SO LONG MARIANNE

Leonard Cohen putem Facebooka odao počast svojoj preminuloj muzi Marianne

 Getty
Marianne je inspirirala Cohena za jednu od njegovih najslavnijih pjesama  'So Long Marianne', koja je objavljena 1967. godine

Legendarni kantautor Leonard Cohen na specifičan je način putem Facebooka odao počast svojoj muzi Marianne Ihlen, koja je preminula prošloga tjedna.

Marianne je inspirirala Cohena za jednu od njegovih najslavnijih pjesama 'So Long Marianne', koja je objavljena 1967. godine. Leonard Cohen upoznao je 25-godišnju Marianne 1960. na grčkom otoku Hydra, i odmah je zaključio da je najljepša žena koju je ikada vidio. Norvežanka Marianne Jensen (kasnije Marianne Ihlen) na Hydru je došla s piscem Axelom Jensenom, koji ju je na koncu zbog druge žene tamo ostavio s njihovim šestomjesečnim sinom. U tim prilikama Cohen ju je upoznao i ubrzo su se zaljubili. Odveo ju je nazad u Oslo, od kamo je bila pobjegla iz roditeljske kuće prije nego što je došla na Hydru. Kasnije ju je pozvao da sa sinom dođe živjeti s njim u Montrealu i bili su zajedno tokom 60-ih godina.

Leonard Cohen jučer je na Facebooku objavio pismo koje mu je poslao Jan Christian Mollestad, koji trenutno završava biografski film o Marianne.

Pismo završava riječima: "U njenom posljednjem času držao sam je za ruku i pjevušio 'Bird on a Wire', dok je ona disala vrlo plitko. A kad smo odlazili iz sobe nakon što je njena duša proletjela kroz prozor za novim avanturama, poljubili smo njenu glavu i prošaptali tvoje vječne riječi 'Zbogom Marianne'".

U simboličnom oproštaju sa muzom, Cohen je na Facebooku objavio i riječi Kari Hesthamar, autorice knjige So Long Marianne - A Love Story, kao i Sylvie Simmons, autorice knjige 'I'm Your Man: The Life of Leonard Cohen'. Također, putem Cohenove Facebook stranice pozvani su svi koju su je poznavali, ali i oni koji nisu, da prilože svoje misli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:33