ČLAN N.W.A. U GARDENU

Legenda rapa DJ Yella nastupa u Zagrebu: Za vaš grad dosad nisam ni čuo, ali razvalit ćemo vas

 

U zagrebačkom The Garden Breweryju za večeras najavljuju pravu repersku feštu, posebice za one odrasle na malo starijem zvuku, a ovaj put u goste stiže originalni član kultne američke rap grupe N.W.A - DJ Yella.

Američki DJ, producent i redatelj rodom iz Comptona, Kalifornije, u Zagreb stiže danas, a već večeras će svojim muzičkim performansom u zagrebačkoj pivovari obilježiti 25. obljetnicu Blackouta, zagrebačkog rap kolektiva čiji se rad uzima kao početak “zlatne ere hip-hopa” u Hrvatskoj. DJ Yella, kao jedan od najboljih prijatelja s danas planetarno popularnim Dr. Dreom, osnovao je njihovu prvu grupu, World Class Wreckin’ Cru, sredinom 80-ih, koja je postavila temelje West Coast Hip-Hop scene.

To je preraslo u nešto puno veće i 1986. godine osnovali su N.W.A (Niggaz Wit Attitudes), grupu koja je zauvijek promijenila hip-hop i svijetu predstavila “gangsta rap”. Brz rast grupe N.W.A, koji ih je s društvenih margina doveo do statusa najkontroverznijih glasova njihove generacije, ostaje jedna od najeksplozivnijih priča u povijesti glazbe. Iz njihova sjedišta u Comptonu, Dr. Dre, DJ Yella, Ice Cube, MC Ren i Eazy E prodali su snagom volje i pričama o životu na ulici desetke milijuna ploča, utjecali na naraštaje diljem svijeta i premostili barijere, bile one zemljopisne, autoritativne, društvene... koje god da su im stale na put. Porazgovarali smo s Yellom o zagrebačkom nastupu i prisjetili se detalja iz davne prošlosti slavnog benda.

Prvi put dolazite u Zagreb. Što očekujete od nastupa? Je li vam tko od poznanika iz glazbene industrije ispričao nešto o Zagrebu?

Očekujem da publika bude divlja kao na svakom našem nastupu. Mi sad radimo totalni šou, to nije klasični DJ set, nego performans koji će, uz mene, izvoditi i moja pratnja, moj ‘hypeman’ Playboy T. Za Zagreb, moram priznati, do sada nisam niti čuo.

Koje je vaše prvo sjećanje na glazbu, kada ste shvatili da se njome želite baviti profesionalno?

Prvo čega se sjećam jest Parliament. Ah, ta ‘funkadelic’ muzika. Bio sam opčinjen. Znao sam da se želim uključiti u glazbene vode čim sam posjetio svoj prvi koncert. Razmišljao sam: ‘Pa ja ovo mogu puno bolje’. Compton style, prijatelju.

Kako su izgledali vaši prvi koraci u rapu?

Prvo sam počeo DJ-at. Onda sam upoznao Drea. Dre i ja smo zatim počeli puštati glazbu u najvrućim klubovima u L.A.-u. Bio sam vrlo tražen u to vrijeme. Onda smo počeli raditi s Eazy E-jem. Snimali smo stvari, producirali glazbu, sve po redu. Onda se zakotrljalo.

Koji su bili vaši rani glazbeni uzori, a koji bi to bili danas?

Prije svega George Clinton, Parliament, Grand Master Flash, Run DMC i Prince. Danas su to N.W.A i Kendrick Lamar. I, naravno, The Game.

U prošlosti ste imali mnoge probleme s policijom zbog svoje glazbe. Možete li se prisjetiti kako se bend nosio s tim pritiscima?

Nikako. Napravili smo tu stvar i ona se počela vrtjeti u svakom kvartu, svakom getu i svakom predgrađu. Bila je veća od policije, pritisaka. Mi smo rekli ono što su svi htjeli reći, ali su se bojali. Zato smo to i rekli.

Tijekom godina odradili ste brojne koncerte po cijelom svijetu. Gdje ste upoznali najluđe fanove?

Rekao bih na našim australskim i irskim turnejama. Svaka od njih je bila preluda: Melbourne, Newcastle, Dublin, Cork. Preludi fanovi, totalno nahajpani. Ali, gdje god dođemo, napravimo šou za pamćenje.

U industriji ste tako dugo da ste svjedočili evoluciji rap izričaja tijekom desetljeća. Osjećate li nostalgiju prema prošlim vremenima, što mislite o današnjem rapu?

Ne, nimalo ne osjećam nostalgiju. Mi smo donijeli nešto novo za stol s tim našim gangsta rapom i tim podžanrom potaknuli karijere mnogih repera. Volim slušati neke od zvijezdi danas. Dolaze iz neke druge ere te progovaraju o njoj, kao što je N.W.A progovarao o svojoj eri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:27