GOSTOVANJE SLAVNOGA SAKSOFONISTA

Lee Konitz otvara jesenski Jazz.hr festival u Zagrebu

Nastupa s pedesetak godina od sebe mlađim pijanistom Danom Tepferom, s kojim je objavio album ‘Duos with Lee’

“Kad osjetim da se u svirci ponavljam, pustim druge, pokušam se sabrati i tek onda krenem dalje. Improvizacija mora uvijek biti svježa.”

Tako je Lee Konitz u nedavnom intervjuju istaknuo svoj životni kredo. I danas agilni, svježi američki alt saksofonist, koji je upravo proslavio 86. rođendan, još je u nonetu s Milesom Davisom, Gerryjem Mulliganom, Gilom Evansom, Johnom Lewisom i Maxom Roachom snimio prijelomni jazz album “Birth of the Cool” - prije više od šezdeset godina!

Ikona cool jazza

Već je kao osmogodišnjak slušao Bennyja Goodmana, no nadahnut Lesterom Youngom s klarineta je prešao na saksofon. Bio je i pod utjecajem Charlieja Parkera, no brzo je usvojio ne samo vlastiti stil, nego postao ikonom cool jazza. Vrelom be-bopu suprotstavio je samozatajnost, novu finoću, ali je uvijek težio i novim harmonijskim promjenama i novim bojama zvuka. Tako, primjerice, ima običaj u saksofon stavljati različite predmete. Uz gotovo stotinu i pedeset albuma koje je snimio, čuven je i po svojih deset pravila improvizacije.

U Zagrebu večeras nastupa s pedesetak godina mlađim pijanistom Danom Tepferom. Njihov intimistički album “Duos with Lee” iz 2009. snimljen je nakon što su više puta svirali i u većim sastavima. “Svirali smo vrlo slobodno, neki me put mladi ljudi divno inspiriraju”, kaže Konitz o Tepferu.

Niz briljantnih ideja

Nakon toga Konitz je snimio dva žestoka live albuma, s kvartetima u Birdlandu i Blue Noteu, a Dan Tepfer je, pak, u međuvremenu snimio i Bacha! Ali je na Goldbergove varijacije dogradio i vlastite improvizacije. Ovaj dijalog naizgled dalekih jazz generacija allaboutjazz je opisao kao, “niz briljantnih ideja... i glazbe koja vodi prema istinskoj katarzi”. Valjalo bi poslušati zagrebačku verziju tog albuma!

Program jesenskog Jazz.hr festivala

21. 10.

Lee Konitz, alt saksofon

Dan Tepfer, klavir

Njihov album ‘Duos With Lee’ mala je škola kako jazz improvizacije, tako i nevjerojatne tehničke i glazbene discipline.

22. 10.

Aruan Ortiz Quartet

Kompozitor i pijanist, Kubanac Aruan Ortiz glazbenik je silne širine i znanja, ali i vrlo privlačnih, čudesnih ritmova i izričaja.

23. 10.

Vijay Ayer Trio

Jedan od najkreativnijih pijanista srednje generacije, žestoka stila i neukrotive improvizacije, ali i uskoro profesor na Harvardu.

24. 10.

Goran Končar & Darko Jurković kvartet

Poslastica i za klasičare. U programu je nepoznata Papandopulova Suita za violinu i jazz kvartet, kompozicija koju Zagreb nikad nije čuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:13