćemo stvar riješiti na sudu - napisala je Del Rey.

Autori pjesme su Del Rey, Kieron Menzies i Rick Nowels, a album 'Lust for Life' na kojem se nalazi pjesma 'Get Free' zasjeo je na vrh top ljestvica u Americi i Velikoj Britaniji čim je objavljen u srpnju 2017.

Radiohead još nije komentirao tužbu, no ni oni sami nisu sveci. Naime, zbog iste ove pjesme Radiohead je već pobrao tužbu: pjevači i tekstopisci Albert Hammond i Mike Hazlewood ustvrdili su da je pjesma Creep ista kao pjesma koju su oni napisali za bend iz 60-ih The Hollies - 'The Air That I Breathe'.

Dvojac je dobio tužbu te je dodan pod autore i dijele prihode od pjesme s Radioheadom.

Del Rey je posljednja u nizu slavnih pjevača optuženih za plagiranje. Ed Sheeran se nagodio na sudu s tekstopiscima zbog sličnosti između njegove pjesme 'Photograph' s pjesmom Matta Cardlea 'Amazing', te je naknadno pridodao autore TLC-ove pjesme 'No Scrubs' kao autore svog enormnog hita 'Shape of You'.

Tomu Pettyju i Jeffu Lynneu pridodane su zasluge za Sam Smithovu pjesmu 'Stay with me' 2014, dok su 2015. Robin Thicke i Pharrell Williams uspješno tuženi i to za 7,4 milijuna dolara nakon što je njihova pjesma 'Blurres Lines' dokazana kao plagijat pjesme Marvina Gaya 'Got to give it up'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:53